UEFARANKEN

MFF sämsta mästare och nya tabeller

6 juli 2018

Ligaplaceringen för regerande mästarna i de tretton ligor som pågår.

På tisdag går Malmö FF in i årets Champions League-kval mot KF Drita i Mitrovica. Drita är mästare i Europas lägst rankade liga och behövde kvala för att ens få delta i kvalet. Det bör således inte vara något som helst problem för mästarlaget i Europas 21:a bästa liga att gå vidare från första omgången.

Men tittar man på hur de tretton mästarlagen i Europas vårhöst-ligor presterat under vårsäsongen sticker MFF ut på ett extremt negativt sätt. Malmö FF är det i särklass sämsta mästarlaget av de tretton. Sex av 2017 års mästarlag håller ställningarna och leder sin serie, ytterligare tre ligger tvåa. Näst sämst av de tretton är Torpedo Kutaisi som ligger femma i georgiska ligan. Malmö FF:s tiondeplats efter vårsäsongen är exceptionellt dåligt. Drita ska MFF klara av ändå, men spelar man som en allsvensk tia mot Cluj i andra omgången är det kört.

Förkvalen klara

I Champions League-kvalet har seedning tidigare visat sig vara viktigast i de tidigare omgångarna för att bli närmast betydelselöst i playoffet. Nu när förkvalet är klart både till CL och EL kan man konstatera att seedningen Inte fyller någon funktion på den nivån.

Drita, som gick vidare, var rankat sämst av de fyra lagen i Förkvalet till CL. I EL-förkvalet tog sig tre seedade och fyra oseedade klubbar vidare, det vill säga att Uefapoängen inte sa någonting om lagens inbördes styrka. Mycket beror nog på att skillnaden mellan de fjorton lagen i EL-förkvalet var så liten: maltesiska Birkikara stod i en klass för sig med sina 2,750 poäng. Resten låg mellan 1,750 (Norrköpings banemän Trakai från Litauen) och 0,100 (SP Tre Fiori från San Marino). Birkikara var för övrigt ett av de seedade lagen som inte överlevde förkvalet – Klaksvik från Färöarna blev för svåra – medan både Trakai och Tre Fiori gick vidare.

Nya lottningstabeller

Mina seedningstabeller har tidigare snabbt spelat ut sin roll när kvalspelet väl kommit igång. Det blir ändring på det nu! I menyn under/till höger ligger det nya tabeller under ”Champions League 2018″ och Europa League 2018”. Där kan man se vilka klubbar som gått vidare från spelade kvalomgångar, hur matcherna ser ut i kommande omgångar och hur seedningen ser ut i de kvalomgångar som ännu inte är lottade. Skulle något seedat lag försvinna i kvalomgång 1 ersätts det av den oseedade vinnaren i tabellerna för de kommande kvalomgångarna, så att seednings- och lottningstabeller alltid är uppdaterade.

Om man tittar på lottningstabellen för Champions Leagues andra kvalomgång är klubbarna sorterade så att det seedade laget till höger är lottat mot det oseedade till vänster. Om någon av klubbarna förlorar i första kvalomgången ersätts det med det segrande laget på samma plats. Om det seedade laget som åkt ut i omgång 1 även var seedat i omgång 2 (som när Östersund slog ut Galatasaray) anges det förlorande, seedade, lagets poäng i kolumnen ”Lånad” eftersom det är den poängen som användes vid lottningen (måste komma på ett bättre namn där).

Målet är att uppdatera direkt efter andra matchen i varje kvalomgång är spelad, men undantag kommer att göras för semestertrippar till radioskugga och andra oförutsedda anledningar. Men jag hoppas att de nya tabellerna kan bli till hjälp att få koll på den allt snårigare djungel Uefa gjort kvalspelet i Champions League och Europa League till.