UEFARANKEN

Svårt – men inte omöjligt

30 juli 2016

Varken AIK eller IFK Göteborg har omöjliga lägen för att ta sig vidare till playoffet i Europa League, men det ser inte bra ut. Åker båda ut nu i EL-kval 3 kan vi sluta drömma om femtondeplatsen på ett tag. Istället får vi hoppas att Sverige inte dalar allt för långt ner på nationsrankingen.

160729natrankA

Danmark har passerat Norge precis bakom Sverige (klicka för större).

Framförallt Göteborg har satt sig i en betydligt svårare sits än de borde genom vad som på vissa håll betecknas som den sämsta matchen för i år. Förlust 1-2 hemma ger motståndarna HJK ett drömläge att spela ännu mer cyniskt i Helsingfors. IFK är piskat att göra två mål, samtidigt som man håller tätt bakåt.

AIK stod länge emot hårdsatsande Panathinaikos i Grekland, men det insläppta målet i 79:e minuten försämrar chanserna. Förhoppningsvis kan AIK ta intryck av det Malmö FF gjort i tredje kvalomgången de två senaste åren när man vänt tvåmålsunderlägen från bortaplan till seger och avancemang på hemmaplan. AIK har med sitt ettmålsunderläge en något bättre sits nu än MFF hade då (underläge 2-4 respektive 0-2), och det mot ett beskedligare motstånd. Panathinaikos ligger 123:a på Uefas gällande klubbranking (2015-16). Motsvarande läge för MFF:s opponenter var 78:a (Sparta Prag) och 47:a (Red Bull Salzburg).

Framförallt inför returen 2014 mot Sparta Prag lyckades Malmös supportrar trumma igång någon sorts omotiverad masspsykos som klubben hakade på. Det fanns faktiskt ingenting just då som talade för att MFF skulle slå ett betydligt bättre placerat och mer rutinerat lag från en högre rankad liga, men när matchen blåstes igång dånade läktarna av ”Vi vet, ni kan – två noll till Malmö” och det var ingen tvekan om att både laget och publiken trodde på det. Ska Sverige avancera är det fler sådana segrar som behövs, inte halvdana förluster på hemmaplan mot lag från sämre ligor, som 36-rankade Veikkausliiga.

Både Göteborg och AIK har chansen att vända det här på torsdag, men risken är överhängande att Sverige kommer att vara utan lag i playoff i både Champions och Europa League. Då kan vi glömma allt snack om femtondeplatsen och istället inrikta oss på ett par år där kampen kommer att handla om att inte sjunka för djupt. Men mer om detta nästa vecka – om det går så illa.

Trots att Sverige kammade noll (två matcher, två förluster) ligger vi kvar på nittondeplatsen på nationsrankingen. Danmark fortsätter att imponera och har tagit sig förbi Norge och flåsar Sverige i nacken, bara 0,6 poäng efter. Med tanke på att alla danska lag är kvar i turneringarna och både Sönderjyske och Midtjylland vann borta (mot Zaglebie Lubin från Polen respektive Videoton från Ungern) och FC Köpenhamn fick 1-1 borta mot rumänska Astra Giurgiu i CL-kvalet är det stor chans att de har tre lag i playoff. Det är bara Bröndby som har det tufft med en 0-1-förlust i Tyskland mot Hertha Berlin.

Värt att notera
Makedonska Shkendija Tetovo, som gick in i första kvalomgången som oseedade, vann med 2-0 mot tjeckiska Mlada Boleslav.
West Ham fortsätter att misslyckas i Europa League. Torsdagens förlust i Slovenien med 2-1 mot Domzale tar vid från förra årets kval där de först behövde straffar för att vinna mot Birkikara från Malta och sedan försvann mot rumänska Astra Giurgiu. En 2-1-förlust borta är egentligen ingen katastrof, men ett Premier League-lag ska inte behöva utstå den nesan i Slovenien.
De rumänska lagen har det inte lätt. Viitorul Constanta åkte på svidande 0-5 hemma mot belgiska Gent medan Pandurii Targu Jiu förlorade med 1-3 mot israeliska Maccabi Tel-Aviv, också det hemma. Det tredje EL-laget försvann redan i andra kvalomgången, så hoppet för Rumäniens del står till CL-kvalande Astra Giurgiu (1-1 hemma mot FCK) och Steaua Bukarest (1-1 borta mot Sparta Prag). Det kan bli ordentlig rutschkana i nationsrankingen för Rumänien, som låg på femtonde plats efter säsongen 2015-16 (sextonde nu).
Även Österrike som ligger precis efter Rumänien har problem i EL-kvalet. En oavgjord och två förluster under torsdagen, men där vann åtminstone Salzburg sin match i CL-kvalet (1-0 borta mot Partizani Tirana).