UEFARANKEN

Utan ÖFK-knallen: sämsta någonsin

3 december 2017

Håll i er nu, för här kommer mer gulligull med Östersunds FK!

Nationsrankingen just nu. Klicka för större.

Utan Östersunds seger mot Galatasaray och framfart i Europa Leagues gruppspel hade det svenska raset varit totalt. Faktum är att utan ÖFK så hade Sverige idag varit på den sämsta placeringen någonsin på Uefas nationsranking. Sverige hade då placerats på en 30:e plats, före Slovenien och Liechtenstein men efter Norge och Kazakstan.

Tack vare Östersunds framgångar har vi bara tappat en placering på nationsrankingen och framtiden ser om inte ljus ut, så ändå okej. Utan Östersund hade det varit bottenlöst dåligt.

Kanonläget 2016

Vi tar bakgrundshistorien igen. Efter Malmö FF:s två gruppspel i Champions League var det 2016 upplagt för Sverige att klättra på Uefas nationsranking (så räknas nationsrankingen ut). Ett uselt 2011-12 (2,9 poäng) skulle ersättas med något klart bättre. Men MFF missade Europaspelet helt, Norrköping åkte ur CL-kvalet direkt och Häcken gjorde bort sig på Irland i EL-kvalet. Istället för ett ryck uppåt tappade vi några tiondelar i rankingpoäng.

Då såg allt förfärande dystert ut, eftersom vi visste att i år skulle den fantastiska säsongen 2012-13 ersättas. Då fick Sverige 5,125 poäng tack vare att både Helsingborg och AIK tog sig till Europa Leagues gruppspel. När MFF inledde kvalet med att åka ut direkt mot Vardar (Häckenklass på det) och Norrköping misslyckades mot litauiskt motstånd (i stort sett lika uselt det) var det totalt jävla mörker. Fallet ner från att nosa på topp-20 till att undvika hamna under 30-strecket var hårt och obarmhärtigt.

Sveriges nationspoäng år för år. Röda staplar för år med CL-gruppspel, blå för EL-gruppspel.

Det är då Östersund kliver in på arenan. Som cupmästare lottas de mot turkiska storlaget Galatasaray och slår ut dem! Sedan upprepar de bedriften mot grekiska Paok och är i Europa Leagues gruppspel. Där har de fortsatt plocka poäng och är nu som första svenska lag på tio år klara för ett slutspel i en Uefa-turnering.

Om Östersund vinner en match till, då är det osannolika ett faktum. Då gör Sverige en lika bra säsong i år som 2012-13 trots den usla starten. Och det är (nästan helt) tack vare Östersund. AIK står för en del genom att som vanligt ta sig till tredje omgången i EL-kvalet och sedan åka ut mot ett lag från en bättre liga. Östersund struntade i vad de förväntades göra, har spelat med stort självförtroende och stått för 2,875 av de 4,625 poäng Sverige tagit hittills den här säsongen. Det är mer än vad Malmö bidrog med CL-året 2015 – MFF stod då för 2,375 av Sveriges 4,75 poäng.

Nu är Sverige 22:a istället för 30:e på nationsrankingen, och det finns dessutom viss chans att klättra. Två ÖFK-segrar och vi är förbi Polen, som misslyckades totalt och inte fick med någon klubb i gruppspelen. Hoten bakifrån är främst Bulgarien, Skottland och Serbien, och det krävs nog minst en ÖFK-seger för att hålla alla tre bakom sig.

Plats 17 första målet i nya formatet

Tack vare Östersunds oblyga framfart har alltså katastrofen uteblivit och Sverige kan se framtiden an med tillförsikt. Det finns goda chanser att avancera nästa år, om MFF visar att de är ett lag för Europa, och om någon annan svensk klubb också kliver fram. Det nya formatet för CL/EL från 2018 gör dock att det först är när Sverige når plats 17 som det gör skillnad. Då kommer mästarlaget att starta i andra omgången i det nya CL-kvalet, cupmästaren i tredje omgången i EL-kvalet och ligatvåan i andra omgången – alla ett steg upp jämfört med hur det blir för de svenska klubbarna nästa år.

För att slåss om 17-platsen krävs dock att alla år är som i år eller bättre. Just nu har Danmark den placeringen på drygt 25 poäng, vilket betyder att man måste få  över 5 poäng per år. Den siffran har Sverige nått två gånger under 2000-talet (2007-08 och 2012-13).

För att få två lag i CL-kvalet är det femtondeplatsen som vi måste upp till. Dit är det ännu längre. Där krävs det närmare 6 poäng om året, vilket Sverige ännu inte klarat av på 2000-talet.

ÖFK-seger ger seedning

Efter Östersunds match mot Hertha Berlin på torsdag väntar slutspelslottningen på måndag. Seger för ÖFK eller poäng för Zorja Luhansk mot Athletic Bilbao och Östersund vinner gruppen och blir seedade. Då slipper de åtminstone risken att lottas mot Arsenal, Milan eller Lazio som redan är klara segrare i sina EL-grupper. Det är de tolv gruppsegrarna i Europa League och de fyra bästa treorna i Champions League-grupperna som seedas när sextondelsfinalerna lottas. Uefarankingen spelar ingen som helst roll här. Den 15 februari spelas de första slutspelsmatcherna i EL.

Comment (1)

  1. Pingback: Sverige sämre än Norge utan Östersund | Johansen

Comments are closed.