UEFARANKEN

Räddningsplankorna allt färre

18 april 2017

Nu börjar det dra ihop sig i de europeiska ligorna, och då dras snaran åt kring det malmöitiska hoppet om seedning i Champions League-kvalets tredje omgång.

Med ett nödrop behåller Malmö FF sin tolfteplats i seedningstabellen – Legia Warszawa hade chansen att gå upp i topp i Polen och därmed förbi MFF men tog den inte. I helgen försvann en av de allt färre räddningsplankorna – Azerbajdzjan. Vårt hopp Qabala har helt fallit igenom på sistone med tre oavgjorda och två förluster på de fem senaste matcherna. Under samma tid har högrankade Qarabag plockat elva poäng och säkrade ligasegern i helgen med två omgångar kvar.

MFF behöver ta sig upp två placeringar för att klara seedningsgränsen och hoppet står främst till Slavia Prag i Tjeckien (1 p efter Viktoria Plzen) och Viitorul i Rumänien (3 p efter FCSB, dvs ex-Steaua Bukarest). Tyvärr är trenden vikande för Viitorul som bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna. Det hela kan avgöras på måndag då de två topplagen möts i Bukarest, därefter återstår bara två matcher.

Ett tredje hopp finns på Cypern där Apollon Limassol grep sista halmstrået genom helgens 1-0-seger över ledande Apoel. Men de har 4 poäng kvar att ta in på högrankade Apoel med fem matcher kvar.

Bakom är det rätt lugnt: Både Hapoel Beer Sheva och Maccabi Tel-Aviv kör över allt motstånd i Israel  så lågrankade Beer Shevas 6-poängsförsprång håller i sig. I Kroatien är Rijekas 4-poängsledning före högrankade Dinamo Zagreb än så länge stabil. Det är bara i Polen det är en strid på kniven. Efter lördagens matcher halveras poängen där när man går in i mästerskapsrundan.

Europa League
När det gäller seedningen till Europa Leagues tredje kvalomgång kasar AIK neråt en plats till och behöver nu ta sig upp tre steg för att vara på rätt sida seedningsstrecket. Solnalaget saknar 0,8 Uefapoäng för att klättra de placeringarna, vilket inte låter så mycket. Men för att ha täppt till den luckan hade AIK behövt förvandla förra säsongens utträde i EL-kval 3 (som gav 1,0 poäng) till en gruppspelsplats (2,0 poäng).

Det börjar bli högre poängkrav även för seedningen till Europa Leagues playoff, där Malmö FF hamnar om allt ”går som det ska” – det vill säga att högrankade lag slår ut lågrankade. MFF är nere på plats 20 och 22 blir seedade där. Det skiljer bara några tiondels poäng till Nice och Köln är en dryg poäng efter. Om det går bra för de kvarvarande tyska och franska lagen i det pågående CL/EL-spelet kan båda gå om. Då hänger Malmös seedning verkligen på håret.

I EL-playoffet kan man få tufft motstånd även som seedad, typ Nice, Panathinaikos och Köln, men de flesta lagen ser överkomliga ut. Just nu är isländska Hafnarfjördur, litauiska Zalgiris och slovakiska Zilina drömlotterna. Om MFF blir oseedat tillhör Göteborgs banemän i förra årets EL-playoff, Qarabag, åter de lättaste motståndarna.

Elfteplatsen då?
Ni vet, med rätt vinnare i både Champions League och Europa League kan det räcka med att vara elva i seedningstabellen till CL-kval 3 för att bli seedat. Detta för att Tjeckiens ligamästare går direkt till CL-gruppspelet om varken CL- och EL-mästaren behöver använda sig av den ”mästarplats” som finns reserverad i CL-grupspelet. Kvalificerar sig båda mästarlagen till CL-gruppspelet genom sitt ligaspel blir den tom och de tjeckiska mästarna får den. För att det här ska bli positivt för MFF krävs också att de tjeckiska mästarna ligger före MFF i seedningstabellen.

I Champions League-kvartarna ser det som vanligt okej ut. Om bara Leicester förlorar ikväll så är jag lugn. Sex av de övriga sju kvartsfinallagen ligger alla på CL-plats i sina ligor, medan Dortmund bara är en poäng ifrån.

I Europa League är det som vanligt värre, men inte hopplöst. Ajax, Anderlecht och Besiktas är de tre som just nu ligger på CL-plats i sina ligor. Med en bra säsongsavslutning kan Manchester United också klara av det, men resten är chanslösa. Minst ett av de rätta lagen (Anderlecht eller United) kommer att spela semifinal.