AIK-special: Vägen till gruppspel

20 maj 2019

AIK blir seedat i Champions Leagues första kvalomgång. Här är om inte allt så en hel del om hur vägen ser ut för att ta sig till ett gruppspel. Men först blir det Polen eftersom det var där allt avgjordes.

Piast Gliwice ligamästare

När Legia Warszawa inledde med att snabbt göra 1-0 mot Zaglebie Lubin såg det ut som att det polska dramat skulle fortsätta in i det sista. Men en halvtimme senare hade Zaglebie kvitterat och Piast Gliwice tagit ledningen mot Lech Poznan. För Piast räckte det med seger, och det blev inga fler mål i den matchen. Därmed är lågrankade Piast Gliwice polska mästare för första gången någonsin, och AIK är seedade i CL-kvalets första omgång, men mer om det nedan.

Piast Gliwices ligaseger är en högoddsare. Klubben är på undre halvan vad gäller ekonomin (Legia är skyhögt över de andra) och tog in en misslyckad landslagscoach, Waldemar Fornalik, som tränare hösten 2017. Under hans första säsong var det inte mycket som pekade mot årets succé: Piast undgick nedflyttning tack vare en 4-0-seger i sista matchen. Men efter en okej höstsäsong 2018 har de i vår sprungit ifrån de andra. I mästerskapsrundan tog Piast 19 av 21 möjliga poäng!

Mästarklubben Pias Gliwice bildades 1945 av polacker som tvingats lämna sina hem i dåvarande östra Polen, dagens västra Ukraina, när gränserna drogs om efter andra världskriget (hela Polen flyttades västerut). Först 2008 gjorde Piast sin första säsong i Ekstraklasa och pokalen de vann i söndags är deras första.

För regerande mästarna Legia Warszawa är säsongen ett fiasko. Man åkte ur Europa innan gruppspelet mot beskedligt motstånd (slovakiska Spartak Trnava i CL-kvalet och F91 Dudelange från Luxemburg i EL-kvalet), förlorade kvartsfinalen i polska cupen mot ett lag från andraligan och blir nu bara tvåa i Ekstraklasa.

AIK seedat i Champions Leagues första kvalomgång

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

Tack vare Piast Gliwices seger i polska ligan är AIK seedat i Champions League-kvalets första omgång. Det enda som kan hota det är att något av de lågrankade mästarlagen bakom AIK inte får sin Uefa-licens (liten risk).

Seedningen gör att AIK inte kan lottas mot lag som Celtic, Qarabag, Rosenborg eller Bate Borisov i första omgången, utan får inleda mot beskedligare motstånd som man bör klara av.

Som läget ser ut nu (några ligor återstår att spela färdigt) finns det framför allt ett lag AIK ska undvika att lottas mot i första omgången: Ferencvaros. De vinner ungerska ligan med ohälsosamt stor marginal till Vidi, Malmö FF:s banemän i förra CL-kvalet, och har under de senaste åren rustat för att åter bli ett lag för Europa. Ferencvaros spelade final i Cupvinnarcupen 1975 efter att ha slagit ut Liverpool och Malmö FF, men förlorade mot Dynamo Kiev. De två senaste åren har de åkt ut mot Maccabi Tel-Aviv och Midtjylland, men Ferencvaros kan bli en obehaglig överraskning för motståndarna i årets Champions League-kval.

Lätta lotter finns det gott om i första kvalomgången, åtminstone på papperet: Havnar Bóltfelag, HB, från Färöarna är en, Nomme Kalju från Estland en annan. Valetta från Malta eller Lincoln Red Imps från Gibraltar ska AIK inte heller ha några problem med. Inte ens det nu högst rankade laget på den oseedade halvan, FK Jürmala från Lettland, ska vara något problem.

