UEFARANKEN

Missat tillfälle för Sverige – men behöver vi bry oss?

26 augusti 2016

Gränserna till vänster för lag i CL gäller inte.

Gränserna till vänster för lag i CL gäller inte.

Det händer mycket kring Uefaturneringarna nu. Inte nog med att kvalet avgjordes i veckan utan Uefa släppte även delar av hur det nya formatet för Champions League ska se ut.

Göteborg var chanslösa i returen mot Qarabag i Baku och därmed är alla svenska lag utslagna. Detta är ett olyckligt trendbrott. De fem senaste åren har vi haft minst ett lag med i något av gruppspelen vilket har gjort att Sverige avancerat från en 28:e plats på nationsrankingen 2010/11 till den 21:a plats som uppnåddes i våras.

Det är extra trist med trendbrottet just nu, eftersom vi hade ett gyllene läge att avancera. Nationspoängen räknas på de fem senaste årens resultat och vi tappade det rätt dåliga året 2011/12 då Sverige bara lyckades skrapa ihop 2,9 poäng, trots att Malmö FF tog sig till Europa League. Istället för att ersätta dessa 2,9 poäng med något bättre blir det bara 2,75 poäng, ett minus på 0,15 alltså. De kommande fyra åren är det helt andra poängsummor vi tappar, nästa år har vi över 5 poäng att försvara till exempel.

När kvalet började låg Sverige på en artonde plats, sedan dess har Vitryssland och Danmark passerat oss och vi är nere som nummer 20. Tittar vi hur det ser ut bakom oss verkar vi inte tappa mer än en plats till, så den 21:a plats vi hade efter föra säsongen ska vi nog kunna klara. Så här ser det ut:

21. Polen (-0,975) på platsen bakom oss har gjort ett dåligt kval, men Legia Warszawa tog sig till Champions League. Lyckas Legia vinna två matcher (alternativt fyra oavgjorda) är de förbi. Men med Real Madrid, Borussia Dortmund och portugisiska Sporting i gruppen ser det svårt ut.

22. Norge (-1,4) Norrköpings banemän Rosenborg var sista laget kvar, men de föll mot Austria Wien med dubbla 1-2-förluster i EL-playoff. Inga mer poäng där.

23. Skottland (-1,6). Som vanligt är det bara Celtic som levererar för skottarna. I år tog de sig hela vägen till CL, men har hamnat i ett getingbo av Malmöklass: Barcelona, Manchester City och Mönchengladbach. Det blir inga tre segrar och en oavgjord som tar Skottland förbi Sverige där.

24. Israel (-3,1) fick både Maccabi Tel-Aviv och Hapoel Beer-Sheva in i Europa Leagues gruppspel. Att ta in drygt tre poäng kräver att minst en av dem går vidare Det blir inte mästarna Beer-Sheva, som ställs mot Inter, Sparta Prag och Southampton. Det är större chans att rutinerade Tel-Aviv blir tvåa i sin grupp efter ryska Zenit men före AZ Alkmaar och irländska sensationslaget Dundalk. Jag räknar inte helt bort att Israel tar sig förbi Sverige.

25. Azerbajdzjan (-3,225). Qarabags seger över Göteborg följdes upp med att Ricardinhos Qabala slog ut slovenska Maribor så även azererna har två lag i Europa League. Det är samma förutsättningar som för Israel: ett lag vidare och de kan ta sig förbi Sverige. Qabala har Anderlecht, S:t Etienne och Mainz 05 i sin grupp, Qarabag har Fiorentina, Paok och tjeckiska Slovan Liberec. Tror att en andraplats blir en övermäktig uppgift för båda.

Alltså status quo för Sverige på nationsrankingen. Men behöver vi bry oss om den längre? Den här nationsrankingen avgör hur många platser man får i 2018/19 års turnering, den där det nya formatet börjar gälla. Svaret på frågan är just nu ett ”kanske”.

När det började läcka om det nya formatet för Champions League verkade svaret vara nej. Icke-mästarspåret League Route såg ut att skrotas och först vid en tolfteplats skulle det hända något med CL-representationen. I dag är det ju femtondeplatsen som ger en andra plats i CL-kvalet. Nu är det Schweiz som ligger tolva med 33,75 poäng, det vill säga ett snitt på 6,75 per år. Sverige har bara varit över 5,0 två gånger på 2000-talet så det måste hända något exceptionellt för att vi ska kunna fundera på att nå tolfteplatsen.

Men. Efter lite stötande och blötande och korridorförhandlande presenterades en del av det nya spelordningen på fredagsförmiddagen. Då såg det annorlunda ut. Uefa presenterar inte allt, men de framhåller att både League Route och mästarspåret Champions Route kommer att vara kvar och att mästarna i alla länder ska ha chans att kvala in i huvudturneringen. Men de säger inget om hur många lag som länderna på plats 5-12 kommer att få, varken direkt in i gruppspelet eller i kvalet. I och med att League Route finns kvar är det mycket möjligt att det blir klubbar från nationerna 5-15 som deltar där, och då blir femtondeplatsen precis lika viktig som idag.

Det här har Uefa sagt om Champions League 2018:
Inga förändringar i hur huvudturneringen spelas, bara i hur klubbarna väljs ut.
Nation 1-4 har 4 platser var i gruppspelet. (16 platser mot dagens 11)
Mästarna i CL och EL har garanterade platser i gruppspelet (0-2 platser, idag 0-1).
Både mästarspåret och icke-mästarspåret kommer att vara kvar (okänt antal, idag 10.)

Vad de inte sagt något om:
Hur många fler nationer får direktplatser? (Idag är det nationerna 5-12 som har 10 platser)
Hur ska League Route se ut? (Idag nationerna 1-15 gör upp om 5 platser)
Hur många platser i Champions Route? (Idag 5 för mästarna i nation 13 och uppåt)

Vad som inte händer:
Det viktigaste som inte händer är att idén om wild cards till storlag som gjort bort sig i ligan skrotas. Skönt!

Uefa kommer också att genomföra förändringar i hur klubbarnas rankingpoäng räknas ut, men berättar inte exakt hur, förutom att den delen som utgörs av nationens poäng försvinner (idag får varje klubb 20 procent av nationens poäng) och man ska få extrapoäng för titlar. Dock nämns det bara i en mening och det är bara CL/EL-titlar som tas upp. Hur det är med Göteborgs två Uefacupsegrar vet vi alltså inte.