Löjligt bra för MFF - och vad händer om X vinner CL/EL

30 april 2019

Pallar ni med ett dubbelinlägg idag? Dels kampen kring seedningsstrecken (neråt för AIK, löjligt bra för MFF), dels vad som händer beroende på vilka lag som vinner Champions League och Europa League - det är ju semifinaldags där.

Neråt för AIK

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

Det är i Polen dramatiken finns. Det blev än en gång ledarskifte när Legia Warszawa lyckades vända toppmötet mot Lechia Gdansk och vinna med 2-1. För AIK:s del betyder det ett steg ner i seedningstabellen för Champions Leagues första kvalomgång och att det nu krävs att ett lågrankat lag går upp i topp i en liga samtidigt som rätt lag vinner CL (se nedan).

Fortfarande är Lechia Gdansk ett av AIK:s bästa hopp när det gäller lågrankade lag som kan gå upp i serieledning. Det återstår fyra omgångar i Polen och Lechia måste ta in 3 poäng.

Fyra andra möjliga hopp är CSKA Sofia i Bulgarien (5 poäng efter Ludogorets med fem matcher kvar), Radnicki Nis i Serbien (6 poäng efter Röda stjärnan med fyra kvar), Fola Esch i Luxemburg (6 poäng efter Dudelange med fyra kvar) och ett litet, litet hopp om att Nefttji Baku ska kunna plocka in 5 poäng på Qarabag, men de har bara två matcher på sig.

Bara uppåt för MFF

Europa League playoff 2019, seedningstabell

För Malmö FF ser det löjligt bra ut. Nu är man uppe på åttonde plats i seedningstabellen för Europa Leagues playoff och är i seedningsgrupp tre (av fyra) om man tar sig till gruppspelet. Om MFF inte går till gruppspel i år igen kan man åtminstone inte skylla på lottningen. Genom framgångarna i Europa de senaste fem åren har man skaffat sig ett så bra läge som möjligt att gå långt - nu gäller det bara att göra det också.

Vad händer om X vinner CL eller Y vinner EL?

Dags för semifinaler i Champions League och Europa League! Vem som till slut vinner de båda turneringarna påverkar hur startlistorna i kvalen kommer att se ut. Här är vad som händer i samtliga möjliga fall - och hur det eventuellt påverkar de svenska klubbarna i kvalen.

Mästarna i Champions League och Europa League vinner inte bara trofén utan också en friplats i nästa upplaga av Champions League, där de går direkt in i gruppspelet. Om mästarlaget samtidigt har tagit en plats i Europa genom sin insats i den inhemska ligan händer saker i kvalomgångarna. Det finns dessutom ett specialfall som kan inträffa i år, om två engelska lag står som slutsegrare samtidigt som de missar topplatserna i ligan.

Jag har skrivit en del om hur rätt vinnare av Champions League kan hjälpa AIK till seedning i CL-kval 1. Vi kan börja i den änden med de fyra semifinallagen i Champions League.

Om Barcelona eller Liverpool vinner CL

Både Barcelona och Liverpool har säkrat en plats i det kommande CL-gruppspelet genom sin ligaplacering - Barcelona säkrade titeln i söndags och Liverpool kommer sämst tvåa i Premier League. Om någon av de två vinner Champions League kommer de inte att behöva använda friplatsen i gruppspelet som CL-vinnaren har. Då är det mästarlaget i den elfterankade nationen (Österrike och Redbull Salzburg) som slipper kvala och går direkt in i gruppspelet.

Det för med sig en dominoeffekt genom alla kvalomgångarna som gör att AIK går upp ett snäpp i seedningstabellen för CL-kval 1, vilket kan vara helt avgörande för Solnaklubbens seedning.

Om Ajax vinner CL

Om Ajax går hela vägen i Champions League tar man friplatsen i gruppspelet för CL-vinnaren i anspråk, oavsett hur holländska ligan slutar. Däremot skiljer det på vilka följder det får om Ajax också vinner ligan eller om man blir tvåa.

