UEFARANKEN

MFF rekordbra, resten rekordusla

23 februari 2019

Efter två raka förluster mot Chelsea är Malmö FF:s och Sveriges Europasäsong över för den här gången. MFF kan se tillbaka på en klart godkänd Europaresa som slutade med 16-delsfinal i Europa League. Med 7,0 nya Uefapoäng är man bland Europas hundra högst rankade klubbar – något ingen svensk klubb tidigare varit på 2000-talet.

För Sveriges del är det däremot tveksamt om Europaåret 2018-19 ens kan få godkänt. Trots Malmös framgångar blir det endast 4,125 nationspoäng, vilket är betydligt sämre än fjorårets drygt 5,3. Orsaken är de andra klubbarnas rekorddåliga insats – den sämsta sedan gruppspelet i Europa League infördes.

Rekorddåliga kvalförlorare

Trots att Malmö FF tog sig hela vägen till sextondelsfinalen i Europa League ligger Sverige kvar på 22:a plats på nationsrankingen. Orsaken är att vi bara lyckades få ihop 4,125 nationspoäng, en dryg poäng mindre än säsongen innan, när Östersund gick lika långt som Malmö gjorde i år. Den stora skillnaden mellan Sverige 2018-19 och säsongen innan – och mellan Sverige och övriga länder i år – är klubbarna som inte går till gruppspel.

Denna säsong samlade svenskklubbarna som föll i kvalet (AIK, Häcken och Djurgården) tillsammans ihop 3,5 poäng, vilket är den överlägset sämsta svenska insatsen sedan gruppspel infördes i Europa League 2009. Ett normalår lyckas tre kvalförlorare skrapa ihop 7 poäng (median), men i år blev det bara hälften.

De här poängen klubbarna drar in i kvalet läggs i en hög där eventuella poäng från grupp- och slutspel också läggs på. Den summan delas sedan med antalet klubbar från nationen som deltagit i Uefaturneringarna (fyra för Sverige) vilket ger årets nationspoäng, 4,125. Den totala nationspoängen består av poängen som spelats in de fem senaste åren och är för Sveriges del nu 20,900.

Av länderna där tre klubbar åkte ur i kvalet är det bara Nederländerna (!), Österrike och Azerbajdzjan som hade sämre kvalförlorare än Sverige den här säsongen. Nationerna som ligger runt Sverige på rankingen har betydligt bättre poäng från klubbana som åkt ut: Vitryssland (9 poäng) och Serbien (11) precis före, Kazakstan (6,5) och Polen (alla missade, 5,5 på de tre sämsta) efter.

För nationsrankingen ger alla vunna matcher i kvalet en poäng och oavgjorda en halv. Så när AIK nöjer sig med att spela oavgjort hemma (efter förlängning!) mot irländska Shamrock Rovers är det en enkel halvpoängare som Sverige missar. Och när de sedan följer upp med att förlora både hemma och borta mot Nordsjälland är det förödande för den svenska rankingpoängen. Även Häcken tappade onödiga poäng genom att förlora borta mot lettiska Liepaja.

Ett andra lag i CL-kvalet

Spelar det då någon roll att kvalförlorarna inte samlar så många poäng när MFF går så långt i Europa League? Svaret är ett absolut och tydligt ja.

Om Sverige inte ens ett år med en klubb i slutspel får ihop mer än drygt 4 nationspoäng kommer vi aldrig ens behöva fundera på att få med ett andra  lag i CL-kvalet. För det krävs en femtondeplats på nationsrankingen och då behövs ett snitt på en bit över 5 nationspoäng per år.

Hade de svenska kvalförlorarna samlat ihop de normala sju poängen från sina kvalmatcher hade den svenska poängen i år hamnat på 5,2 och då hade vi för andra året i rad varit över 5. Nu är fjorårets notering på 5,375 en alldeles för ensam topp.

