UEFARANKEN

Niondeplatsen befäst och slutspelsdags

6 mars 2017

Det var inte samma flyt med resultaten den här helgen som förra veckans orgie i tummar upp. Men Malmö FF inte bara behåller utan även befäster sin niondeplats i seedningstabellen till Champions Leagues tredje kvalomgång och det är inte illa. Förra gången vi hade seedningsrace, inför kvalet 2015, var det vid den här tiden som det stora tappet kom. Då åkte MFF ner till tolfte plats i början på mars för att i uppdateringen den 8 mars vara ända nere på femtonde plats. Det ser betydligt bättre ut i år.

Innan jag går över till rubrikens slutspel – det är flera ligor som kör igång med slutspelet redan nu – är detta vad som hände i helgen.

Positivt
Utan tvekan är Slavia Prags vinst i toppmötet mot Viktoria Plzen helgens höjdpunkt. I sin sjätte raka ligaseger vann Slavia med 1-0 och är nu 4 poäng före Viktoria Plzen som har en match mindre spelad. Därmed är ledningen inte bara på papperet utan på riktigt, vilket är bra för MFF. Slavia Prag är det enda lågrankade alternativet i den tjeckiska toppstriden. Såväl tvåan Viktoria Plzen som trean Sparta Prag (6 poäng efter) har högre Uefapoäng än MFF.

I Grekland har Olympiakos helt tappat det. Efter att ha gått fram som en slåttermaskin i ligan har de nu radat upp tre raka förluster: mot Jacob Johanssons AEK Aten, mot tvåan Panionios (också Aten) och i söndags mot Thessalonikiklubben Paok. Det som är Olympiakos lycka är att inget lag stigit fram som en tydlig toppkonkurrent. Panionios var på gång, men fick bara oavgjort mot AEK på måndagskvällen. Olympiakos ledning är nere på 6 poäng, men mycket talar för att de samlar ihop sig igen och tar hem ligan. Får man tro de andra lagens supportrar kommer de att få den hjälp som behövs för att vinna. Panathinaikospubliken lägger mer tid på att hata Olympiakos än att lyfta fram sina egna under matcherna – oavsett vilket motståndet är.

Negativt
Toppkvartetten som slagits om det österrikiska guldet blir allt mer utdragen. När lågrankade tvåan Altach förlorade mot Sturm Graz (avhängda från toppstriden) tog Redbull chansen att utöka sin serieledning genom att besegra Rapid Wien. Enligt matchrapporterna var det inte en helt rättvis seger. Nu har Redbull fått en 6-poängslucka som blir svår för Altach att täppa till.

I Polen tätnar toppstriden där fyra lag är inblandade. För att göra det enkelt heter de Lech, Lechia och Legia – lätt att hålla reda på – det fjärde är Jagiellonia Bialystok som man å andra sidan inte kan stava till. Ledande Lechia Gdansk förlorade i helgen till trean Lech Poznan i en galen match där Lechia fick tre röda kort på tre minuter efter att Lech satt dit segermålet. Det gjorde att Legia Warszawas trepoängare från i fredags tog dem närmare toppen. Nu är högrankade Legia 4 poäng från guldet, men fortfarande inte bättre än fyra.

I övrigt fick rumänska ledarna Viitorul stryk mot Cluj och tappade en av de fem poäng de låg före Steaua Bukarest – nu skiljer 4.
På Cypern ställde tvåan Apollon Limassol till det för sig genom en utvisning redan efter 18 minuter. Det blev en poäng, men högrankade ledarna Apoel vann och har nu 4 poäng ner till nya tvåan AEK Larnaca.
I Slovenien förlorade vårt hopp Olimpija Ljublanja oväntat med 2-4 hemma mot mittenlaget Rudar Valenje. Ledande Maribor (högrankade) fick sin match uppskjuten av oklar anledning. Det gör att Maribor fortfarande bara är 3 poäng före, men har en match mindre spelad.

Slutspelsdags
Bland de nitton ligor i Europa som kör med någon form av slutspel har de första nu klarat av grundspelet, däribland Rumänien och Cypern som i högsta grad påverkar Malmös seedningsläge. För att kunna hänga med lite bättre har jag samlat ihop de ligor som är inblandade i seedningsracet i CL-kval 3.

Rumänien och Cypern. Spelade klart grundseriens 26 matcher i helgen. De sex första kör dubbelmöten i mästerskapsserien där ettan går till CL-kval och tvåan och trean spelar i EL-kvalet. 26+10 matcher.

Israel. På lördag, den 11 mars, spelas sista omgången i grundserien. De sex främsta går till mästerskapsserien där lagen möts hemma/borta. Ettan till CL och tvåan och trean till EL. Vi hoppas att Hapoel Beer Sheva kan upprepa bedriften från i fjor och hålla högrankade Maccabi Tel-Aviv bakom sig. 3 poäng skiljer. 26+10 matcher

Danmark. Spelar sista omgången i grundserien den 19 mars. De sex första i grundserien går till mästerskapsserie med dubbelmöten. Ettan till CL-kval och tvåan till EL-kval, sedan börjar stolleprovet. De åtta sista lagen i grundserien delas upp i två fyralagsgrupper där de två främsta i varje har chans att nå den sista EL-platsen. Ettan i grupp A möter tvåan i grupp B och vice versa i dubbelmöten. Segrarna där gör upp i dubbelmöten om att få möta i trean i mästerskapsserien om den sista EL-platsen. Även det avgörs i dubbelmöten. FCK har redan nu en behaglig ledning på 9 poäng och vi får räkna med att FCK kommer före MFF i seedningstabellen. Segraren spelar 26+10 matcher, de andra upp till 26+12.

Bulgarien. Spelar sitt första slutspel i år. Grundserien färdig den 1 april efter 26 omgångar. Ligan är troligen av mindre intresse för MFF – Ludogorets leder med 12 poäng och tar hem serien, men EL-platserna ska det knixas om på samma sätt som i Danmark (se ovan).

Skottland. Grundseriens rekordmånga 33 omgångar (tolv lag möts tre gånger) är färdigspelade den 15 april. Därefter följer en enkelserie med de sex första där ettan (Celtic förstås) tar CL-platsen och tvåan och trean EL-platserna. 33+5 matcher.

Polen. Den 22 april är grundseriens 30 omgångar färdigspelade. Lagen tar bara tar med sig hälften av poängen från grundserien in i mästerskapsserien. De åtta främsta möter varandra en gång och vinnaren går till CL, tvåan och trean till EL. Totalt 30+7 matcher.

Grekland. Har en egen variant där segraren efter grundseriens sista omgång den 30 april har spelat färdigt. Vinnaren får guldet och CL-platsen, medan lag 2-5 gör upp i dubbelmöten dels om CL-platsen i League Route (icke-mästarspåret), dels om två EL-platser. Laget som kommer sist av de fyra blir utan Europaspel. Totalt 30 eller 30+6 matcher.

Vill du läsa mer om slutspelshysterin inom fotbollen finns det här inlägget.