AIK håller ställningarna, MFF uppåt

4 mars 2019

Trots att alla höst/vår-ligor kommit igång efter vinteruppehållet håller AIK sig kvar på den seedade halvan av Champions League-kvalets första omgång. AIK är fortfarande 15:e av 17 seedade, sedan inget av de jagande mästarlagen har lyckats ta sig upp i topp.

I Europa League-kvalet är det en plats upp för Malmö FF i playoffets seedningstabell.

AIK och de jagande mästarlagen

Det mest uppseendeväckande när man ser på seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång är att ingenting har hänt. Vid förra uppdateringen, för en månad sedan, var det flera vana vinnarlag som låg bara någon poäng efter uppstickarklubbar i de olika ligorna, men inget av storlagen har lyckats ta sig förbi.

Just nu är det sex ligor där ett ledarskifte från ettan till tvåan som påverkar AIK negativt. För att AIK ska hålla sig kvar på rätt sida seedningsstrecket är det i högst två av dem som den högrankade tvåan får gå upp i topp. De största hoten är från storheter som Azerbajdzjan, Luxemburg och Wales. Här är läget i samtliga sex ligor som hotar AIK:

Azerbajdzjan. Uppstickaren Neftci håller Europameriterade Qarabag efter sig, men det är bara tack vare inbördes möten. De har båda 41 poäng men Qarabag är inne i en bättre trend. Håller striden i sig är det upplagt för ett direkt avgörande när de två topplagen möts i den sista omgången, den 11 maj.

Luxemburg. När F91 Dudelange i somras lyckades ta sig till Europa Leagues gruppspel var det Luxemburgs största framgång i Europaspelet. Det gjorde också så att F91 gick upp till 6,25 Uefapoäng vilket är mer än vad AIK har (5,5p). Nu har de tre senaste årens luxemburgska mästare avancerat till andra plats i ligan, bara 1 poäng efter ledande Fola Esch. Om F91 Dudelange går upp i topp åker AIK ner en placering. Det är dock en tredje klubb med i titelfighten, Jeunesse d’Esch, som har samma poäng i ligan som F91 men är sämre rankat än AIK.

Wales. Hotet The New Saints är fortfarande tvåa, 2 poäng efter ledarlaget, som dock bytt från Barry Town till Connah’s Quay när man gått in i slutspelet. Om inte The New Saints står som slutsegrare kommer det att vara fotbolls-Europas största ligaskräll, om än en bit bort från de stora scenerna. På lördag möts Connah’s Quay och The New Saints.

Rumänien. Det gamla storlaget Steaua Bukarest, nu under namnet FCSB, jagar ledande Cluj. När grundserien blev färdigspelad på måndagskvällen skiljde 5 poäng mellan dem. Men när mästerskapsserien börjar har avståndet krympt till bara 2 poäng. Anledningen är att poängen från grundserien halveras när ligan ska avgöras, så 54-49 i Clujs fördel krymper till 27-25 i mästerskapserien.

Polen. AIK:s hopp Lechia Gdansk har faktiskt lyckats utöka försprånget till högrankade Legia Warszawa från 3 till 4 poäng. Legia förlorade två på raken i mitten av februari och har inte råd med många fler missar. De har dock ett lätt marsschema och har alla möjligheter att plocka in några poäng.

Ungern. Malmös banemän Vidi lyckas inte ta sig närmare serieledande Ferencvaros, vilket AIK bör vara tacksamma för. Nu skiljer 6 poäng mellan de två topplagen, och så länge Ferencvaros håller undan ser det bra ut för AIK.

Malmö FF och playoff-seedningen

Malmö FF misslyckades med att höja sin rankingpoäng genom att få med sig något från Chelsea-matcherna. Trots det har man avancerat en placering i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, till den näst sista av de 13 seedade platserna.

Det är förändringar i platserna 4-7 i de fyra stora ligorna som gjort att några högrankade lag tagit steget upp från EL-kval till direktplats till Europa League, vilket gett MFF en liten skjuts uppåt i seedningstabellen för playoff. I gengäld tappar MFF en plats när det gäller seedningen i ett eventuellt gruppspel, men är fortfarande i tredje (näst lägsta) seedningsgruppen.

Trots att MFF låg på den sist seedade platsen i EL-playoffet stack jag ut hakan i senaste inlägget och hävdade att MFF med största sannolikhet kommer att vara seedade om de tar sig till playoffet. Det var lite att ta i (får skylla på Londonsjukan som slog till med full kraft medan jag skrev inlägget). Mer korrekt är att det är stor chans att Malmös 20,0 Uefapoäng kommer att räcka till seedning om man tar sig hela vägen till playoffet, men det är inte säkert.

Det som talar för är dels att något eller några av lagen som ligger före nu, kommer att ta en plats i Champions League-kvalet istället. Det är rätt osannolikt att alla i den segervana kvartetten Apoel, Legia Warszawa, Qarabag och FCSB ska missa sitt ligaguld och därmed CL-kvalplatsen.

Dels är det ett visst bortfall på vägen från de inledande kvalomgångarna till playoffet. Av klubbarna före Malmö startar sex i EL-kval 2, och det troliga är att någon åker redan där. Dock påverkar det inte MFF:s seedning om högre rankade klubbar åker ut i tredje kvalomgången. Detta eftersom lottningen för playoffet görs innan Q3 är färdigspelat, så det är de seedade klubbarnas poäng som gäller vid lottningen.

Så, om MFF gör jobbet och tar sig till playoffet talar mycket för att de blir seedade där, men det är inte klart.