UEFARANKEN

Rätt resultat i söder

4 april 2017

MFF håller elfteplatsen, precis under seedningsstrecket. Klicka för större.

Inte en enda platsförändring har skett i seedningstabellen för Champions Leagues tredje kvalomgång trots intensivt matchande i helgen. Det har hänt positiva saker i tabellerna längst i söder, men vi börjar med det negativa i öster.

I Azerbajdzjan tappade vårt hopp Qabala sin ledning till oavgjort, medan ledande Qarabag gick på andra hållet och vände ett underläge till seger. Därmed drog Qarabag ifrån med ytterligare två poäng och leder nu serien med 4 poäng när bara fyra omgångar återstår. Avgörandet kan komma redan på söndag då de möts i Baku på Qarabags hemmaarena. Seger krävs av Qabala för att toppstriden ska leva.

Det positiva hände i Uefas två sydligaste medlemsländer: Israel och Cypern. I Israel gav Hapoel Beer Sheva sig själv fördel i striden om ligatiteln genom att besegra högrankade utmanaren Maccabi Tel-Aviv med matchens enda mål. Vi tackar speciellt Vidar Örn Kjartansson för att han för ovanlighetens skull avstod från att göra mål för Tel-Aviv. Helt plötsligt är Beer Sheva 6 poäng före Tel-Aviv – men det återstår åtta omgångar.

På Cypern fick toppstriden nytt liv när AEK Larnaca på matchens sista tio minuter vände ett 0-1-underläge till seger 2-1 mot ligaledarna Apoel. Nu är ständiga Europaklubben Apoel bara 4 poäng före lågrankade tvåan Apollon Limassol och 6 poäng före AEK. Sju omgångar återstår av mästerskapsrundan och Apoel och Apollon möts i två av dem; nästa torsdag den 13 april och i sista omgången den 20 maj.

Helgens viktigaste matcher ur seedningsperspektiv är två. På lördag möts HNK Rijeka och Dinamo Zagreb i kroatiska ligan. Rijeka är 4 poäng före och en seger skulle göra det svårt för högrankade Dinamo att komma ifatt. Men det återstår hela tio omgångar där. Den andra är redan nämnda Qarabag-Qabala på söndag i azeriska ligan.

AIK på rätt sida strecket i EL-kvalets tredje omgång.

För AIK:s del är det också oförändrat läge, precis ovanför seedningsstrecket i Europa League-kvalets tredje omgång.

Vad gäller seedningstabellernas tillförlitlighet är det här den värsta tiden på året. När ligorna kör igång med sina slutspel hänger Uefas tabellsidor inte med i svängarna och det är där jag hämtar mina grunddata. Jag har hittat och åtgärdat en del fel, men det kan finnas fler. Så om något ser konstigt ut i tabellerna – tveka inte att påpeka det. Mejl, artikelkommentar, Twitter eller Facebook fungerar fint.