Så funkar Champions League-kvalet 2018-21

20 oktober 2019

De flesta platser i Champions Leagues gruppspel (26 av 32) går till klubbar som slipper kvala. Vilka klubbar som får kvala och vilka som går direkt till gruppspel beror helt på ligans placering på nationsrankingen.

Nationsrankingen är summan av de matcher landets klubbar spelat i Uefaturneringarna (Champions League och Europa League med kval) under de senaste fem åren.

Det är nationsrankingen ett år tidigare som gäller, inte den senaste. Så till CL-kvalet 2020-21 är det nationsrankingen för säsongen 2018-19 som avgör hur många och var klubbarna startar.

Champions League-kvalet

I kvalet till Champions League står sex platser på spel, uppdelade på två olika kvalspår, benämnda ”path” eller ”route”.

Champions path: 44 mästarlag i europeiska ligor gör upp om fyra platser.

League path: 11 ickemästare från ligorna som är placerade 5-15 på nationsrankingen gör upp om två platser.

Champions path

Mästarlagen i alla ligor från plats 11 och neråt på nationsrankingen får kvala om fyra platser i Champions Leagues gruppspel i Champions path - mästarspåret.

Förkvalet: (preround) Mästarna från de 4 lägst rankade ligorna, 52-55, gör upp om en plats i kvalet i en miniturnering med enkelmöten innan kvalet börjar. De spelar semifinal och final för att avgöra vem som får platsen i kvalomgång 1. Förlorarna till EL-kval, omgång 2.

Kvalomgång 1: Mästarna från länderna på plats 18-51 börjar här. 17 vinnare vidare till kvalomgång 2. Förlorarna till EL-kval (omg 2).

Kvalomgång 2: Mästarna från länderna på plats 15-17 börjar här. Tio vinnare vidare till kvalomgång 3. Förlorarna till EL-kval (omg 3).

Kvalomgång 3: Mästarna från länderna på plats 13-14 börjar här. Sex vinnare vidare till playoff. Förlorarna till EL-playoff.

Playoff: Mästarna från länderna på plats 11-12 börjar här. De fyra vinnarna är klara för Champions League medan de fyra förlorarna går till Europa League.

League path

I icke-mästarspåret League path står bara två platser på spel. Det är tvåorna (och en del treor) från de 15 högst rankade ligorna - men inte de fyra högsta - som spelar här.

De fyra stora ligorna (Spanien, England, Tyskland och Italien) fick avstå platserna i League path när de tvingade igenom att de skulle få fyra direktplatser till gruppspelet.

League path börjar först i andra kvalomgången och klubbarna går in i turneringen enligt följande schema:

Kvalomgång 2: Tvårorna från länderna på plats 10-15 börjar här. Tre vinnare vidare till kvalomgång 3, de tre förlorarna går till EL-kval omg 3, main path.

Kvalomgång 3: Tvåorna från nationerna 5-9 börjar här. Fyra vinnare till playoff medan förlorarna går direkt till Europa Leagues gruppspel.

Playoff: Inga nya lag går in här. De två vinnarna går till Champions Leagues gruppspel medan förlorarna hamnar i Europa Leagues gruppspel.

Direktkvalificerade till Champions League

Av Champions Leagues 32 platser i gruppspelet går sex till kvalande lag, 24 delas ut till de bästa klubbarna i de bästa ligorna och två går till de regerande mästarna i Champions och Europa League.

Genom ligaplacering

Nation 1-4 på nationsrankingen har 4 platser var (1-4 i ligan).

Nation 5-6 har två platser (ettan och tvåan i ligan).

Nation 7-10 går ligamästaren direkt till Champions League.

Mästarplatserna

De regerande mästarna i Champions League och Europa League är direktkvalificerade till Champions League. Om de även tagit en direktplats genom sin ligaplacering blir det förändringar som påverkar hela kvalet.

Om CL-mästarna redan är klara för Champions League genom sin ligaplacering blir det mästarlaget i den elfterankade ligan (2019 var det Redbull Salzburg i Österrike) som får den vakanta platsen och slipper kvala.

Det leder i sin tur till att det är mästarna i liga 13 går in i CL-playoff istället för i kvalomgång 3. Mästarna i nation 15 skjuts på samma sätt fram till omgång 3 och så vidare.

Om EL-mästarna är klara för Champions League genom sin ligaplacering blir det istället ligatrean i den femterankade nationen som får en direktplats till Champions League (2019 gick den platsen till franska ligatrean Lyon). Det påverkar sedan fördelningen av platser i CL-kvalets League path.

Seedning och lottning

I lottningen för de olika kvalomgångarna delas klubbarna upp i lika många seedade som oseedade klubbar vilka lottas mot varandra.

