I händerna på de största – och de minsta

9 april 2019

Vad som händer i de europeiska ligorna påverkar Malmö FF:s och AIK:s chanser till seedning i sommarens Europakval. Medan MFF:s seedningsläge i EL-playoff hänger på de största ligorna är det i andra änden av nationsrankingen AIK:s öde i CL-kval 1 bestäms. Sedan finns det ett par mittenligor som påverkar både MFF och AIK – där har de svenska klubbarna direkt motsatta intressen.

För de två andra svenska Europarepresentanterna, Norrköping och cupvinnaren (Häcken eller AFC), kvittar vad som händer i ligorna: de kommer att vara oseedade i Europa Leagues andra omgång.

Malmö FF avancerar

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Det händer hela tiden mycket i seedningstabellen för Europa Leagues playoff där vi lägger vårt MFF-fokus. Sedan förra veckan har hela toppkvartetten bytts ut. Medan Sevilla och Roma avancerat till direktplatser i Europa Leagues gruppspel har Leverkusen och Anderlecht båda förlorat tre raka ligamatcher och hamnat utanför Europaspel.

Det är förändringarna i de stora ligorna som gör att MFF klättrar en plats i seedningstabellen, från 13 till 12 och får lite luft ner till seedningsstrecket (de tretton första är seedade). Att Anderlecht och Leverkusen blivit ersatta av lågrankade Royal Antwerpen (7,98 Uefapoäng) och Hoffenheim (14,242) lyfter MFF två placeringar, men att Leicester med 22,0 Uefapoäng gått förbi Wolverhampton i Premier League gör att MFF tappar en.

Som alltid när det gäller Malmös seedning i EL-playoff: den är inte värd ett dugg om man inte tar sig till playoffet. Det är tre omgångar före som ska vinnas - då räcker inte det MFF presterat i Allsvenskan hittills.

AIK ligger still

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

Medan det är hela havet stormar i EL-playoff är det lugnt och stilla i CL-kval 1:s seedningstabell där AIK finns. Regerande svenska mästarna håller sig kvar precis ovanför seedningsstrecket. I MFF:s fall var det de fyra största ligorna plus åttan Belgien som påverkade placeringen, i AIK:s fall får man rikta blicken mot ligorna i Luxemburg (43:a) och Wales (48:a) för att se hur det ska gå.

I Wales har dominanterna The New Saints vaknat till liv och utökat sin enpoängsledning till 7 poäng genom två övertygande segrar: 6-0 följdes upp av 7-0. AIK:s hopp Connah’s Quay Nomads svarade med att förlora sin senaste. Därmed kan vi avskriva Wales för AIK:s del. The New Saints, som ligger före AIK, kommer att ta hem ligan för åttonde gången i rad.

I Luxemburg går det också åt fel håll, men inte med samma styrka. Högrankade F91 Dudelange har nu drygat ut ledningen till 4 poäng före främsta utmanaren Fola Esch, så AIK-hoppet om ett ledarbyte minskar men är inte helt ute.

Mittenligorna som påverkar båda

Största hoten mot AIK:s seedning kommer från Polen och Azerbjdzjan, rankade 25:a och 26:a. Här, vid mitten av Uefas nationsranking, står Malmös och AIK:s intressen i direkt motsatsställning till varandra. Kan de lågrankade serieledarna Neftci Baku och Lechia Gdansk ta hem ligan gynnar det AIK i CL-kvalet, medan MFF gynnas om de högrankade tvåorna – Qarabag och Legia Warszawa – går upp i topp. Då tar de steget upp till CL-kvalet och MFF slipper dem i EL-kvalet.

Just nu är det fördel AIK, men det är jämnt både i Azerbajdzjan och i Polen. I azeriska ligan följs lågrankade Neftci och högrankade Qarabag åt på samma poäng omgång efter omgång. Bara inbördes möten gör att Neftci ligger före. I Polen har högrankade Legia knappat in på Lechia Gdansks försprång och är nu bara 3 poäng efter.

Champions Leagues kvartsfinaler

För AIK:s del kan det vara vettigt att hålla koll på kvartsfinalerna som spelas i Champions League i dag och i morgon. Vinner rätt lag CL blir det en dominoeffekt genom hela CL-kvalet som gör att AIK kan bli omsprunget av ett lag till och ändå klara seedningen (se utförligare förklaring nedan). Med rätt vinnare menas en CL-mästare som samtidigt kvalificerar sig till CL-gruppspelet i höst genom sin ligaplacering. I nuläget är det alla kvartsfinallag utom Ajax och Manchester United som uppfyller det kravet. Tottenham slåss om att behålla Englands sista CL-plats medan övriga fem fyra (Barcelona, Juventus, Manchester City, Liverpool och Porto) är mer eller mindre säkra på sin CL-plats.

Uppdaterat: Fel av mig om Porto! Porto slåss om Portugals enda direktplats med Benfica och det är långt ifrån säkert att det är Porto som avgår med segern där. Inget för AIK att satsa på.

Så hjälper CL-vinnaren AIK

Om CL-vinnaren har säkrat en plats i Champions Leagues gruppspel genom sin ligaplacering (vilket brukar vara fallet) slipper mästaren i den elfterankade nationen (Österrike) att kvala och går direkt till CL-gruppspelet. Det gör att startplatserna i samtliga kvalomgångar förskjuts ner till första kvalomgången där AIK startar. Ur den försvinner mästarna i nation 18 och 19 (Israel och Cypern) utan att några nya tillkommer. Så länge de två som flyttas upp har högre ranking än AIK – vilket kommer att vara fallet – så blir utfallet att ett lag till seedas jämfört med dagens tabell.