MFF uppåt och det ser bra ut

28 maj 2019

CSKA Moskva skjuter upp MFF till en tionde plats i EL-playoffseedningen och det ser riktigt bra ut. Med sämsta utfall i Europa League-finalen, Österrikes interna EL-kval och Uefas beslutande organ kan MFF bli sämst trettonde av tretton seedade - om jag räknat rätt.

Helgens händelser

Flera MFF-påverkande ligor avgjordes i helgen. I Bulgarien höll Ludogorets undan för CSKA Sofia (som nu utreds för matchfixning och kan uteslutas från Europa League-spel) och Serie A slutade med att ett högrankat lag kom sexa och fick Italiens plats i EL-kvalet.

Den enda förändringen var i Ryssland, där CSKA Moskva lyckades passera Spartak Moskva i sista omgången och gå upp på en direktplats till Europa League. Det gör att Malmö FF lyfter en plats i seedningstabellen för Europa Leagues playoff när det istället blir lågrankade Spartak som får den ryska platsen i EL-kvalet.

MFF:s seedning i EL-playoff

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Tack vare den ryska ligaförändringen är Malmö FF nu på tionde plats i seedningstabellen för Europa Leagues playoff. Tretton lag seedas, så om jag har koll på allt (inte helt säkert), kommer MFF att ligga på rätt sida seedningsstrecket när den sista matchen spelats den 2 juni. Det skulle i så fall betyda att Malmö FF är seedat i alla omgångar i EL-kvalet och har ett riktigt bra läge att ta sig till gruppspelet.

Europa League-finalen

Oavsett hur det går i onsdagens final mellan Arsenal och Chelsea så kommer Malmö FF:s läge i playoff-seedningen förändras. Vinst för Arsenal och MFF är uppe på nionde plats, eftersom den tjeckiska ligatrean Sparta Prag då slipper kvala och går direkt in i Europa Leagues gruppspel.

Vinner Chelsea tappar MFF en plats i seedningstabellen och är tillbaka som elva. Varför? Det är en komplicerad händelsekedja som börjar med att Chelsea inte kommer att utnyttja sin friplats som EL-vinnare i Champions Leagues gruppspel eftersom de redan är kvalificerade dit genom sin ligaplacering. Då tar franska ligatrean Lyon över platsen och slipper CL-kvala i League route (ickemästarspåret). Det får till följd att League routes kvaltabeller görs om och helt plötsligt finns det inga klubbar med lägre ranking än MFF i andra kvalomgången i League route. De två eller tre förlorarna i League routes andra kvalomgång får nämligen en andra chans i det vanliga Europa League-kvalet. Jo, det är lite komplicerat.

Turkiet och Uefa-besluten

Vi vet hur den turkiska ligan slutat och vem som vann den turkiska cupen, men det är fortfarande oklart vilket klubb som får Turkiets sista plats i EL-kvalet. Allt beror på vad Uefas beslutande organ kommer fram till när det gäller ligafyran Trabzonspor och ligasexan Fenerbahce. Båda är under utredning för brott mot Uefas Financial Fair Play och kan straffas med uteslutning från Uefaspel. Om bara Trabzonspor men inte Fenerbahce utesluts från Uefaspel åker MFF ner en plats i playoffseedningen, eftersom högrankade Fenerbahce då får Turkiets sista EL-plats. Om Trabzonspor får klartecken för Europa eller om Fenerbahce stängs av ligger MFF kvar.

Österrikes eget EL-playoff

I kväll (onsdag) avgörs om det blir Rapid Wien eller Mattersburg som får möta Sturm Graz i två matcher om Österrikes sista plats i EL-kvalet. Hotet mot MFF är Rapid Wien, som har 23,5 Uefapoäng mot Malmös 20,0. Skulle det bli Rapid Wien som vinner i kväll och sedan tar hem dubbelmötet mot Sturm Graz (spelas den 30 maj och den 2 juni) åker MFF ner en plats i EL-playoff-seedningen.