UEFARANKEN

… och allt är cupajävelens fel

4 juni 2017

Det var drama in i det sista när det avgjordes om Malmö FF skulle bli seedat eller inte i CL-kval 3. Efter en tidig ledning för Lech Poznan och 2-0 i halvtid räknade vi bort Jagiellonia Bialystok som utmanare till högrankade Legia Warszawa om polska titeln. Hoppet sattes till Lechia Gdansk som mötte Legia. Men två sena mål för Jagiellonia och massor med övertidsminuter (lite förseningar efter det första målfirandet) gjorde att Jagiellonia verkligen var nära att ta hem det. Men det oavgjort i båda matcherna, Legia-Lechia 0-0 och Jagiellonia-Lech Poznan 2-2 och högrankade Legia Warszawa vann serien. Därmed blir Malmö FF inte seedat i tredje omgången av Champions League-kvalet.

Men det är inte Jagiellonia Bialystok eller Lechia Gdansk Malmö ska skylla på den uteblivna seedningen för. Ansvaret ligger helt och hållet på Malmös axlar.

Hade vi inte tappat cupfinalen mot Häcken 2016 hade Malmö FF med största säkerhet varit seedat i år. Det hade räckt att klara premiäromgången, EL-kval 2 – den där Häcken åkte ut så bedrövligt mot irländska Cork – och sedan åka ut i tredje mot något ängagäng efter två segrar och en oavgjord på de fyra kvalmatcherna. Då hade MFF haft de 1,11 poäng som saknas för att gå förbi azeriska Qarabag, det sista av de seedade lagen i CL-kval 3.

Att Qarabag blir seedat i CL-kval 3 på 18,050 Uefapoäng är ett trendbrott mot de senaste årens allt högre poängkrav. De två senaste åren har det krävts över 20 poäng för att bli seedat, så detta var ett gyllene tillfälle för MFF, men det missade Europaspelet förra året efter cupfinalförlusten gjorde att man inte klarade det.

Trendbrottet beror på att något mer högrankat lag än normalt missade seriesegern. I år missade Dinamo Zagreb, Maccabi Tel-Aviv, Steaua Bukarest (FCSB) och både Viktoria Plzen att ta hem de nationella gulden. Störst sensation är nog Dinamo Zagreb som blev tvåa efter elva raka ligasegrar, medan ett maktskifte kan ligga bakom Maccabi Tel-Avivs miss i Israel. Där var det andra året i rad som Hapoel Beer-Sheva snuvade storklubben på guldet, och dessutom gick de bättre i Europa League med en slutspelsplats (Tel-Aviv blev utslaget i gruppspel).

 

Nu blir Malmö FF alltså inte seedat i CL-kval 3 utan bara i andra omgången. Nu måste man upprepa sensationerna från 2014 och 2015 genom att i två omgångar överprestera mot på papperet betydligt bättre lag för att nå det hägrande Champions League-gruppspelet. Hade MFF blivit seedat hade man kunnat se fram emot mänskligt motstånd i CL-3 och bara behövt överprestera i den sista kvalmatchen, playoffet.

Om Malmö FF klarar det första hindret i kvalomgång 2 måste man förbereda sig på att det kan stå lag som Olympiakos, Celtic eller FCK på andra sidan när det är dags för CL-kval 3. Har vi tur med lottningen blir det istället Qarabag (som slog ut IFK Göteborg i EL-playoff senast), slovenska Maribor eller cypriotiska Apoel. Det är klubbar man ska ha respekt för, men där MFF – med sin kvalhistorik de senaste åren – inte behöver känna sig underlägsna.

Så spelas kvalet
Lottningen för CL-kvalets omgång 2 sker den 19 juni och spelas den 11-12 samt 18-19 juli. förlorar MFF där, som Norrköping gjorde ifjor, är man ute.

Omgång 3 lottas den 14 juli och spelas den 25-26 juli samt 1-2 augusti. Vinner MFF där är man vidare till Champions Leagues playoff – vid förlust får man en andra chans i Europa Leagues playoff.

CL-playoff lottas den 4 augusti och spelas 15-16 samt 22-23 augusti. Vinst ger gruppspel i Champions League, förlust ger gruppspel i Europa League.

EL-playoff lottas också det den 4 augusti. Matcherna spelas den 17 och den 24 augusti och vinnaren går till Europa Leagues gruppspel medan förloraren har gjort sitt. Det finns stora chanser att MFF är seedat om de kommer hit.