UEFARANKEN

Uefa skojar till det för utslagna ur CL-kvalet

15 maj 2018

Uefa har äntligen släppt sina regelsamlingar för årets Champions League och Europa League, de första med det nya formatet. De har skojat till det riktigt ordentligt vad gäller seedningen för klubbarna som slås ut ur Champions League-kvalet.

Sedan tidigare var det känt att alla lag som slås ut ur CL-kvalet får en ny chans i Europa League-kvalet, och att mästarklubbarna får ett helt eget spår i EL-kvalet. En överraskning är däremot att i det kvalspåret – de utslagna ur CL-kvalets mästarspår – ska klubbarna inte seedas efter sin Uefapoäng, vilken annars används överallt i kvalet och i lottningen till gruppspelet. Nej, här gäller att de som senast blivit utslagna ur CL-kvalet blir seedade, oavsett hur många eller få uefapoäng de har..

Det gör att i EL-kvalets andra omgång kommer det i mästarspåret att finnas 17 seedade lag (utslagna i CL-kval 1) och 3 oseedade (utslagna från CL-förkvalet). När de tre slaktlammen från förkvalet lottats mot tre av de 17 seedade lagen är det fri lottning mellan de övriga 14 seedade förlorarna från CL-kval 1. Här kan man fråga sig om seedningen över huvud taget fyller någon funktion.

I tredje kvalomgången blir det tio seedade (utslagna från CL-kval 2) som ställs mot de tio oseedade vinnarna från EL-kval 1:s mästarspår. Den känns rätt rimlig ändå.

I playoffet blir det sex seedade lag (förlorarna från CL-kval 3) som lottas mot några av de tio oseedade vinnarna från mästarspårets EL-kval 3. De fyra oseedade lag som blir över lottas mot varandra.

Jag har lite svårt att förstå varför man överger uefapoängen som seedningsgrundande just här. Möjligen kan det vara ett test för att se hur det går om man tillämpar en friare lottning. Men vad poängen med det skulle vara går åtminstone mig förbi.

Vad innebär det här för Malmö FF?

För Malmö FF, Sveriges representant i Champions League-kvalet, är de nya seedningsreglerna i EL-kvalet inte positiva nyheter. Med normal seedning, efter klubbarnas uefapoäng, skulle MFF varit seedat hela vägen om de hamnat i EL-kvalet och allt gått som förväntat (seedade lag slår ut oseedade). Den nya seedningen gör att MFF riskerar att stöta på svårare motstånd om de åker ut tidigt ur CL-kvalet. Klubbarna som förlorar i CL-kvalets första omgång kommer ju att vara seedade i EL-kval 2 och sedan oseedade resten av kvalomgångarna de överlever.

Seedningstabellerna

Jag har inte gjort om seedningstabellerna efter de nya reglerna än. Får fundera lite på hur de kan bli någorlunda rättvisande när bara några lag är seedade, alternativt i stort sett alla är seedade. Återkommer med det.