Så funkar nya Uefaformatet 2021-24

12 november 2019

2021 händer det saker med Uefas klubbturneringar. I korthet blir det så här:

För Sveriges del

Sverige, som inte är bland de femton bästa på Uefas nationsranking, förlorar sina platser i Europa League-kvalet. Cupmästarna samt allsvenska tvåan och trean får istället kvala till nya Europa Conference League.

SM-vinnaren går till Champions League-kvalet (börjar i första kvalomgången) och har fortfarande chans att nå Europa Leagues gruppspel. Om de åker ur CL-kvalet i andra omgången eller senare får de andra chansen i EL-kvalet.

Champions League

Champions League blir oförändrat. De tio högst rankade nationerna har mellan 1 och 4 direktplatser till CL-gruppspelet. Mästarna från nationerna 11 och neråt (däribland Sverige) kvalar om fyra platser i huvudturneringen.

De som åker ur CL-kvalet i förkvalet eller första omgången åker direkt ner till tredjeturneringen Europa Conference Leagues kval.

De som åker ur CL-kvalet i andra eller tredje omgången får andra chansen i Europa League-kvalet.

De som åker ur CL-kvalet i playoff går direkt in i Europa Leagues gruppspel.

League path (även kallat League route) blir kvar som idag. Nationerna 5-15 har en klubb med (tvåan eller trean i ligan). League path börjar i kvalomång 2 (Q2).

Förlorarna i League paths Q2 får en ny chans i det vanliga EL-kvalet. Förlorarna i Q3 och playoff går direkt till Europa Leagues gruppspel.

Mer om Champions League-kvalet finns att läsa i Så funkar CL-kvalet 2018-21.

Europa League

Formatet för Europa League görs om totalt. Breddturneringen (som den är idag) förvandlas till ett ”Champions League light” för klubbar från de 15 bästa nationerna. Från lägre rankade nationer är det bara mästarklubbarna som har en chans att ta sig till nya Europa Leagues gruppspel. Gruppspelet bantas från 48 till 32 lag.

Europa League-kvalet

Europa League-kvalet startar först i tredje kvalomgången (Q3). I det vanliga kvalet möter de tre ligatreorna från nationerna 13-15 de tre förlorarna från Champions League-kvalets League path.

I mästarspåret (Champions path) gör de tio förlorarna från andra omgången i CL-kvalets mästarspår upp.

Samtliga förlorare i EL-kvalets tredje omgång får en ny chans i Europa Conference Leagues playoff, antingen i mästarspåret eller i det ordinarie kvalet.

I EL-playoff avvecklas de separata spåren. Alla som är kvalificerade till EL-playoff kan mötas, oavsett om de kommer från vanliga EL-kvalet, från mästarspåret eller är utslagna från Champions Leagues olika kvalspår. Dessutom går ligatreorna från nationerna 7-12 in i kvalet i EL-playoff. Totalt blir det 20 lag som slåss om 10 platser.

Vinnarna i EL-playoff går till Europa League, förlorarna går till tredjeturneringen Europa Conference League.

Hur seedningen kommer att ske i EL-kvalet är ännu inte känt.

Europa Leagues gruppspel

Europa Leagues gruppspel kommer från 2021 att bestå av 32 lag, inte 48 som idag. Deras väg dit blir enligt följande:

De 32 lagen delas upp i åtta fyralagsgrupper efter seedning (oklart om ECL-mästaren automatiskt blir toppseedad).

Gruppvinnarna går direkt till åttondelsfinal.

Grupptvåorna får möta treorna från Champions League om de återstående åtta platserna i åttondelarna.

Grupptreorna gör på samma sätt upp med grupptvåorna från Europa Conference League om åtta platser i ECL:s åttondelar.

Gruppfyrorna är utslagna.

Europa Conference League

Den nya Europa Conference League tar över rollen som breddturnering där klubbar från de lägre rankade nationerna ska husera.

Alla nationer (utom de allra minsta och allra nyaste) har tre platser totalt i turneringarna under Champions League. Länderna rankade 16 och neråt har alla tre i ECL-kvalet. De länder som är rankade högre har en eller två platser i Europa League (gruppspel eller kval) och får därmed motsvarande antal platser färre i ECL-kvalet.

ECL:s mästarspår

De 20 klubbar som slås ut i Champions League-kvalets förkval eller förstaomgång åker direkt ner till Europa Conference Leagues mästarspår och börjar i andra kvalomgången. Inga nya klubbar ansluter i Q3.

I mästarspårets playoff gör de fem vinnarklubbarna från ECL:s Q3 upp med fem utslagna från Q3 i EL-kvalets mästarspår.

Hur seedningen görs i ECL:s mästarspår är ännu okänt.

ECL:s gruppspel

Inget har sagts om hur gruppindelningen i ECL görs, men jag utgår ifrån att det blir på samma sätt som i Champions och Europa League. Det kan dock inte uteslutas att det skulle kunna bli en geografisk indelning.

Gruppettorna går direkt till ECL:s åttondelsfinaler. Grupptvåorna gör upp med treorna från Europa League om de åtta återstående platserna i åttondelarna.