Ska Piast bli AIK:s räddning?

7 maj 2019

Polen, Polen, Polen och åter Polen. Men det är där det händer. När Piast Gliwice besegrade Legia Warszawa steg Piast plötsligt upp som AIK:s främsta hopp i kampen för seedning i CL-kval 1.

Vill man ha en serie med drama in i sista omgången är det polska Ekstraklasa man ska följa. Och som vanligt är det en svensk klubb vars seedning hänger på att Legia inte vinner guldet (men det gör de alltid till slut).

Dramatiken i Ekstraklasa

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

Under sista omgången 2017 satt ett antal MFF-supportrar klistrade framför Ekstraklasas livesändning på Facebook där två matcher gick parallellt och alla fyra inblandade hade chans på guldet. För Malmö FF:s del var det avgörande för seedning eller inte seedning i Champions Leagues tredje kvalomgång: Legia-guld och ingen seedning, annan vinnare och seedning.

Som vanligt blev det Legia Warszawa som drog längsta strået och MFF slutade på en oseedad plats i kvalomgång 3. Det visade sig dock att den polska slutstriden var helt betydelselös för Malmö FF, eftersom man åkte ut redan i omgången före mot Vardar från Makedonien - en av Europas femton sämsta ligor.

Nu är det AIK som hoppas på att Legia Warszawa ska missa guldet i den täta toppstriden i Ekstraklasa. För deras del är det seedningen i första omgången i Champions League som ligger i händerna på de polska lagen (där är någon liga till som kan avgöra, mer om det längre ner). Guld till Legia Warszawa och det är stor risk att AIK blir oseedat.

Dramatiken i Ekstraklasa skruvades upp ytterligare i helgen när Legia Warszawa förlorade mot trean Piast Gliwice, som lite i skymundan kom ifatt de två topplagen och nu bara är 1 poäng efter Legia. Legias förlust öppnade för att Lechia Gdansk skulle gå upp i serieledning dagen efter, men Lechia gjorde en slät figur mot Cracovia (fick inte iväg ett avslut på mål) och förlorade med 2-0.

Med tre omgångar kvar har AIK nu två klubbar att hoppas på i den polska toppstriden, Piast Gliwice som är 1 poäng efter och Lechia Gdansk som är 3, men det är fortfarande Legia som leder. Två saker talar för Legia: Man möter ingen av utmanarna i de sista matcherna och man har vunnit alla ligaguld sedan säsongen 2012-13 utom ett (2014-15) trots att det varje år varit jämnt.

AIK:s andra hopp

AIK ligger just nu på nittonde plats i seedningstabellen för Champions Leagues första kvalomgång och det är sjutton lag som seedas. Blir det rätt vinnare i Champions League (Barcelona eller Liverpool är säkrast) går man upp en placering, men det behövs ytterligare en för att AIK ska bli seedade i första omgången.

Flera ligor har avgjorts och en del har bara någon match kvar att spela, så antalet hot och möjligheter minskar. Azerbajdzjan föll ifrån som ett AIK-hopp när Qarabag säkrade sjätte raka titeln. Att lågrankade Fola Esch ska gå förbi Dudelange i Luxemburg ser omöjligt ut: de måste ta in 6 poäng på två matcher, och Dudelange möter redan avsågade Hamm Benfica i sista omgången.

Wales och Serbien har varit två andra hopp, men där är möjligheten inte ens teoretisk (Wales är färdigspelat och The New Saints vann som vanligt).

Det enda hopp som är kvar, förutom Polen, är Bulgarien. Där har högrankade ledarlaget Ludogorets hamnat i en formsvacka och bara tagit en poäng på de två senaste matcherna. AIKS:s hopp CSKA Sofia har fyra matcher på sig att ta in de 3 poäng Ludogorets leder med. De två topplagen möts nu på lördag i huvudstaden Sofia - vinner Ludogorets bör de ha säkrat titeln, vinner CSKA har de ett bra läge att ta hem guldet.

Teoretiskt sett är Rumänien fortfarande ett hot mot AIK, men FCSB (ex-Staua Bukarest) måste ta in 5 poäng på två matcher. FCSB och ledande Cluj möts i sista omgången.

Cupknall lyfter MFF

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Malmö FF behåller sin åttondeplats i playoff-seedningen sedan Galatasaray försvunnit till CL (de är nya serieledare i Turkiet) medan nya ligasjuan i Tyskland, Wolfsburg, går in före MFF. Wolfsburg har 40,0 i Uefapoäng efter kvartsfinaler i EL och CL 2014-15 och 2015-16, men sedan dess har de inte synts till i Europa.

Jag har inte gått igenom alla ligor i detalj, men har svårt att se att det ens är teoretiskt möjligt att sex klubbar tar sig förbi MFF och gör dem oseedade i playoffet (förutsatt att MFF når dit).

I seedningstabellen för gruppspelet har MFF lyckats avancera en placering och ligger i tredje av de fyra seedningsgrupperna. Det var en cupknall i Belgien som lyfte Malmö.

Mechelen, som är nere i andraligan och vänder, lyckades vinna cupfinalen mot Gent med 2-1 och säkra en plats i Europa Leagues gruppspel. Det är positivt för MFF som har högre ranking än Mechelen och därmed hamnar före dem i gruppseedningen (om MFF tar sig så långt). Hade Gent vunnit hade MFF hamnat efter dem i gruppseedningen.

Det är dock inte säkert att det verkligen blir Mechelen som spelar i Europa League i höst. De utreds för matchfixning i ligan efter mötet mot Waasland-Beveren förra våren där de båda ex-mff:arna Erdin Demir och Isaac Kiese Thelin spelade. Om Mechelen fälls är det stor risk att de varken blir uppflyttade till belgiska förstaligan trots segern i andraligan eller får starta i Europaspelet. Då blir det istället ligatreorna (troligen Royal Antwerp) som får platsen. Inte heller de har högre ranking än MFF.

Glöm inte bort att seedningstabellen för gruppspelet är den mest osäkra av de alla. Mycket kan hända när ligor och cuper avgörs och mycket att hända under kvalspelet, både i form av högrankade lag som ansluter efter överraskande förluster i CL-kvalet och lågrankade lag från EL-kvalet som chockat högre rankade lag. Och framför allt så gäller det att Malmö FF gör jobbet och tar sig hela vägen till gruppspelet - det är fyra lägre rankade motståndare som ska besegras på vägen dit.

Tabellstrul

På grund av ogenomtänkt upplägg från början blir inte lag från färdigspelade ligor kursiva i Europa League-tabellerna. Hoppas kunna fixa det till nästa uppdatering. Som vanligt: ser ni andra fel eller brister så hör gärna av er. Bara om jag får reda på felen kan det bli rätt!