UEFARANKEN

Rosenborg, mästarplats och Rumänien

19 april 2016

Kommer ni ihåg denna tid i fjor när vi hoppades att både Champions League-vinnaren och Europa League-mästaren skulle ha säkrat en plats i CL-gruppspelet via den inhemska ligan? Inte?Förhoppningen var att inget av mästarlagen skulle behöva utnyttja den friplats som finns i CL-gruppspelet för de europeiska mästarlagen – i första hand CL-vinnaren, annars EL-vinnaren. Om den stod tom skulle hela Champions League-kvalificeringen skjutas ett steg uppåt och den där elfteplatsen i CL-kvalets tredje omgång som Malmö FF låg på ibland och var rätt nära ibland, skulle betyda seedning.

Nu är den platsen inte alls lika intressant sedd med svenska ögon, däremot bör det ha funnits visst intresse i framför allt Norge. Rosenborg ligger tolva i seedningstabellen för CL-kvalets tredje omgång just nu, och ett ledarskifte i Polen eller Cypern skulle få upp klubben på den där elfteplatsen.

Men efter att kvartsfinalerna i de euopeiska turneringarna avgjorts står det klart att förhoppningarna på en elfteplats kan glömmas. De fyra semifinallagen i Champions League ligger i och för sig alla på en direktplats till CL-gruppspelet (Bayern, Real och Atletico är i princip klara medan Manchester City slåss med Arsenal om den tredje direktplatsen i England), men chansen att Europa League-segraren tar sig till CL via ligan är minimal. Närmast en direktplats är just nu Sjachtar Donetsk som är 5 poäng efter ledande Dynamo Kiev med bara fyra omgångar kvar. Liverpool har 10 poäng upp medan de spanska lagen Villareal och Sevilla är 15 respektive 26 poäng ifrån. Europa League-vinnaren kommer att utnyttja mästarplatsen för att spela CL, och Rosenborg får hoppas på mirakel för att få den där seedningen i tredjeomgången.

För övrigt kan man konstatera att trenden med få överraskningar håller i sig: sju av åtta lag i semifinalena är från de tre högst rankade ligorna. Bara Sjachtar Donetsk (de som fick stryk i Malmö som ni säkert minns) från niondeplacerade ukrainska ligan har lyckats ta sig in i finrummet.

Skotska cupen
I Skottland gav cupen liv åt Old Firm genom att Rangers lottades mot Celtic i semifinalen. Rangers slog ut regerande mästarna på straffar och möter nu Hibernians i finalen. Det ovanliga är att båda finallagen spelar i andraligan, där Rangers leder med Hibernians på tredje plats. Förutom det så kan MFF – om de vinner cupfinalen mot Häcken – få chans till favorit i repris, då Malmö har fina minnen av att möten med både Rangers och Hibernians.

Seedningstabellerna uppdaterade
Inte mycket har hänt de senaste veckorna. I Israel har det varit omkastningar på förstaplatsen men Hapoel Beer Sheva är tillbaka där igen. I Rumänien kan uppstickaren Astra Giurgiu ha avgjort toppstriden genom att slå regerande mästarna Steaua Bukarest med 2-0 på hemmaplan. Försprånget är nu 6 poäng till Astra Giurgius fördel.