UEFARANKEN

MFF elva – men det kan räcka

14 februari 2017

(Texten är uppdaterad efter intelligent påpekande från @Mickehagstrm på Twitter. Nytt är markerat med *)

MFF åkte ner under strecket (klicka för större).

När österrikiska Bundesligan körde igång igen så gick det helt fel. Våra antagonister Redbull från Salzburg snodde åt sig serieledningen och skickade ner Malmö FF till elfteplatsen, precis utanför de seedades skara i Champions League-kvalets viktiga tredje omgång.

Men elfteplatsen kan räcka till seedning (det är därför den ligger med streckad linje efter sig i seedningstabellen), om det  blir rätt segrare i både Champions och Europa League. Så när nu slutspelet börjar i EL och CL gäller det att rätt lag tar sig vidare, och med rätt lag menas de som kommer att få en direktplats till CL-gruppspelet genom sin ligaplacering (eller ligger före MFF i CL-kval 3).

Allt handlar om mästarplatsen i CL-gruppspelet som är paxad för den som vinner Champions League-finalen i maj. Om CL-mästaren inte behöver använda den, går den vidare till EL-mästaren. Om inte heller EL-mästaren behöver använda den (eftersom den kvalificerat sig till CL-gruppspelet via sin ligaplacering) flyttas mästaren i den trettonderankade nationen upp från CL-kvalet direkt in i gruppspelet. Det är grekiska ligans blivande segrare Olympiakos (leder serien med 13 poäng just nu) som slipper kvala och därmed försvinner ur seedningstabellen för CL-3, vilket gör att alla lag flyttas upp ett snäpp på listan. Det gör att den elfteplats MFF har just nu helt plötsligt är på rätt sida om strecket och räcker till seedning.

*Om Europa League vinns av något av lagen som är före MFF i seedningstabellen till CL-kval 3 så går det också bra (förutsatt att mästarplatsen i CL-gruppspelet är ledig). Då försvinner den klubben iväg direkt till CL-gruppspelet. Huruvida den ersätts av ligatvåan eller inte står inte klart och tydligt i reglerna (vad jag kunnat se), men det borde inte spela någon roll när det gäller MFF:s placering i seedningstabellen.

Men det krävs först och främst att CL-vinnaren går till gruppspelet via sin placering i den inhemska ligan. Det brukar inte vara något problem. Senast någon behövde använda mästarplatsen var 2012, då Chelsea bara blev sexa i Premier League, innan dess var det Milan 2007 (fyra i ligan). De fyra senaste åren har båda finalisterna klarat att bärga en CL-plats på egna meriter och väntade finallag som Barcelona, Real Madrid och Bayern München är pålitliga topp tre-klubbar i La Liga respektive Bundesliga. Största hotet mot att ett godkänt lag ska ta hem CL-titeln i år är fjorårsfinalisterna Atletico Madrid, som behöver ta in 4 poäng på Sevilla för att fixa en CL-plats. Även de engelska lagen (Manchester City och Arsenal) skulle kunna utgöra ett hot om de tar sig samman och börjar prestera i CL, men misslyckas i den hårda kampen om de två CL-platserna efter Chelsea i Premier League.

Värre har det varit i Europa League, där de riktigt stora som misslyckas att ta sig till CL-slutspelet sällan går hela vägen till guldet. De tre senaste åren har Sevilla stått som EL-segrare utan att någon gång komma topp tre i La Liga.

Vinnare med direktplats till CL-gruppspelet kan bara finnas bland klubbarna från nationerna som är rankade 1-12. Ukrainas Sjachtar Donetsk har redan säkrat sin CL-plats och skulle vara en utmärkt mästare. Roma, Besiktas och Tottenham ser också bra ut just nu. Och om det går bättre på hemmaplan kan även Anderlecht, Ajax, Manchester United och Zenit vara godkända vinnare, men de har en bit upp till CL-plats just nu.

