UEFARANKEN

EL har gett mer poäng än CL

13 december 2018

Vilken seger för Malmö FF! När det som bäst behövdes vann MFF sin första gruppspelsmatch på bortaplan. Det är också första gången MFF går vidare till ett slutspel och Malmö FF är enda nordiska lag vidare till slutspel i år. 

Vad innebär då det här för Malmö FF:s ranking, för Malmö FF:s ekonomi, för Sveriges ranking och vilka blir MFF:s kommande motståndare?

Malmö FF:s uefaranking

Den här segern var oerhört viktig av många skäl. En viktig är att den stärker tron på Malmö FF som ett riktigt Europalag, inte bara en tillfällig gäst. Den ger också Malmö FF välbehövliga rankingpoäng inför de kommande åren, då poängen från CL-spelen 2014 och 2015 försvinner.  Tack vare segern mot Besiktas har MFF fått bättre utdelning i detta EL än de två CL-åren: 7,0 mot 6,0 i CL.  

Detta trots att inga bonuspoäng delas ut i Europa League förrän i kvartsfinalen medan Champions League-lagen får 4 bonuspoäng bara för att gå till gruppspelet och ytterligare 4 om de tar sig vidare till slutspelet.

Malmös totala klubbranking är nu uppe i 20,0, vilket naturligtvis är klubbrekord. De tjugo poängen kommer att innebära att Malmö är seedat fram till och med Europa Leagues tredje kvalomgång (om man tar sig så långt). Och de ger ökat hopp om seedning även i playoffet. Med ett par poäng till – det vill säga en seger i sextondelsfinalen – så ser det riktigt bra ut för playoff-seedning.  

Om Malmö lyckas ta sig till Europa Leagues gruppspel även nästa år ser det ut att bli samma seedningsgrupp som i år, det vill säga den näst lägsta, så motståndet skulle bli likartat. Men även här skulle en seger till kunna göra skillnad och placera MFF i andra seedningsgruppen.

Sveriges uefaranking

För Sveriges del innebär segern 0,5 poäng till uefakoefficienten, men ingen placeringsförändring. Vi behåller 22-platsen, före Norge men bakom Vitryssland. Sverige har fått ihop 4,125 poäng i år, vilket gärna får bli lite till om vi ska avancera på nationsrankingen. Siktar man på 15-platsen, som ger två lag i CL-kvalet, krävs en bit över 5 poäng per år – något Sverige sällan lyckas med ens enskilda år.  

Malmös pengaregn

Det är ju inte samma summor som i Champions League, men hittills har MFF dragit in runt 75 miljoner kronor i olika prispengar från Uefa. Segern mot Besiktas gav drygt 15 miljoner kronor, fördelat på 570.000 euro för matchvinsten, 500.000 för andraplatsen i gruppen och lika mycket för avancemanget till slutspelet. 

Till detta kommer sedan marknadspotten vars storlek är svår att spekulera om eftersom det är nya regler för den. Men det kommer att röra sig om ett antal miljoner kronor.  En gissning säger att MFF kommer att nosa vid hundra intjänade miljoner för det här Europa League-äventyret, även om man inte kommer längre än till sextondelsfinalen.

Malmös motståndare

Som grupptvåa hamnar Malmö FF på den oseedade halvan när Europa Leagues sextondelsfinaler lottas på måndag klockan 13.00. I den andra lottskålen kommer då de tolv EL-gruppsegrarna att finnas tillsammans med de fyra bästa treorna från CL-grupperna. 

Rankingen för Malmö FF:s möjliga motståndare.

Det finns många mardrömslotter sportsligt sett – Sevilla, Arsenal och Chelsea är de värsta – medan drömlotterna är betydligt svårare att hitta.

Dinamo Zagreb kan man absolut hoppas på som är en lågt rankad klubb från en sämre liga. Men det är ingen lätt lott för det, Zagreb har bättre ranking än MFF (gick in med 17,5 mot Malmös 14,0), Kroatiens liga är bättre rankad än Sverige (16 mot 22) och Zagreb gick obesegrade genom gruppspelet, trots likartat motstånd som MFF; Anderlecht och Fenerbahce istället för Genk och Besiktas.

Vill man hitta några andra att hoppas på skulle jag säga Real Betis och Eintracht Frankfurt. Har man tagit sig till EL-spel via spanska och tyska ligan är det inga lätta motståndare på något sätt, men de två är de enda med något bristande Europarutin. Ingen av klubbarna har satt sin fot i Europaspelet efter säsongen 2013-14 då Frankfurt tog sitt till 16-delen och Betis till åttondelen i Europa League.  Resten av klubbarna är i stort sett alltid med.

Seedningstabellerna då?

Uppdaterade seedningstabeller dröjer till någon gång i helgen, men de kommer.

Comment (1)

  1. Pingback: Just nu: MFF seedat i playoff – UEFARANKEN

Comments are closed.