Vid ligaseger ersätts Ajax i Champions Leagues tredje kvalomgång av grekiska mästarna PAOK från Thessaloniki. Det ger samma dominoeffekt ner till CL-kvalets första omgång som om Barcelona eller Liverpool skulle vinna CL, dvs AIK går en plats uppåt.

Om Ajax istället förlorar kampen i Eredivisie och blir tvåa efter PSV, är det Ajax plats i icke-mästarnas kvalspår League route Q3 som blir vakant. Hur den ersätts har jag inte lyckats luska ut, men det kommer inte att påverka de svenska klubbarna eftersom det bara är nationerna rankade 5-15 som har lag med i icke-mästarspåret i Champions League-kvalet.

Om Tottenham vinner CL

Om Tottenham vinner Champions League avgör deras placering i Premier League vad som händer. Blir de trea eller fyra är det samma scenario som ovan (Salzburg går direkt in i gruppspelet, AIK gynnas i CL-kval 1).

Blir Tottenham femma eller sexa använder man CL-mästarens friplats till nästa års gruppspel och platsen de spelat sig till genom ligan i Europa League ersätts enligt samma schema som om Europa Legaue-vinnaren blir femma eller sexa (se nedan).

Europa Leagues semifinallag

När det gäller Europa Leagues fyra semifinallag (Arsenal-Valencia och Frankfurt-Chelsea) är alla på gränsen till att fixa en CL-plats genom ligan, men det kan lika gärna bli en Europa League-plats, eller helt missat Europakval genom ligan. De tillhör alla också de fyra högst rankade ligorna vilket gör att de följer samma schema när det gäller ligaplaceringar och Europaspel. Därför kör vi uppräkningen uppdelat efter hur det går i ligan istället för per klubb.

Om EL-vinnaren är klar för CL-gruppspel

Om vinnaren av Europa League kommer bland de fyra bästa i sin liga är man klar för CL-gruppspelet och använder alltså inte EL-vinnarens friplats i gruppspelet. Då är det franska ligatrean (just nu Lyon) som slipper kvala och går direkt in i CL-gruppspelet, vilket i sin tur påverkar icke-mästarnas kvalspår League route. Inga svenska klubbar berörs.

Om EL-vinnaren är klar för EL-gruppspel

Om vinnaren av Europa League kommer femma i ligan änvänder man sin friplats till CL-gruppspelet och lämnar sin plats i EL-gruppspelet vakant. Då kommer cupvinnaren i nation 13, Tjeckien, att gå direkt till Europa Leagues gruppspel. Om Banik Ostrava vinner cupfinalen den 22 maj gynnas MFF i seedningen till Europa Leagues gruppspel (om MFF når ända dit), annars oförändrat ur svensk-perspektiv. Detta scenario gäller också om Europa League-mästaren vinner den nationella cupen och blir sämre än fyra i ligan.

Om EL-vinnaren är klar för EL-kval

Om EL-vinnaren är sexa i ligan använder man friplatsen till CL-gruppspelet och lämnar en plats i EL-kvalets andra omgång vakant. Då flyttas Serbiens cupvinnare upp från EL Q1, vilket kan påverka en plats upp eller ner för Norrköping och den svenska cupvinnaren i EL-seedningen, men inget som får någon betydelse.

Om EL-vinnaren missat Europaspel genom ligan

Om EL-vinnaren blir sjua eller sämre har man missat Europaplats via ligan. Då använder man friplatsen till Champions League-gruppspelet och inget mer händer - seedningslistorna ändras inte.

Om Tottenham vinner CL och Chelsea/Arsenal EL

Ett specialfall är möjligt: att Tottenham vinner CL och missar topp fyra i ligan samtidigt som Arsenal eller Chelsea vinner Europa League och också de missar topp fyra i ligan. Då tas både CL- och EL-vinnarens friplatser i anspråk av engelska lag, vilket gör att England totalt skulle fått sex platser i Champions League (de fyra från ligan plus de två friplatserna). Dock har de stora länderna fått finna sig i en maxgräns på fem klubbar i Champions League, så då mister fyran i Premier League sin plats i Champions League och får nöja sig med ett Europa League-gruppspel.