Polskt drama ger AIK hopp

26 april 2019

Legias serieledning varade bara ett par dagar. Nu är Lechia tillbaka på den polska tronen och det räcker med rätt vinnare i Champions League för att AIK ska bli seedat i CL-kvalet.

Vi kör en extra uppdatering på seedningstabellerna eftersom ligorna går in i slutspurten och flera av dem spelade fulla omgångar tisdag-torsdag. För att göra seedningstabellerna mer relevanta visar sista kolumnen i Champions League-kvalets tabeller numera hur många matcher det är kvar i ligan (tidigare visade den antal spelade matcher). Den kolumnen ser man dock bara om man tittar på tabellen på datorskärm, på mobil hoppas jag kunna fixa det i veckan.

Polskt ledarskifte

Polska ligan fortsätter att leverera drama in i det sista. Det blev på nytt skifte i toppen när Lechia Gdansk (med lägre ranking än AIK) lyckades vända ett 2-3-underläge i slutminuterna till en 4-3-seger samtidigt som Legia Warszawa förlorade mot Lech Poznan med 1-0. Det gör att Lechia tar över serieledningen med samma poäng som Legia men med något bättre målskillnad.

På lördag kan vi få en fingervisning om hur dramat ska sluta. Då möts de två topplagen på Lechias hemmaplan i Gdansk, därefter återstår fyra omgångar av ligan. AIK gynnas om Lechia tar hem guldet, MFF om Legia gör det.

AIK uppåt

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

För AIK:s del betyder ledarskiftet att man återigen är på plats arton i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång där sjutton blir seedade. Som ni vet vid det här laget (och som den streckade linjen i tabellen anger) så räcker artondeplatsen till seedning om rätt lag vinner CL, det vill säga en klubb som redan kvalificerat sig till CL-gruppspelet genom ligan. Barcelona och Liverpool är säkra kort.

AIK kan också hoppas på hjälp genom ledarskifte i framför allt Azerbajdzjan eller Bulgarien.

I Azerbajdzjan är lågrankade Nefttji Baku 2 poäng bakom Qarabag med tre matcher kvar. De två topplagen möts i sista omgången. I Bulgarien är högrankade Ludogorets 5 poäng före AIK:s hopp CSKA Sofia med sex matcher kvar. Luxemburg, där det skiljer 6 poäng mellan Dudelange och lågrankade Fola Esch med fem omgångar kvar är ett litet AIK-hopp. Serbien platsar knappt på listan längre sedan lågrankade tvåan Radnicki Nis tappade poäng i slutminuterna mot Cukaricki efter en omdiskuterad situation där motståndarna fick indirekt frispark i straffområdet. Samtidigt vann Röda stjärnan (Crvena Zvezda) sin match och kunde utöka försprånget till 6 poäng med bara fyra matcher kvar.

Hoten bakifrån är främst Polen (se ovan) och Rumänien, där högrankade FCSB behöver ta in 5 poäng på Cluj på fyra matcher.

Fortsatt bra för MFF

Europa League gruppspel 2019, seedningstabell

För Malmös del betyder ledarskiftet i polska ligan att man tappar en plats i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, men seedningen (om man nu tar sig till playoff) är inte hotad.

I seedningstabellen för gruppspelet hände dock inget, man ligger kvar som sistalag i tredje seedningsgruppen, samma man låg i när Europa League-grupperna lottades nu senast.

Nytt på Uefaranken

Förutom att ”spelade matcher” bytts ut mot det intressantare ”matcher kvar” i Champions League-kvalets tabeller har det kommit till en ny rubrik i menyn. Under ”Uefaranking” finns uppdaterade tabeller för den aktuella klubb- och nationsrankingen.

Hittar ni några fel eller oklarheter i texter eller tabeller så hör av er - jag är tacksam för all hjälp med att få det rätt.