MFF har massor att förlora - AIK är redan vinnare

25 juni 2019

Efter Europa League-succén är Malmö FF Europas 77:e högst rankade lag. För att ligga kvar där om ett år krävs en ny succésäsong. För AIK är läget det motsatta: man kan misslyckas totalt och kommer ändå att vara högre rankat än man är nu.

Avgörande säsonger för MFF

Genom att ta sig hela vägen till Europa Leagues slutspel drog Malmö FF in 7 poäng till sin klubbranking och är nu uppe på 20,0 poäng. Det ger en 77:e plats på Uefas klubbranking, och man måste gå tillbaka till 1900-talet (närmare bestämt 1999) för att hitta ett svenskt klubblag högre upp. Då var IFK Göteborg 75:a.

Men det är nu det gäller för MFF. Ska man vara ett lag för Europa är denna - och nästa - säsong avgörande. För att hålla sig kvar på nuvarande nivå krävs två raka gruppspel, allt annat gör att man åker neråt.

Det är de fem senaste årens insatser som ligger till grund för Uefapoängen, och nu försvinner den första av de två Champions League-säsongerna från MFF:s poäng. Då är man nere på 14,0 poäng och en 85:e plats (se den nya klubbrankingen). Det är alltså de 6,0 poäng man fick genom att gå till CL-gruppspelet 2014-15 som försvinner. För att ersätta dem räcker det inte bara med att gå till EL-gruppspelet, utan man måste även göra bra ifrån sig där, i nivå med vad man gjorde senast. Tre segrar i gruppspelet krävs för att sluta på 20,0 poäng även efter den här säsongen.

Blir Malmö FF utslaget i kvalet i år får man mellan 1,0 och 2,5 poäng vilket ger 15,0-16,5 poäng totalt. Med 20,0 kan man (om man vinner Allsvenskan) vara hyfsat säker på seedning i CL-kval 2, men med 16,5 poäng eller mindre är det stor risk att man hamnar på den undre halvan och får en betydligt svårare väg till gruppspel.

Vad gäller Europa League-kvalet hade 16,5 inte räckt till seedning i playoffet vilket dagens 20,0 gör. I ett gruppspel hamnar man troligen i den sista lottningsgruppen om man har under 17 poäng.

Det värsta för MFF:s del är att scenariot upprepar sig nästa år, eftersom poängen från det andra CL-året, 2015-16, försvinner då. Om man misslyckats med att gå till EL-gruppspel i år och slutar på säg 16,0 poäng (ut i EL-kval 3), då går man in i nästa års kval på 10,0 när de 6,0 från CL-året dras bort.

När man summerar säsongen 2020-21 är det alltså frågan om MFF ligger kvar på nuvarande nivå och kan ta ytterligare ett kliv mot att bli ett riktigt Europalag eller om man fortsatt måste kämpa på, som Sveriges bästa klubb men ändå med en nivå upp till de klubbar som spelar regelbundet i Europa League. Har man klarat av att hålla sig kvar runt 20-poängsstrecket och gett sig själv ett gyllene läge att ta nästa steg eller är man nere på kanske 12 poäng (ut i EL-kval 3 båda åren) och måste slåss som oseedad i de sista kvalomgångarna även i EL?

AIK redan vinnare

För AIK är situationen den motsatta, men på en lägre nivå. Redan när AIK springer in på FFA Academy Stadium i Jerevan den 9 juli kan man jubla. Även om man skulle åka ur CL-kvalet direkt mot Ararat-Armenia och sen fullborda fiaskot genom att förlora direkt även i EL-kvalet så har man bättre poäng än den nuvarande 5,5.

AIK tappar 1,0 poäng när 2014-15 (ut i EL-kval 3 mot Astana från Kazakstan) räknas bort men kan som sämst få 1,5 poäng i årets kval. Så minst 6,0 kommer AIK att ha när säsongen slutar.

Det ökar chansen att bli seedat även i andra omgången i ett eventuellt Europa League-kval och, om man skulle vinna Allsvenskan, gör att seedningen till CL-kval 1 skulle bli lite säkrare än årets nagelbitare. Skulle AIK gå hela vägen till EL-gruppspel i år har man säkrat 3,0 poäng och får minst 7,0 i totalpoäng. Vinner man ett par matcher i gruppspelet ökar poängen ytterligare.

Poängutdelningen i EL-kvalet höjdes 2018-19 vilket gör att den som åkte ut i Europa Leagues tredje kvalomgång 2014, som AIK, fick 1,0 poäng medan man idag får det dubbla, 2,0 poäng.

Häcken och Norrköping

Häcken och Norrköping sitter i samma båt. De har båda tagit så lite egna Europapoäng (Häcken har 2,0 och Norrköping 1,5) att de inte når upp till den svenska minimipoängen 4,180. Minimipoängen är en femtedel av nationens Uefapoäng och eftersom Sverige just nu har 20,9 poäng blir golvet för klubbarna 4,180.

För att öka sin Uefapoäng behöver Häcken gå till playoff och Norrköping ta sig hela vägen till Europa Leagues gruppspel, då är båda uppe på 4,5 i totalpoäng.

Kvalspelet börjar idag!

Idag spelas semifinalerna i förkvalet till Champions League. Tre Penne från San Marino möter Santa Coloma från Andorra i den första medan Feronikeli från Kosovo tar sig an Gibraltars röda djävlar Lincoln Red Imps. Det är enkelmöte som gäller och finalen spelas på fredag. Lincoln Red Imps är högst rankat av de fyra, men misslyckades i fjor då Drita från Kosovo tog platsen i Champions Leagues första kvalomgång som står på spel.