UEFARANKEN

MFF i stormens öga

20 mars 2017

Nu händer det saker i ligorna runt Malmö FF. Uppstickare tappar fästet totalt, andra kommer tillbaka och i vissa fall dundrar storklubbarna på. Flera förändringar har skett i toppstriderna, men i stormens öga ligger MFF still på sin elfte plats, precis utanför de seedades skara i CL-kvalets tredje omgång. Elfteplatsen är dock lite bättre nu än den var förra veckan – varför återkommer jag till lite längre ner.

Det mest positiva som hänt är i Rumänien där uppstickarna Viitorul Constanta vann över ledande Steaua Bukarest med 3-1. Steaua var chanslösa efter en tidig utvisning och tappade serieledningen till lågrankade Viitorul och Malmö gick tillfälligt upp till tionde plats i seedningstabellen. Nu skiljer 3 poäng mellan Viitorul och Steaua som har ett inbördes möte kvar.

Det mest dramatiska är som vanligt toppstriden i Azerbajdzjan. Vårt hopp Qabala, som ligger 2 poäng efter högrankade Qarabag, började helgen med att i slutminuten släppa in en onödig kvittering mot sopjumbon Azal Baku. Läge för Qarabag att dra ifrån ytterligare ett par pinnar på söndagen alltså. Men trots att mittenlaget Zira fick en gubbe utvisad med 25 minuter kvar lyckades inte Qarabag avgöra, utan matchen slutade 0-0 och status Q i ligan. Bara fem omgångar återstår.

Det mest negativa är utan tvekan att lågrankade Slavia Prag tappade sin serieledning i Tjeckien. Trots ett tidigt mål borta mot Slovan Liberec kunde inte Slavia ta hem alla poäng (1-1 blev det), vilket öppnade för högrankade Viktoria Plzen dagen efter. Där hamnade Plzen i trångmål direkt och det var först med två mål de sista tio minuterna som segern – tyvärr – bärgades. Viktoria Plzen upp i topp 1 poäng före Slavia Prag och MFF förpassades åter till den nesliga elfteplatsen.

Elfteplatsen och hoppet
Men det finns en fördel med att det just var ett tjeckiskt maktskifte som tryckte ner MFF. Eftersom det är mästarna i Tjeckien, trettondeplacerade på Uefas nationsranking, som tar över ”mästarplatsen” i CL om varken CL-mästarna eller EL-mästarna behöver använda den kan elfteplatsen räcka. Det gäller alltså att båda vinnarna (i CL och EL) fixar en CL-plats genom den inhemska ligan. I CL ser det som vanligt ytterst lovande ut. I tre av kvartsfinalerna ligger alla på direktplats, det är bara Atletico Madrid och Leicester som inte gör det. Atletico är dock på god väg mot tredjeplatsen i La Liga efter segern mot Sevilla i helgen. Det är betydligt sämre med godkända vinnare i EL-kvartarna. Just nu är det bara Besiktas som har en direktplats till CL. Anderlecht är målskillnad ifrån Belgiens enda direktplats och Manchester United skulle med en uppryckning kunna komma topp tre i Premier League, så de är framtida hopp.

De förhoppningar vi hade om att något av lagen före MFF i seedningstabellen skulle ta hem Europa League försvann helt när åttondelsfinalerna spelades klart. De tre som hade chansen, Olympiakos, FCK och Ludogorets, åkte alla ut. Nu återstår bara klubbar från de elva högst rankade länderna i Europa.

Hot och möjligheter
Nu inför landslagsuppehållet kan det vara läge med en kort sammanfattning av hot och möjligheter. Vi börjar med de många hoten underifrån mot MFF:s elfteplats:

Polen. Högrankade Legia Warszawa knappar in en poäng varje omgång och är nu bara en efter ledande Jagiellonia Bialystok och på samma poäng som Lech Poznan. Ytterligare två bakom finns Lechia Gdansk som förlorade mot Legia i söndags.

Rumänien. Viitorul 3 poäng före högrankade Steaua. Kan gå hur som helst, men vi håller tummarna för Gheorghe Hagi och hans Viitorul.

Israel. Högrankade Maccabi Tel-Aviv kör över allt motstånd sedan de bytte tränare men är fortfarande 3 poäng efter Hapoel Beer Sheva.

Kroatien. Dinamo Zagreb har kommit igång, men vårt hopp HNK Rijeka håller undan. Det skiljer 4 poäng till Rijekas fördel.

Möjligheterna är bara två:

Tjeckien. Lågrankade Slavia Prag är 1 poäng efter Viktoria Plzen Positivt är att de har hakat av ligans andra högrankade klubb, Sparta Prag, som nu är 10 poäng efter.

Azerbajdzjan. Kampen mellan Qarabag (nej) och Qabala (ja) fortsätter. 2 poäng skiljer till Qarabags fördel.

De tidigare hoppen Cypern, Österrike och Slovenien har krympt betydligt. Apoel leder med 7 poäng före Apollon Limassol, Redbull är lika långt före Altach och Maribor har 9 poäng ner till Olimpija Ljubljana. Till den skaran av nästan-hopp ska Grekland läggas. Där har Olympiakos solida ledning krympt till 6 poäng. Tvåan Panionios fick dock inte spela i Europa i fjor på grund av finansiella problem, så det är inte säkert att de skulle klara licensen i år – om de nu skulle hämta in hela Olympiakos försprång.

AIK och Europa League
AIK håller sig kvar precis ovanför seedningsstrecket i Europa Leagues tredje kvalomgång. Att AZ från Alkmaar med stabila 32 Uefapoäng (AIK har 9,9) passerat Vitesse i Eredivisie vägs upp av att högrankade Midtjylland tappat sin EL-plats till lågrankade Sönderjyske.