Räkna inte ut AIK och den meningslösa seedningen

1 augusti 2019

Efter att AIK så dramatiskt blivit utslaget ur CL-kvalet genom en sen Maribor-reducering väntar nu EL-kval för de svenska mästarna. Där har Uefa verkligen ansträngt sig för att göra seedningen så komplicerad - och meningslös - som möjligt.

Mästarspåret i EL-kvalet

Sedan förra året får alla klubbar som förlorar i Champions League-kvalet en andra chans i EL-kvalet. Där har de ett eget spår: Champions path eller mästarspåret, som har egna regler när det gäller seedningen.

Där spelar inte klubbrankingen någon poäng längre, utan bara vilken omgång man blivit utslagen i. Seedade blir de klubbar som slogs ut i den senaste CL-kvalomgången, oseedade alla andra. Det för med sig en del konstigheter som gör att man kan ifrågasätta om seedningen verkligen är meningsfull.

Seedade mot seedade

Den första runda som spelas av EL-kvalets mästarspår är andra kvalomgången. Där är de tre klubbar som slogs ut i Champions Leagues förkval oseedade, medan de sexton förlorarna från CL-kval 1 är seedade. Det betyder att bara tre av de sexton seedade klubbarna får möta oseedat motstånd medan tolv får möta en annan seedad klubb. Den sextonde seedade klubben slipper spela EL-kval 2 utan får frikort direkt till EL-kval 3. Att överhuvudtaget ha seedning på de premisserna känns onödigt; enda begripliga orsaken är att undvika att två klubbar som slagits ut i förkvalet ställs mot varandra.

Oseedade mot oseedade

I mästarspårets playoff är situationen den omvända: där är fler oseedade än seedade klubbar, vilket gör att oseedade kommer att möta varandra.

I Champions League-kvalets tredje omgång är det bara sex klubbar som slås ut och blir seedade i EL-mästarspårets playoff. Mot dem ställs tio klubbar som går vidare från mästarspårets tredje kvalomgång och blir oseedade. Bland de tio oseedade klubbarna är det bara sex som får möta seedat motstånd, fyra av dem får spela mot ett annat oseedat lag.

Större skillnad mellan matcherna

Att seedningen i mästarspåret inte går på rankingpoäng utan på när klubbarna blivit utslagna gör att högrankade lag som överraskande åker ut i förstarundan (som Astana och Ludogorets) finns på den oseedade halvan i kvalomgång 3 och playoff. I tredje kvalomgången lottades till exempel seedade Saburtalo (Georgien) med den extremt låga poängen 0,95 mot Ararat-Armenia (Armenien) som har nästan lika låg poäng (1,05). Samtidigt kunde seedade HJK (9,0 poäng) ställts mot Astana eller Ludogorets som båda har runt 27 poäng.

Medianpoängen för de oseedade lagen i Q3 är något högre än för de seedade lagen, vilket i praktiken betyder att seedningen inte är en fördel. Man kunde lika gärna haft fri lottning.

Räkna inte ut AIK

Många spelbolag hade AIK som favoriter att gå vidare mot Maribor, vilket förbryllade mig lite. Maribor har ett bättre Europa-CV och mer Europarutin än AIK som aldrig går vidare när de är oseedade.

Trots att man åkte ut i rysaren mot Maribor ger jag AIK rätt stora chanser att gå till Europa Leagues gruppspel. Det spel AIK visade upp långa stunder i matchen mot Maribor räcker långt i Europa League-kvalet, och med lite flyt med lottningen kan det räcka ända till gruppspelet.

Oavsett om det blir Sheriff Tiraspol och Moldavien eller Partizani Tirana och Albanien i tredje kvalomgången kommer AIK att vara favoriter där i mina ögon.

Sheriff har sin storhetstid bakom sig och åkte ur CL-kvalet mot Saburtalo Tblilisi från Georgien efter en inledande 3-0-förlust på hemmaplan. Borta rivstartade man med tre snabba på elva minuter men kunde inte knyta igen säcken utan åkte ner i EL-kvalet sedan Saburtalo reducerat till 3-1.

Partizani Tirana är inget bra Europalag. Deras främsta merit är ett playoff i Europa League 2016 dit de kom genom att vinna ett dubbelmöte över ungerska Ferencvaros på straffar. Annars är Partizanis Europahistoria i modern tid fylld av flermålsförluster där de själva gjort noll eller möjligen ett mål.

Playofflottningen

Seedning playoff i Europa Leagues mästarspår 2019-20

Lottningen till playoff hålls på måndag och kan sluta hur som helst. Om vi utgår från att AIK går vidare dit blir de oseedade och kan få ett rätt svårt lag bland de utstlagna från CL-kval 3, som PAOK, Qarabag eller Röda stjärnan. De kan också få ett på papperet lättare lag där, som Ferencvaros. Det finns också en chans att AIK får möta ett annat oseedat lag (se ovan), vilket kan bli tufft (Bate, Astana, Ludogorets) eller lättare (HJK, Dundalk, Sutjeska, Ararat-Armenia).

Med rätt utfall i lottningen är chanserna fortfarande rätt stora att AIK tar sig till Europa Leagues gruppspel.

Bortamålsregeln i förlängning

Mitt förra inlägg fokuserade på bortamålsregeln och vilka konsekvenser den fick på de svenska klubbarnas chanser i returmötena. Nu avgjorde den mest omdiskuterade delen av bortamålsregeln matchen mellan AIK och Maribor.

Att bortamålsregeln gäller även i förlängningen är omdiskuterat och anses av många ge bortalaget en för stor fördel. Å andra sidan kan man resonera att hemmalaget har en så stor fördel av att ha publiken i ryggen när man går in i förlängningen att bortamålsregeln behövs även där.

I de fall där matcher gått till förlängning i Europa League-kvalet är det hemmalaget som vunnit oftast, trots att bortalaget har en fördel genom bortamålsregeln. 91 gånger har matcher gått till förlägning i EL-kvalets tioåriga historia (2009-2018). I de fall avgörandet fallit före straffläggning har hemmalaget vunnit 27 gånger mot 20 segrar för bortalaget (57-43 i procent). När det gäller straffläggning är utfallet i Europa League-kvalet helt jämn: 22 gånger har hemmalaget vunnit, 22 gånger bortalaget.