Sverige bara trea i Norden när kvalet börjar

11 juni 2019

Den nya Europasäsongen tjuvstartade idag med lottningen av förkvalet. Då är det också läge att konstatera att Sverige är sämst i Skandinavien när poängen för 2014-15 räknas bort.

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Långt innan finalerna i Champions League och Europa League var spelade kunde vi konstatera att Sverige skulle sluta som 21:a på nationsrankingen för 2018-19. Det är ett steg uppåt jämfört med hur det såg ut ett år tidigare.

Men när vi går in i den nya säsongen (2019-20) kommer Sverige att ha tappat två platser. Det är Israel och Norge (!) som petar ner Sverige till den 23:e platsen, och vi är nu bara trea i Norden. Danmark är uppe på 14:e plats och Norge har tagit över som 21:a.

De fem senaste åren räknas

De här förändringarna beror på att det är klubbarnas insats i Uefaturneringarna de fem senaste åren som räknas. Nu försvinner poängen för 2014-15 som var ett hyfsat bra år för Sverige (3,9 poäng), medan det var katastrofalt för Israel (1,375) och inte mycket bättre för Norge (2,2).

Att den svenska poängen inte var högre 2014-15 trots att Malmö FF chockade med att ta sig till Champions Leagues gruppspel berodde på att Sverige då hade fem klubbar med i Uefaturneringarna istället för de vanliga fyra. Brommapojkarna fick en av de tre fair play-platser i Europa League-kvalet som delades ut varje år fram till och med 2015. Det var knappast något nationerna som fick platsen gynnades av eftersom det ofta var något av seriens sämre lag som kom med den vägen. De bidrog inte med så många poäng, däremot fick den samlade poängsumman från landets klubbar delas med fem istället för fyra (antalet klubbar från nationen som varit med det året). Hade Sverige sluppit Brommapojkarna hade vår poäng för 2014-15 varit 4,25 istället för 3,9, trots att BP gjorde en helt okej insats.

Sverige får inte tappa mer

Det är viktigt för Sverige att inte förlora fler placeringar på nationsrankingen eftersom den avgör när klubbarna går in i kvalet. Kan man inte hålla sig bland de 24 bästa kommer även cupmästarna att få starta i EL-kvalets första omgång, inte andra som nu. Det är dock ett års förskjutning, så den nationsranking som blev klar när Champions League-finalen avgjordes den 2 juni bestämmer startlistorna för säsongen 2020-21.

Närmast kommer hoten mot Sverige från öster: Vitryssland, Kazakstan och Azerbajdzjan har alla läge att gå förbi, förutsatt att deras bästa klubbar gör bra ifrån sig (Bate, Astana och Qarabag). De tre nationerna är mellan 0,6 och 1,6 poäng bakom Sverige.

Tjugondeplatsen realistiskt mål

Uppåt har Sverige Israel, Norge och Skottland inom 1,3 poängs räckhåll. Om både Malmö FF och AIK tar sig till Europa Leagues gruppspel är det inte omöjligt att ta sig förbi alla tre.

Att vara 20:e eller 23:a gör ingen skillnad vad gäller vilka omgångar de svenska klubbarna startar i. För att få förbättrade startpositioner är det sjuttondeplatsen som gäller - med rätt vinnare i CL och EL (vilket det brukar bli) räcker det med artondeplatsen. Då får tre av de fyra svenska lagen starta en kvalomgång senare: mästarlaget i CL-kval 2 (i första omgången nu), cupmästaren i EL-kval 3 (EL-kval 2 nu) och ligatvåan i EL-kval 2 (första omgången nu). Bara ligatrean får fortsätta i första omgången i Europa League-kvalet.

Är det rimligt att fundera på en artondeplats för Sverige? Nej, inte i år. För att lyckas med det måste Sverige ta 3,0 poäng mer än Schweiz, som åkt kana genom nationsrankingen på senare år. De var tolva 2017-18 men förra säsongen gick uselt (bara 3,9 poäng) och de slutade 17:e. När tabellen räknats om inför den nya säsongen är de nu nere på artonde plats.

Danmark mot två lag i CL-kvalet

För att få två lag i Champions League-kvalet krävs att man tar sig upp på femtonde plats, något som Danmark var nära att lyckas med redan dennas säsong (på slutet smet Kroatien förbi). Men när man tar bort poängen för 2014-15 kommer Danmark att vara uppe på 14:e plats med rejäl lucka ner till Grekland på 16:e plats (2,7 poäng), som ser ut att tappa sin andra CL-kvalplats. Det ser onekligen upplagt ut för att Danmark ska kunna klara av att vara bland de femton bästa när säsongen summeras och därmed ha två lag i CL-kvalet sommaren 2021.

Något hopp om att Sverige ska avancera mer än till plats 19-20 de närmsta åren har jag inte. Det är först när det usla 2016-17 försvinner år 2021 som Sverige kan göra ett ryck.

Hur har Norge tagit sig förbi?

Norge är alltså förbi Sverige på nationsrankingen när kvalet inleds i sommar. Efter en lång tid som Nordentrea tog vi oss förbi Norge 2010-11 och har hållt oss före sedan dess. Men nu är det alltså dags igen att inse att både Norge och Danmark ligger före.

Det är inte Sverige som är ovanligt dåligt, 23:a är inte bra men där vi brukar hålla till, utan det är Norge som har avancerat. Och det är en enskild säsong som ligger bakom allt: 2015-16.

Då tog sig både Rosenborg och Molde till Europa League och Molde gjorde kaos, vann sin grupp och åkte ut i sextondelen efter en hemmaseger mot Valencia. Deras poängskörd hjälpte Norge till fantastiska 7,25 poäng den säsongen, vilket utklassar Sveriges 4,75 trots att MFF gick till Champions League då. Efter det har Norge presterat nästan i nivå med Sverige och kommer att vara en allvarlig konkurrent på nationsrankingen framöver.

Sedan 2014 har den främsta Europaklubben i Sverige respektive Norge (Malmö och Rosenborg) gått till gruppspel tre gånger medan Norge har två andra klubbar som också nått så långt (Molde och Sarpsborg) medan Sverige bara har Östersund.

Första lottningen!

Idag mjukstartade Europasäsongen 2019-20 med lottningen till förkvalen i Europa League och Champions League. Det är klubbar från Europas sämsta nationer som måste kvala för att få vara med i de riktiga kvalen. Förkvalen inleds den 25 juni och är färdiga den 4 juli.

I Europa League är det fjorton klubbar från de åtta sämsta ligorna som gör upp som vanligt i dubbelmöten där vinnaren går vidare till EL-kvalets första omgång. I Champions League är det de fyra mästarklubbarna från Europas sämsta ligor som gör upp om en plats i det riktiga CL-kvalet. Det är mästarna i Andorra, Gibraltar, San Marino och Kosovo som spelar enkelmöten i semifinal och final där vinnaren går till CL-kval 1. De tre förlorarna blir dock inte lottlösa: de får alla en andra chans i Europa League-kvalets mästarspår i andra omgången.