UEFARANKEN

Seedningsdramat fortsätter – Slovenien avgör

21 maj 2018

I går gick polska och rumänska ligorna i mål, vilket kunde avgjort om Malmö FF skulle bli seedat eller inte i andra kvalomgången till Champions League. Men eftersom högrankade Legia Warszawa höll undan i toppen i Polen och lågrankade Cluj gjorde samma sak i Rumänien är det nu slovenska ligan som har Malmös seedningsöde i sin hand. Och just nu ser det bra ut, MFF är på den seedade halvan i CL-kval 2 igen.

I slovenska ligan lyckades lågrankade Olimpija Ljubljana i lördags bortaslå ledande Maribor (som har bättre ranking än MFF) och återta ligaledningen i en dramatisk match där Olimpija låg under med 2-1 men vände och vann tack vare ett nickmål i 89:e minuten. Olimpija leder nu med två poäng när två omgångar återstår. Om de tar hem ligan blir Malmö FF seedade i CL-kval 2 (om de överlever första kvalomgången) – om Maribor vinner serien blir MFF oseedade.

Upplösningen i Slovenien

Näst sista omgången spelas på onsdag 16.00. Då möter Olimpija ligasjuan NK Krsko hemma. De har inte ens tagit hälften så många poäng som Olimpija och bör inte ställa till några problem. Maribor har det något svårare, de möter femman Celje borta. Ett litet hopp om poängtapp finns, men jag skulle inte satsa en månadslön på det. Troligtvis avgörs det inte förrän på söndag då sista omgången spelas klockan 16.00. Olimpija har en svår bortamatch mot trean Domzale som har vunnit sina två senaste medan Maribor har hemmaplan mot tabellsexan Gorica.

Jag har fått några frågor om varför Slovenien inte syns i seedningstabellen för CL-kval 2. Det beror på att när det är Olimpija Ljubljana som har CL-kvalsplatsen är deras Uefapoäng så låg att de inte är seedade i förstarundan, och därmed inte går vidare till andra omgången, i alla fall inte om man utgår från att seedade lag går vidare.

Avstängda klubbar

Uefa är inte världsmästare i att kommunicera när det gäller beslut om klubbar som inte får licens att spela i Europaturneringarna. De uppgifterna snubblar man över lite här och där. De jag hittat som kvalificerat sig till någon av Uefaturneringarna men inte får spela är:

Skenderbeu Korce (Albanien). Vinner ligan i komfortabel stil men har fått tio års avstängning från Europaspel på grund av matchfixning.
Tosno (Ryssland). Klubben från andraligan vann ryska cupen men ansökte aldrig om Uefa-licens och får därför inte kvala.
CD Aves (Portugal). Cupmästarna fick inte iväg sin licensansökan i tid och missar därför sin plats i Europa Leagues gruppspel.

Det finns säkert fler, så bara hör av er om ni vet någon jag missat!

Seedningstabellerna

Jag har gått igenom alla slutspel, cuper och nationella kvalspel om den sista EL-platsen så tabellerna bör vara rätt nu. Likaså bör den interaktiva kartan över hur det ser ut i de olika ligorna vara rätt nu. Det är tre ligor där det ännu inte är klart vilka som blir mästare: Slovenien, Ungern och San Marino. Det återstår också fjorton cupfinaler som ska avgöras innan alla lag som ska delta i Uefaturneringarna är klara.