Just nu är det för övrigt Danmark som har avancerat till femtondeplatsen och kan hoppas på två lag i kvalet till Champions League 2020-21. Enda hotet är Kroatien, som går förbi om Dinamo Zagreb får minst ett kryss i en av matcherna mot Benfica i EL-åttondelen.

Malmö topp hundra

Över till den positiva delen av Europasäsongen 2018-19, och då gäller det Malmö FF.

Det var ett ödesår för klubben i Europa. Efter de två Champions League-gruppspelen 2014 och 2015 misslyckades man med att ens kvalificera sig kvalspelet 2016 (minns cupfinalen mot Häcken) och gjorde fiasko i CL-kvalet 2017 mot Vardar. Dels behövde MFF visa att man verkligen var ett lag för Europa, att CL-framgångarna inte bara var tillfälligheter, dels var det sista chansen att fylla på rankingpoängen innan CL-åren faller för femårsstrecket och försvinner.

I och med segern borta mot Besiktas fick MFF ihop 7,0 poäng till sin klubbranking. Det är mindre än vad Östersund lyckades med säsongen före (10,0) men fortfarande den högsta poäng Malmö har fått ett enskilt år.
Nu är man uppe på 20,0 poäng och ligger 72:a i klubbrankingen. När finalerna är spelade i slutet av maj kommer MFF att ha åkt ner till 75-76:e plats, men kommer ändå med god marginal vara en av Europas hundra bästa klubbar. Det är första gången under 2000-talet som vi har en svensk klubb där.

Malmös 20 poäng innebär med största sannolikhet seedning i alla kvalomgångar man tar sig till i nästa upplaga av Europa League. Så bra förutsättningar har inte en svensk klubb haft sedan gruppspelet infördes.

För att hålla sig kvar på den här nivån krävs att MFF lyckas i sommarens Europa League-kval. Det är 6,0 poäng som ska ersättas när säsongen 2014-15 räknas bort (rankingen räknas för resultaten de fem senaste åren). Då finns det inte något utrymme för Vardar– eller Vidi-misslyckanden. EL-kvalet har ingen andra chans som CL-kvalet har, vilket räddade MFF efter Vidi-debaclet i somras i kvalomgång 3. Då åkte man ju ut mot de ungerska mästarna efter två oavgjorda matcher, men fick en ny chans i Europa Leagues playoff och kunde gå till gruppspel genom att slå ut Midtjylland.

Det värsta scenariot för Malmös del är om man misslyckas med att ta sig till gruppspel de två kommande åren. Då är man återigen nere på typ 10 poäng i klubbrankingen och kan bara räkna med seedning i någon runda i CL-kvalet. Det kommer dock fortfarande vara bättre läge än samtliga svenska klubbar har idag, förutom Östersund.

Om MFF däremot lyckas med att ta sig till gruppspel båda de kommande åren (det är långt ifrån självklart), då ser framtiden synnerligen ljus ut. Då följer två år där man inte har några poäng att försvara (de misslyckade åren 2016 och 2017 försvinner), utan kan ägna sig åt att öka rankingpoängen från typ 20 upp till en helt ny nivå.

Comments (4)

  1. Pingback: MFF:s succé – på 72:a plats i Europa – News

  2. Pingback: MFF bland Europas 100 bästa klubbar | Skånska Dagbladet

  3. Uefaranken (Post author)

    Nej är det korta svaret. Klubbpoängen och nationspoängen delas ut på olika sätt i kvalet. Klubbarna får sina rankingpoäng i kvalet beroende på hur långt de går, oavsett hur det går i de enskilda matcherna. Däremot är det de enskilda matcherna som räknas för nationspoängen. Så för klubbens egen poäng är det bra att starta så sent som möjligt i turneringen.

  4. Jonas

    Kan det då i teorin vara bättre för mff (och Norrköping) att inte vinna cupen, och därmed kunna ta 2 extra rankingpoäng i första omgången i EL-kvalet, istället för att hamna i andra omgången som en cupvinnare gör?

Comments are closed.