MFF seedat genom hela EL-kvalet

3 juni 2019

Efter många om och men blev det till sist klart. MFF kommer att vara seedat genom hela EL-kvalet! Nu gäller det bara att man verkligen vinner mot sina lågrankade motståndare.

Mechelen uteslutet

Efter lördagens besked att belgiska cupmästarna Mechelen tvångsnedflyttas och förlorar sin plats i Europa League-kvalet var Malmö FF:s seedning i EL-playoff plötsligt i fara. Högrankade Gent tog över den belgiska platsen i EL-kvalet och gick in före MFF i seedningstabellerna. Malmö var därmed nere som tolva av tretton seedade i EL-playoff, med ett par hot hängande över sig.

Sturm Graz räddningen

Europa League playoff 2019, seedningstabell

Om högrankade Rapid Wien hade vunnit Österrikes interna EL-playoff på söndagen hade MFF åkt ner ytterligare ett snäpp och varit i händerna på Uefas skrivbordsbeslut om Turkiet.

Trots ett tidigt självmål lyckades dock Sturm Graz hålla undan och ta EL-platsen. En 0-1-förlust i söndagens hemmamatch räckte eftersom Sturm Graz hade en 2-1-vinst med sig från bortamatchen (tack för det, bortamålsregeln!). Därmed höll sig Malmö FF kvar som tolva och kan inte bli sämre än trettonde, oavsett hur skrivbordsbesluten går.

Uefa om Trabzonspor, Fenerbahce och Milan

Nu får de beslut Uefa ska träffa inom de närmaste dagarna om hur de turkiska klubbarna Trabzonspor och Fenerbahce ska bestraffas för brott mot Financial Fair Play inga konsekvenser för MFF.

Det får inte heller Milans förhandlingar med Uefa som dök upp i helgen. Milan är också uppe för brott mot Financial Fair Play, och har inlett förhandlingar med Uefa om att bli avstängt från Europaspel den här säsongen, när man ändå missade att gå till Champions League. Om Milan blir avstängt (besked kommer i dagarna) kommer Roma att ta över Milans plats i Europa League-gruppspelet och lämna över sin plats i EL-kvalet till Torino. Det skulle lyfta MFF som har högre ranking än Torino men lägre än Roma.

Detta innebär MFF:s seedning

Att Malmö FF nu hamnat på rätt sida seedningsstrecket i EL-playoff betyder att man kommer att få lägre rankat motstånd genom hela kvalet - så länge man är kvar. Det gäller alltså att vinna sina matcher i tre kvalomgångar för att seedningen i playoffet ska vara värt något. För att nå målet, Europa Leagues gruppspel, gäller det att vinna playoffet också.

Jag har tittat lite snabbt på MFF:s möjliga motståndare i de fyra omgångarna och plockat fram lagen man bör undvika att lottas emot.

Nästan bara lätt i Q1

I den första kvalomgången är det svårt att hitta några riktiga hot. Närmast är väl irländska Shamrock Rovers som pressade AIK till förlängning i förra årets Europa League-kval.

Q2: AEK, Kairat och CSKA Sofia

I andra kvalomgången är det lättare att hitta hot. Cypriotiska AEK Larnaca gick fram som en ångvält i förra årets EL-kval och krossade bland annat österrikiska Sturm Graz. I gruppspelet blev de trea före Bulgariens dominanter Ludogorets.

Två andra klubbar MFF bör undvika att lottas emot är Kairat från Kazakstan (slog ut AZ Alkmaar i fjor) och CSKA Sofia som pressade Ludogorets in på mållinjen i bulgariska ligan. Det finns dock en chans att CSKA stängs av från Europaspel efter matchfixningsanklagelser.

Q3: Undvik Dinamo Minsk och Spartak Trnava

I tredje kvalomgången bör slovakiska Spartak Trnava absolut undvikas. De tog sig till Europa League, slog Fenerbahce hemma och tog fyra poäng mot Anderlecht i gruppspelet där de slutade trea.

Även vitryska Dinamo Minsk kan med fördel undvikas trots att de slogs ut i EL-kval 3 senast. Men de vann hemma med 4-0 mot ryska Zenit och det krävdes förlängning för att ryssarna skulle kunna vinna (den avgörande matchen slutade med osannolika 8-1). Det finns säkert flera svåra lag i Q3, men Malmö ska kunna vinna mot alla.

Playoff: Wolves och AEK

Om Malmö FF tar sig till playoff är det de tre högst rankade klubbarna bland de oseedade som ska undvikas vid lottdragningen. När det gäller Wolverhampton räcker det med att de spelar i Premier League och har en osannolik massa pengar att köpa kvalitetsspelare för.

Även om inte AEK Aten imponerade i Champions Leagues gruppspel i fjor (noll poäng!) tog de sig dit via segrar över Celtic och MFF:s banemän Vidi. Det gör dem värda att undvika.

Utan att ha full koll på klubbarna kan jag tänka mig att Strasbourg och Spartak Moskva, från femte- och sjätterankade ligorna, kan vara bra att undvika.

Det talar för MFF

Det finns mycket som talar för att Malmö FF ska göra ett lyckat kval, det vill säga klara sig hela vägen till gruppspel. Det första är naturligtvis att man är seedade hela vägen, vilket gör resan mot gruppspelet så mycket lättare. På pluskontot ska också sättas att MFF gick till Europa League i fjor och kan lägga till två Champions League-spel de senaste fem åren på listan. Klubben har numera Europarutin, det ska inte underskattas. Det har också stora delar av laget, vilket är minst lika viktigt.

Det talar emot MFF

Kan man hitta något att sätta på minuskontot? Jodå, det går.

Sedan Malmö åkte ur Europa League-kvalet mot Swansea 2013 har man gått vidare från alla kvalomgångar mot seedat motstånd i CL/EL, vilket är fem gånger. Men mot oseedat motstånd ser det inte lika bra ut: fyra segrar och två förluster på de sex kvalmötena. Senast var ju så sent som i fjor när Vidi blev för svåra i CL-kvalets tredje omgång. Då räddades man av andra chansen i Europa League-kvalet, något sådant skyddsnät finns inte nu. Det gäller att vara koncentrerad mot alla motståndare, oavsett ranking, annars går det illa.

Viktiga datum för EL-kvalet

19 juni: Lottning EL-kval 1 och 2

11 juli: Match 1 EL-kval 1

18 juli: Match 2 EL-kval 1

22 juli: Lottning EL-kval 3

25 juli: Match 1 EL-kval 2

1 augusti: Match 2 EL-kval 2

5 augusti: Lottning EL-playoff

8 augusti: Match 1 EL-kval 3

15 augusti: Match 2 EL-kval 3

22 augusti: Match 1 EL-playoff

29 augusti: Macht 2 EL-playoff

30 augusti: Lottning: Europa Leagues gruppspel