UEFARANKEN

Toppmöten skickar ner MFF igen

7 februari 2018

Berg- och dalbaneresan i seedningstabellerna fortsätter för Malmö FF. Två toppmöten skickar ner dem under seedningsstrecket i Champions League-kvalets andra omgång igen.  När sedan ledande Sturm Graz inleder omstarten av österrikiska Bundesliga med en förlust är Malmö helt plötsligt även oseedat i Europa League-playoffet. Det finns stor risk att det är så här det ser ut när serierna är färdigspelade också.

Det som ställt till det mest var de sedvanliga ledarskiftena på Cypern och i Israel. För tredje veckan i rad lyckades ledarlaget inte hålla ställningarna. Och i båda fallen var det efter toppmöten.

I onsdags tog Apoel revansch för den gruvliga 0-4-förlusten på hemmaplan mot Apollon Limassol. Serien vände och Apoel lyckades besegra Apollon med 2-1 i Limassol och ta över serieledningen.

I Israel var det en hård drabbning mellan högrankade tvåorna Maccabi Tel-Aviv och ledande Hapoel Beer-Sheva i söndags. Efter en match där båda lagen spelade hela andra halvlek med decimerat manskap lyckades Maccabi vinna med det enda målet. Det betydde – som vanligt – skifte på förstaplatsen och att Maccabi Tel-Aviv pressar ner MFF i seedningstabellerna.

I Österrike orkade inte uppstickarna Sturm Graz längre hålla undan för högrankade Redbull Salzburg, som har tagit över ledningen. Inte mycket talar för att Salzburg-klubben ska missa femte raka seriesegern.

Europa League-kvalets oföränderlighet

Det nya sättet att räkna ut klubbarnas Uefapoäng har lett till en extrem stabilitet i seedningstabellernas lägre nivåer i Europa League. Tidigare räknades alla poäng en klubb spelat in i Europa och lades ovanpå nationsdelen (20 procent av nationens poäng). Hade ett land 20 poäng fick landets alla klubbar 4 poäng till sin ranking och därutöver det de själva spelat ihop. Nu får man bara tillgodogöra sig de egna poängen när man fått ihop mer än vad nationsdelden ger, vilket betyder att de flesta klubbar från samma land ligger på samma poäng. Just nu är det bara fem svenska klubbar som har mer egna poäng än nationsdelen (varav två, AIK och IFK Göteborg, bara är precis över). Det är dessutom ovanligt många för att vara på den här nivån. I flera jämförbara länder är det bara två klubbar som når över nationsdelen, som i Skottland, Polen och Rumänien.

Eftersom så få klubbar avviker från nationsdelens poäng ger förändringar i seriespelet inget utslag i seedningstabellerna på de lägre nivåerna. En israelisk klubb precis över seedningsstrecket ersätts bara av en annan israelisk klubb med exakt samma poäng. Det betyder att ligger man under seedningsstrecket i de första kvalomgångarna i Europa League nu, så kommer man troligen att göra det när serierna är slutspelade också. Det finns alltså ytterst lite hopp för AIK och Djurgården att bli seedade i EL-kval 2, trots att de bara är 0,35 poäng ifrån.

PS. De svenska klubbar som ligger över minimipoängen (nationsdelen) 3,895 är Malmö FF, Östersund, Elfsborg, AIK och IFK Göteborg.

Comment (1)

  1. Lindhe

    Vi får hoppas att Östersund fortsätter superskrälla så att nationspoängen ökar…. 😎

Comments are closed.