UEFARANKEN

Svårare för Norrköping

29 maj 2016

Sheriff Tiraspol sista klubb att bli klart för CL-kval omg 2. (Klicka för större)

Sheriff Tiraspol sista klubb att bli klart för CL-kval omg 2. (Klicka för större)

Ajdå! Sheriff Tiraspol gjorde 1-0 i 89:e minuten i den moldaviska ligans guldmatch. Det målet betydde inte bara guld utan även att det blir högrankade Sheriff som får kvalplatsen till Champions League. Klubben blir seedad i andra omgången vilket gör att walesiska The New Saints petas ner till de oseedades skara. Därmed halveras chanserna för IFK Norrköping att få en lätt lottning i sin debut i CL-kvalet. Nu är bara isländska Hafnarfjördur kvar bland de seedade som en lätt motståndare för Peking i den svenska zonen (mer om det i förra inlägget).

Danska ligan avslutades också i dag söndag där Bröndby med bland annat Magnus Eriksson säkrade en plats i Europa League-kvalet. Om jag har sett rätt är det bara två turneringar som inte är avgjorda: En betydelselös cupfinal i Montenegro där båda finalisterna redan är klara för EL-kvalet samt det grekiska Uefa-playoffet. På tisdag möts Paok och Marcus Bergs Panatinaikos i en direkt avgörande match om vem av dem som ska få spela CL-kval. Panatinaikos måste vinna för att ta platsen, för Atenlaget Paok räcker det med oavgjort.

Den som studerar Europa League-tabellerna mer närgående ser att där är några förändringar i representanterna för redan färdigspelade ligor. I de flesta fall är det för att klubbarna är avstängda från Europaspel på grund av ekonomiska skäl, antingen av Uefa eller det inhemska förbundet. Det kan vara något ytterligare som är avstängt men de är svåra att hitta. Uefa är inte precis ett föredöme när det gäller information om avstängningar, framför allt inte när det gäller mindre klubbar. Både Uefa och den internationella sportdomstolen CAS har den 31 maj som sista dag för att ändra beslut i dessa ärende.

Samma dag fattar Uefa också beslut i huruvida nyblivna medlemslandet Kosovos serie- och cupsegrare ska få specialtillstånd att kvala till Champions och Europa League redan i år. Det är i så fall seriesegrarna Feronikeli som kvalar till CL och cupmästarna FC Prishtina till EL. För att förenkla för mig själv har jag redan nu smugit in Prishtina i seedningstabellerna för EL-1 eftersom det ”saknas” ett lag i EL-kvalet. Det beror på att Spanien inte får ersätta Sevilla som egentligen skulle EL-kvalat men fått en plats i CL tack vare sin seger i Europa League. Får inte Kosovo sitt specialtillstånd kommer slovenska cupmästarna Maribor att gå in i EL-spelet i andra omgången istället för i första. Men mer om det (om det fortfarande är aktuellt) på onsdag när alla administrativa beslut är fattade och – förhoppningsvis – kommunicerade.

————

Seedningstabellerna är uppdaterade och finns i menyerna till höger eller under beroende på plattform.

Följ gärna twitterkontot @uefaranken där jag lägger ut korta kommentarer och en del nyheter.