MFF över strecket - Uefaranken in i 2000-talet

2 april 2019

Efter många om och men är det äntligen dags för Uefaranken att lämna beta-stadiet och komma in i 2000-talet. Skärmdumparna blir ett minne blott och varje kvalomgång får sin egen webbtabell. Det firas med nyuppdaterade seedningstabeller och både MFF och AIK över sina seedningsstreck.

Uefaranken 2.0

Det är ett stort steg för Uefaranken när sidan äntligen lämnar skärmdumparna och varje kvalomgång får en egen tabellsida. Titta gärna i menyn ovan! För att få ihop det hela har Jacob Svensson bistått med avgörande javascript-insatser; de har varit ovärderliga för att ro projektet i hamn.

Om allt går enligt plan kommer några fler funktioner att dyka upp när de blir klara, som klubb- och nationsrankingstabeller.

Med tanke på hur komplicerat Uefas regelverk är och vilken nybörjare jag är inom html och kodning är risken för fel och misstag uppenbar. Så hittar ni något som inte stämmer eller inte fungerar: hör av er! Det gäller också innehåll som är obegripligt eller kan bli bättre. Enklast på Twitter (uefaranken), mejl uefaranken/at/uefaranken eller Facebook (Uefaranken där också).

MFF över strecket i EL-playoff

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Malmö FF har tagit sig upp på rätt sida strecket i en turbulent seedningstabell för Europa Leagues playoff. Hälften av klubbarna som låg före MFF vid senaste uppdateringen har försvunnit - antingen har de gått uppåt eller neråt i sin ligatabell eller ersatts med en nykorad cupmästare.

I den senare kategorin finns franska S:t Etienne (23,0 poäng) som försvunnit från listan när Strasbourg korades till ligacupmästare i helgen. I Frankrike och England är det ligacupvinnaren som får den sista EL-platsen. Strasbourg har inga egna Uefapoäng utan får nöja sig med de franska klubbarnas minimipoäng som är 11,669 - betydligt lägre än MFF:s 20,0. Att Strasbourg saknar egna Uefapoäng är inte så konstigt: de gick i konkurs 2011 och fick börja om i division fem, så de har tillbringat de senaste fem åren långt från de europeiska scenerna.

I den första kategorin (serieförändringar) finns Apoel (25,5 Uefapoäng) som gått upp i serietopp sedan man besegrat tidigare ledaren Apollon Limassol och sedan dragit ifrån till en tvåpoängsledning i helgen. Apoel har därmed tagit över Cyperns plats i Champions League-kvalet och lämnat över platsen i EL-kvalet till lågrankade Apollon (12,0 p) som hamnar efter MFF.

Men! Tänk på att en plats på rätt sida seedningsstrecket i EL-playoff inte är värt något om Malmö FF inte vinner omgångarna före. MFF går in i Europa Leagues första kvalomgång och måste ta sig förbi tre lågrankade hinder innan man är i playoff. Och vi vet ju av tidigare erfarenheter att det inte alltid är det enklaste (tänk Vardar och Vidi).

AIK håller sig kvar

På något underligt sett hakar sig AIK kvar på rätt sida seedningsstrecket i Champions League-kvalets första omgång. Förändringen på Cypern berör inte AIK eftersom både Apoel och Apollon har högre Uefapoäng än AIK:s 5,5.

I ligorna som påverkar AIK finns det en del positiva tendenser, och en del negativa. På pluskontot finns Polen där AIK:s hopp Lechia Gdansk dragit ifrån hotet Legia Warszawa till en 5-poängsledning sedan Legia förlorat med förnedrande 4-0 mot Wisla Krakow. Att normalt överlägsna The New Saints bara är en poäng före Connah’s Quay Nomads (var två vid senaste uppdateringen) i Wales är klart positivt för AIK.

Mindre bra är att azeriska dominanterna Qarabag är uppe på samma poäng som serieledande Neftci Baku. Går Qarabag om åker AIK ner ett pinnhål och hamnar under seedningsstrecket. Då får AIK sätta sitt hopp till att Champions League-segraren inte behöver utnyttja sin friplats till nästa CL-gruppspel utan är kvalificerad genom sin ligaplacering. Om inte CL-mästaren använder friplatsen blir det mästarlaget i elfterankade nationen (Tjeckien) som slipper kvala och tar över den platsen. Det för med sig en dominoeffekt genom kvalomgångarna där ett (eller två) lag får börja en kvalomgång senare. Den streckade linjen i seedningstabellerna för CL-kvalet visar vilka som blir seedade om det här infaller.

Häcken eller AFC?

Sedan senaste inlägget har semifinalerna i Svenska cupen spelats och det står klart att det blir Häcken och AFC Eskilstuna som gör upp i finalen. Eftersom ingen av dem tillhör de tre klubbar som redan har en Europaplats (AIK, Norrköping och MFF) är hoppet ute för ligafyran Hammarby om Europakval i sommar. Det blir cupvinnaren som får Sveriges bästa EL-plats och börjar i kvalomgång 2. Norrköping och Malmö börjar i kvalomgång 1.

Oavsett om det blir Häcken eller AFC som vinner cupfinalen den 30 maj kommer laget att ha Sveriges minipoäng – 4,180 – trots att Häcken gjort tre Europastarter de senaste fem åren medan AFC aldrig varit i närheten av en Europaplats.

Räcker 4,180 till EL-kval 2 då? Nej, det kommer det inte att göra. Den svenska cupvinnaren kommer att gå in i EL-kvalet som oseedad och får hoppas på en bra lottning. Risken finns att lottas mot ett riktigt kanonlag – som Roma, Sevilla eller Anderlecht – men med flyt kan det bli en motståndare man åtminstone har en chans mot – som Odense, bosniska Zrinjski eller kroatiska Osijek.