AIK:s väg till Champions League

AIK:s väg till Champions Leagues gruppspel är lång och svår. Om de klarar första omgången (vilket vi utgår ifrån), krävs det att de vinner i ytterligare tre kvalomgångar, men då mot betydligt svårare motstånd. Slår man ut ett riktigt bra lag kan man få en lätt motståndare i omgången efter, eftersom lottningen görs utifrån det högst rankade lagets poäng. Det var det som gjorde att Östersund efter att ha slagit ut Galatasaray i EL-kval 2 fick möta betydligt enklare Fola Esch från Luxemburg i EL-kval 3.

Chansen att AIK ska ta sig hela vägen till Champions Leagues gruppspel är liten. I CL-kval 2 får man hoppas på att få en överraskningsvinnare från första omgången, annars är det bara klubbar med ordentlig Europarutin där. FCK, Celtic och Dinamo Zagreb är värst, minst svåra bör Röda stjärnan och Maribor (Slovenien vara). I tredje kvalomgången blir det ännu tuffare och i playoff närmast omöjligt.

AIK:s väg till Europa League

Att nå Europa Leagues gruppspel är lättare, och dit har AIK en reell chans att gå. För att det ska lyckas krävs dock bättre spel än mot Shamrock Rovers och Nordsjälland plus att man överträffar sig själv i minst en omgång.

Positivt för AIK:s del är att man från och med förra året får alla som förlorar i Champions League-kvalet en andra chans i Europa League-kvalet, dessutom i det egna kvalspåret Champions route. Det gör att man slipper möta lag från de allra bästa ligorna.

En möjlig väg till EL-gruppspel är seger mot oseedat lag i CL-kvalets första omgång och förlust mot högrankat lag i CL-kval 2. Över i Europa League-kvalets mästarspår går man in i tredje kvalomgången där man troligen får möta ett av de lag som slogs ut i första omgången. Det behövs inte mycket flyt i lottningen för att det ska vara ett lag med sämre ranking än AIK. Då bör AIK vinna där och är i playoff till Europa League. Då är det här AIK måste se till att överprestera och vinna mot ett bärre rankat lag.

Det är ännu bättre om AIK överpresterar redan i CL-kvalets andra omgång och slår ut sin seedade motståndare där. Om motståndaren var tillräckligt högt rankad kan man få en hyfsat lätt lottning i CL-kval 3 och gå vidare till CL-playoff - då är Europa League-platsen i hamn, eftersom alla förlorare i CL-playoff går till Europa Leagues gruppspel. Mer realistiskt är att man förlorar i tredje omgången och kan hoppas på okej lottning i EL-playoffet. Risken är dock att man ändå får en svår motståndare och måste överprestera igen.

Vad som talar emot AIK

Det som talar emot att AIK ska ta sig till ett gruppspel i år är att de aldrig överraskar. Är AIK seedade går de vidare, är de oseedade förlorar de. I fyra raka turneringar, i tretton dubbelmatcher i rad, har man gjort så. Oavsett om det seedade motståndet har varit ett grekiskt topplag som Panathinaikos eller ett gäng danska juniorer som Nordsjälland så har man förlorat.

Senast AIK bröt mot det förväntade var 2012 då man gick till Europa Leagues gruppspel. Då var AIK oseedat både i tredje kvalomgången mot Lech Poznan och i playoffet mot CSKA Moskva, men tog sig vidare ändå.

Viktiga datum i CL-kvalet

18 juni: Lottning till CL-kvalets två första omgångar.

9-10 juli: CL-kval 1, första matchen.

16-17 juli: CL-kval 1, andra matchen.

22 juli: Lottning till tredje kvalomgången, både CL och EL.

23-24 juli: CL-kval 2, första matchen.

30-31 juli: CL-kval 2, andra matchen.

5 augusti: Lottning till playoff, CL och EL.

6-7 augusti: CL-kval 3, första matchen.

13-14 augusti: CL-kval 3, andra matchen.

20-21 augusti: CL-playoff, match 1.

27-28 augusti: CL-playoff, match 2.