*Ett andra sätt är att någon av klubbarna som ligger före MFF i seedningstabellen för CL-kval 3 vinner EL. Det är Olympiakos, Ludogorets, FCK och Apoel som både är före MFF och kvar i EL-slutspelet. Legia Warszawa och Sparta Prag skulle kunna sälla sig till den skaran men ligger just nu några poäng ifrån serieledningen. Faktum är att det borde räcka med att något av dessa lag vinner EL (och sin liga) för att elfteplatsen ska att bli seedad. EL-mästaren är garanterad att börja som lägst i CL-playoff och kommer inte att spela i tredje kvalomgången.

Veckans matcher i CL/EL.

För att maximera chanserna för MFF i seedningsracet är det följande matcher man ska hålla koll på i torsdagens EL-sextondelar. Här ingår också ett par matcher som påverkar Sveriges placering på nationsrankingen, där vi är på väg att tappa vår tjugondeplats. CL-åttondelarna tisdag-onsdag är helt utan intresse för såväl MFF:s seedning som Sveriges ranking – där gör bara klubbar från de sex högst rankade länderna upp, vilket inte påverkar nere på vår nivå.

Legia-Ajax Här gäller bara seger för Ajax, som är ett av lagen som vi hoppas lite på. De är just nu 5 poäng ifrån Nederländernas enda CL-plats som innehas av Feyenoord. Om Legia tar en pinne i det här dubbelmötet går Polen förbi Sverige på nationsrankingen, vilket även det är ett skäl att hålla på Ajax.

Celta Vigo-Sjachtar Donetsk Sjachtar är redan klara för nästa CL och får gärna ta hem hela EL. Celta inte har en chans i La Liga trots Guidetti. Sjachtar!

Hapoel Beer Sheva-Besiktas Israel är bara en seger ifrån att gå om Sverige medan Besiktas har en CL-plats i sin hand genom ledningen i turkiska ligan. Favoritskapet och förhoppningarna ligger tungt på Besiktas.

Villarreal-Roma Romarna håller andraplatsen efter Juventus i Serie A så vårt hopp står till dem. Villarreal är för långt efter för att komma ifråga.

Gent-Tottenham Trots att det är ett getingbo kring de engelska CL-platserna bör Spurs gå vidare. Gent har inget med belgiska toppstriden att göra i år.

*Olympiakos-Osmanlispor De blivande grekiska mästarna Olympiakos bör alltså ta hem det här, både i kraft av sin egen styrka och för Malmös skull.

 


Övrigt som hänt
Det märks att nästan alla intressanta ligor för MFF:s del är igång. Det hände ovanligt mycket i helgens omgång, men det viktigaste var naturligtvis att högrankade Redbull tog serieledningen från lågrankade Altach i Österrike. De ligger nu på samma poäng med Sturm Graz 4 och Austria Wien 5 poäng efter. Medan högrankade Apoel drygade ut sitt försprång i cypriotiska ligan till 5 poäng (de tre konkurrenterna AEL, AEK och Apollon spelade alla oavgjort) är det lågrankade Viitorul som drar ifrån i Rumänien. Nu har Hagis unga Viitorul Constanta vunnit sju matcher i rad, medan krisande Steaua för tredje gången i följd bara fick oavgjort. Viitorul leder serien med 6 poäng nu. Vi får inte glömma bort den jämna kampen i Azerbajdzjan, där både Qarabag och Qabala hade svåra bortamatcher i helgen. Tyvärr släppte vårt lag Qabala in ett 2-2-mål på övertid trots att man hade lyckats ta ledningen med bara tio man på plan. Qarabag vann sin match och leder nu serien 3 poäng före Qabala.

AIK i EL-kvalet

AIK på fel sida strecket.

Precis som för Malmö så gick det på fel håll för AIK i deras streckstrid i Europa Leagues tredje kvalomgång. Man tappar tre placeringar och ligger nu 31:a, vilket är på fel sida seedningsstrecket. Förändringar i Belgien, Holland och Rumänien gjorde att Gent, AZ och Cluj kom in i tabellen före AIK.Men i EL-tabellerna svänger det snabbt och mycket kommer att hända under våren, som hoppet finns fortfarande vad gäller en lättare lottning för AIK.