Så hjälper en Arsenalseger Malmö FF

23 maj 2019

Flera cuper och en del ligor har avgjorts de senaste dagarna utan att något förändrades i EL-playoffseedningen. Här är ligorna och cuperna som fortfarande kan påverka för MFF - och därför är en Arsenalseger i Europa League-finalen bra för Malmö.

Malmö FF i Europa League-kvalet

AIK har klarat seedningen i CL-kval 1, att Norrköping blir seedat i EL-kval 1 och oseedat i EL-kval 2 och att den blivande cupvinnaren (Häcken eller AFC) blir oseedad i EL-kval 2, det är redan klart. För Malmö FF:s del vet vi att man blir seedat i första kvalomgånen och de två följande, om man tar sig dit. Det som återstår är hur Malmö FF kommer att ligga till i seedningstabellerna för Europa Leagues playoff och i EL-gruppspelet.

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Innan onsdagens stora cupfinalrace låg MFF elva av tretton seedade i EL-playoffet. När finalerna var färdigspelade hade inget alls hänt i playofftabellen, Malmö, precis som alla andra där, ligger stilla.

Dock återstår några hot och möjligheter för MFF innan sista matchen blåses av den 2 juni.

Klara utan förändring

I helgen blev några cuper och ligor klara som hade kunnat påverka MFF. Alla slutade med status quo för MFF i EL-playoffet. Manchester City vann FA-cupen, vilket gjorde att Wolverhampton, med lägre ranking än MFF, fick Englands sista EL-kvalplats.

När Lokomotiv Moskva vann ryska cupen i onsdags blev det klart att MFF inte kan hoppas på hjälp därifrån. CSKA Moskva kommer att EL-kvala och har högre ranking än MFF.

Även om det blev omkastningar när Bundesliga avgjordes blev det oförändrat för MFF: högrankade Wolfsburg avancerade till direktplats i Europa League medan likaså högrankade Eintracht Frankfurt tog över den tyska platsen i EL-kvalet.

I Ekstraklasa lyckades inte Legia Warszawa vinna ligan, utan de stannar i EL-kvalet och är rankade över MFF.

De hot och möjligheter för MFF i EL-playoffseedningen som jag hittat är dessa:

Ludogorets eller CSKA Sofia

Redan på fredag avgörs den bulgariska ligan. Om CSKA Sofia går om Ludogorets och blir bulgariska mästare åker MFF ner en placering i EL-seedningen. Det skiljer en poäng till Ludogorets fördel, och om jag tolkat reglerna rätt vinner Ludogorets på inbördes möten om de hamnar på samma poäng.

Fenerbahce hotet i Turkiet

När turkiska ligan avgörs på söndag kan Malmö FF tappa en plats, men inte på det sätt jag skrivit om tidigare. Ligafyran Trabzonspor kommer nämligen inte att få spela i Europa efter brott mot Financial Fair Play, vilket gör att Besiktas är säker på en direktplats till Europa League. Istället blir den andra av de tre högrankade turkiska klubbarna, Fenerbahce, ett hot mot MFF:s placering i EL-kvalets seedningstabeller. Genom att Trabzonspor räknas bort räcker det med en sjätteplats i ligan för att få en plats i EL-kvalets andra omgång. Fenerbahce som ligger åtta behöver bara besegra den nuvarande sexan Antalyaspor i sista matchen för att de ska hamna i EL-kvalet och glida in före Malmö FF.

Österrikes playoff

I Österrike gör tre lag upp om den sista EL-platsen i ett internt EL-playoff. Segraren i enkelmötet mellan Rapid Wien och Mattersburg får ett dubbelmöte mot Sturm Graz där det avgörs vem som får Europaplatsen. Av de tre är det bara Rapid Wien som har högre ranking (23,5) än Malmö FF (20,0) och kommer att gå in före MFF i EL-kvalsseedningen.

Romas placering i Serie A

Serie A avgörs på söndag. Om Roma vinner mot Parma och Milan förlorar mot SPAL så kniper Roma direktplatsen till Europa League medan Milan får kvala. Då åker MFF upp en plats i seedningstabellerna eftersom Milans 19,0 uefapoäng är lägre än Malmös 20,0.

Arsenal-seger ger MFF-plus

Om Arsenal vinner Europa League-finalen i Baku är det en plats upp för Malmö FF i playoff-seedningen. Genom sin femte plats i Premier League har Arsenal en plats i Europa Leagues gruppspel. Vinner de hela EL får de en fribiljett till Champions Leagues gruppspel och den lediga EL-platsen går till tjeckiska ligatreorna Sparta Prag (Vindheims nya klubb), som slipper EL-kvalet. Det är bra för Malmö FF som ligger efter Sparta Prag i seedningen just nu.

Om däremot Chelsea vinner finalen blir det inga förändringar i seedningstabellerna. Chelsea har redan fixat en plats i det kommande CL-gruppspelet genom att bli trea i ligan. Europa League-finalen spelas på onsdag, den 29 maj.

CL-förlorare och tidigare utslagna

AIK:s seedning i CL-kval 1 är säker, det finns inget (utom en missad Uefalicens från fel lag) som kan hindra det. När det gäller Malmös eventuella seedning i EL-playoff kan det hända en del på vägen. Först och främst gäller det ju att MFF tar sig vidare från de tre första kvalomgångarna.

Seedningstabellerna är gjorda utifrån förutsättningen att seedade lag slår oseedade och går vidare till nästa omgång. Ju tidigare i kvalet desto större sannolikhet att det blir så, men även i de första omgångarna är det 15-20 procent av matcherna som slutar med att det oseedade laget går vidare. Ser man för Malmös del i EL-playoff är det femlag före dem i seedningstabellen som löper risken att åka ut i någon av de två första kvalomgångarna (just nu Roma, Frankfurt, Espanyol, Legia Warszawa och rumänska FCSB). De måste åka ut i någon av de två första kvalomgångarna - åker de ut i EL-kval 3 hjälper det inte MFF i kampen om seedning eftersom lottningen för EL-playoff görs innan EL-kval 3 är spelad och då använder man det seedade lagets poäng.

Ett hot mot MFF är att det ska bli överraskande segrar i Champions League-kvalets andra omgång för icke-mästare (League route). Där är det ju förlorarna som går till Europa League-kvaets tredje omgång, och i nuläget är två av tre förlorare rankade efter MFF. Om både Basaksehir (Turkiet) och LASK Linz (Österrike) vinner sina matcher blir det de två högrankade förlorarna som går in i EL-kvalet och kommer före Malmö FF.