Nu går det utför

13 mars 2019

Det har varit en dålig Europavecka sett med svenska ögon. Både Malmö FF och AIK faller i seedningstabellerna, men för AIK:s del kan rätt vinnare av Champions League bli räddningen.

MFF utanför playoff-seedning

190312elpl

Malmö FF har tappat tre platser i seedningen till Europa Leagues playoff och återfinns nu på den oseedade halvan. Två av klubbarna med högre ranking som tagit sig förbi MFF håller bara den sista EL-platsen tills cupvinnaren är utsedd. Det är nya femman i Belgien, Anderlecht, och nya sexan i Frankrike, St Etienne, som har ersatt de lägre rankade Sint-Truiden och Rennes. Femman i Belgien och sexan i Frankrike får bara en EL-plats om cupvinnaren (eller i Frankrikes fall: ligacupvinnaren) redan har tagit en plats i CL/EL genom sin ligaplacering, på samma sätt som att Hammarby (allsvensk fyra) får hoppas på att CL-kvalsklara AIK vinner Svenska cupen för att de ska få testa lyckan i EL-kvalet.

Den tredje klubben som pressat ner MFF är Apoel som tappade ligaledningen på Cypern – och därmed platsen i CL-kvalet – till Apollon Limassol.

När det gäller Malmös eventuella seedning i EL-playoff är dock det viktigaste att man verkligen tar sig dit. Man ska överleva tre kvalomgångar innan man når så långt.

AIK på gränsen

AIK har tappat två placeringar i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, men håller sig kvar precis ovanför seedningsstrecket.

Det är nya serieledare i två av Europas mindre fotbollsnationer som pressar ner AIK: Wales och Luxemburg. Det är det tidiga uttåget ur EL-kvalet i fjor mot Nordsjälland som AIK får betala för nu.

The New Saints, som tog över ligaledningen i Wales efter seger i toppmötet mot Connah’s Quay Nomads, har aldrig vunnit mer än en omgång per år i Europacuperna, men har ändå lyckats samla på sig mer Uefapoäng än AIK; 6,0 mot 5,5. Till stor del beror det på att The New Saints alltid fått spela i CL-kvalet som fram till den här säsongen gav betydligt mer poäng än EL-kvalet.

I Luxemburg har F91 Dudelange tagit över serieledningen sedan toppkonkurrenterna Fola Esch och Jeunne d’Esch bara fick oavgjort i helgens ligaomgång. Att Dudelange har högre poäng än AIK (6,25 mot 5,5) beror till stor del på att de sensationellt nog lyckades ta sig till Europa Leagues gruppspel i somras vilket gav 3,0 poäng till klubbrankingen. AIK:s tidiga uttåg ur EL-kvalet (omgång 2) gav bara 1,5 poäng.

På AIK:s pluskonto i helgen kan dock läggas att Cluj återställde sitt försprång till högrankade FCSB (fd Steaua Bukarest) i rumänska ligan till 5 poäng och att Neftci, trots ett långvarigt underläge, lyckades vinna sin match i azeriska ligan och skaffa sig en tvåpoängsledning till högrankade Qarabag.

AIK och Champions League-vinnaren

Även om en klubb till skulle ta sig förbi AIK i seedningstabellen till CL-kval 1 kan AIK klara sig – om det blir rätt vinnare i årets Champions League. Om en klubb som redan är kvalificerad till Champions Leagues gruppspel genom sin ligaplacering vinner CL uppstår en dominoeffekt som gör att AIK åker upp en plats. Såhär funkar det:

CL-vinnaren har en friplats i Champions Leagues gruppspel. Om CL-vinnaren inte behöver utnyttja den eftersom man kvalificerat sig via sin ligaplacering blir det ligavinnaren i nation 11 (Österrike) som slipper kvala och istället går direkt till CL-gruppspelet. Det gör i sin tur att tjeckiska mästarna (nation 13) börjar i CL-playoff istället för CL-kval 3 och Greklands mästare (nation 15) flyttar upp direkt till CL-kval 3. Israels och Cyperns mästare (nation 18-19) får starta i CL-kval 2 vilket gör att AIK slipper dem i CL-kvalets första omgång.

Eftersom det blir färre lag i CL-kval 1 (32 mot 34) blir det bara 16 lag som seedas, men AIK kommer att gå plus eftersom både Israels och Cyperns mästarklubbar har högre ranking än dem. Maccabi Tel-Aviv har i praktiken säkrat segern i Israel (leder med stabila 22 poäng) och på Cypern kämpar Apoel och Apollon om guldet – båda med högre ranking än AIK.

Chansen är rätt stor att CL-vinnaren också är kvalificerad till gruppspelet genom ligan. Senast mästarplatsen utnyttjades var 2012 när engelska ligasexan Chelsea vann Champions League.

Bland de klubbar som är kvar i Champions League på onsdag eftermiddag är det Lyon och Ajax som absolut inte ska ta hem hela turneringen sett med AIK-ögon. Tottenham och Manchester United är riskabla kort eftersom de fightas med Arsenal om de två sista CL-platserna i Premier League. För att vara på den säkra sidan bör vinnaren hämtas ur sextetten Barcelona, Manchester City, Liverpool, Porto, Juventus och Bayern.

PS. Har insett att trendpilarna (upp, ner eller ny på listan) för de oseedade lagen är fel. Det kommer att rättas till inför nästa uppdatering.