Det är en stor fördel att vara seedad, då chansen att få en lättare lottning ökar.

Det är klubbrankingen som avgör vilka klubbar som blir seedade och vilka som blir oseedade i de olika kvalomgångarna.

Klubbrankingen

Klubbrankingen räknas på de fem senaste åren. Den består antingen av de poäng klubben själv spelat in i Europaspelet eller 20 procent av nationsrankingen, beroende på vilken poäng som är högst.

MFF, Östersund och AIK har spelat ihop fler poäng än det svenska golvet (20 procent av nationsrankingen) som resten av de svenska klubbarna måste använda.

Seedningen när oseedade vinner

Slår ett oseedat lag ut ett seedat kan man i nästa omgång få ett betydligt lättare motstånd. Som när Östersund i sin Europadebut 2017 som oseedad klubb slog ut högrankade Galatasaray i EL-kvalets andra omgång. Då fick man betydligt enklare Fola Esch från Luxemburg i tredje omgången.

Det beror på att kvalomgångarna lottas innan den föregående är färdigspelad, så det är inte klart vilka lag som går vidare. Då utgår man från att den seedade klubben går vidare och deras poäng används i lottningen. I ÖFK-exemplet ovan var Galatasaray seedat i lottningen till kvalomgång 3 och ÖFK tog över deras plats när man sensationellt slog ut den turkiska storklubben.

Det kallas lite missvisande att “ta över poängen” från det seedade lag man slår ut, men det handlar mer om att låna poängen i den kommande omgången.

Lottningen till gruppspelet

Inför gruppspelet delas klubbarna upp i fyra olika seedningsgrupper med åtta klubbar i varje. En klubb dras från varje seedningsgrupp.

Grupp 1 består av regerande CL- och EL-mästare samt mästarna i de sex högst rankade ligorna. Om CL/EL-mästarna också är mästare i någon av de sex högst rankade ligorna hamnar även mästarna i den sjunderankade (och möjligen åttonderankade) ligan i den första seedningsgruppen.

Grupp 2-4 seedas helt enligt klubbrankingen.

Andra chansen i Europa League

Alla klubbar som deltar i Champions League-kvalet får en ny chans i Europa League eller Europa League-kvalet. Reglerna är olika för de klubbar som kommer från Champions path och de som kommer från League path.

Champions path i Europa League

De klubbar som kommer från Champions path i CL-kvalet har ett eget kvalspår i Europa League där de gör upp om åtta platser i gruppspelet. Med undantag för förkvalet går de förlorande klubbarna i CL-kvalet in i den följande omgången i EL-kvalets mästarspår.

De klubbar som förlorar i CL-förkvalet börjar EL-kvalet i omgång 2. De som förlorar i CL-playoff går direkt till Europa Leagues gruppspel.

Seedningen i Champions path

Seedningen i EL-kvalets Champions path är en märklig historia. De klubbar som slagits ut ur CL-kvalet i den senaste omgången är seedade, de som slagits ut ur CL-kvalet tidigare är oseedade. Klubbrankingen blandas inte in någon gång.

Det gör att i andra kvalomgången finns det 17 seedade klubbar och 3 oseedade, vilket leder till att tolv av de seedade klubbarna får möta andra seedade klubbar. I playoff är situationen den motsatta: det finns fler oseedade än seedade klubbar, vilket gör att fyra oseedade klubbar undgår seedat motstånd.

Klubbarna från League path

För de klubbar som slagits ut ur Champions League-kvalets League path gäller andra regler. De som slås ut i den inledande kvalomgången (kallad andra) går in i det vanliga Europa League-kvalets tredje omgång.

De klubbar som slås ut i playoff går direkt till Europa Leagues gruppspel, vilket även de som slås ut i kvalomgång 3 gör. Det är enda stället i kvalhierarkin där man hoppar direkt från tredje omgången till gruppspel utan att behöva spela playoff.

Har man bara klarat av kvalomgång 2 är klubbarna i League path alltså klara för minst Europa League.

Spelordning

Matcherna består av dubbelmöten där vem som börjar på hemma- respektive bortaplan bestäms vid lottningen.

Sammanlagt resultat avgör vem som går vidare. Vid lika antal mål gäller bortamålsregeln, det vill säga det lag som gjort flest mål på bortaplan går vidare.

Är det även lika vid full tid tillkommer 2x15 minuters förlängning där bortamålsregeln fortfarande gäller.

Är det lika efter förlängningen blir det straffavgörande.

Klubbar från samma land

Klubbar från samma land kan först mötas i andra slutspelsrundan, dvs i Champions Leagues kvartsfinaler och Europa Leagues åttondelsfinaler.