Inte mycket talar för Häcken

30 maj 2019

Som nykorade mästare i Svenska cupen får BK Häcken Sveriges plats i Europa League-kvalets andra omgång. De startar som oseedade och behöver flyt i lottningen för att gå vidare. MFF tappade i seedningen när Chelsea vann Europa League.

Häcken i Europa League-kvalet

Europa League kvaomgång 2 2019, seedningstabell

Genom segern över AFC Eskilstuna i cupfinalen får Häcken Sveriges bästa plats i Europa League-kvalet och får starta i andra omgången. Det är Häckens sjätte start i Europa sedan debuten i Uefacupen 2007 och de har aldrig nått längre än tredje kvalomgången. 2011 blev portugisiska Nacional för svåra och 2013 schweiziska FC Thun.

Inte mycket talar för att Häcken ska gå längre i år. De har själv bara spelat in 2,0 poäng under de senaste fem åren, vilket gör att de får det svenska golvet på 4,180 poäng (20 procent av nationspoängen). Det räcker inte till seedning i den andra kvalomgången där det behövs över 5,0 poäng.

Av de 37 seedade klubbarna i andra kvalomgången är en uppskattning att Häcken har en okej chans mot den undre tredejedelen men absolut ska undvika de åtta översta. Drömlotterna måste vara Zrinjski (Bosnien) och Zalgiris (Litauen), och möjligen skotska Aberdeen. Mardrömmarna Roma, Eintracht Frankfurt och Espanyol.

Skulle Häcken, tack vare flyt i lottningen eller genom att överträffa sig själva, gå vidare till tredje omgången är det än svårare lag på den seedade sidan. Midtjylland eller Hapoel Beer-Sheva kan vara de minst svåra. Motståndet i kvalomgång 3 blir klart enklare om man slår ut ett lag med riktigt hög ranking i andra omgången. Är det ett lag som skulle varit seedat i tredje kvalomgången som Häcken vunnit mot tar man över deras oseedade motståndare. Det var just så Östersund fick enkla Fola Esch från Luxemburg efter segern mot Galatasaray i EL-kval 2 succéåret 2017.

Det som talar för att Häcken ska gå långt är inte mycket. Men man har överraskat förr i Europa League, åtminstone en gång. 2013 lyckades man i andra kvalomgången slå Sparta Prag, som säsongen innan tagit sig ända till EL-slutspelet (de åkte ut i sextondelen mot Chelsea). Å andra sidan har Häcken också överraskat negativt, också det bara en gång, när irländska Cork City blev för svåra 2016. Det vill vi inte se upprepat när Häcken går in i årets EL-kval. Lottningsdatum och speldagar kommer sist i inlägget.

Chelsea Europa League-mästare

Europa League kvaomgång 2 2019, seedningstabell

Chelsea gick obesegrade genom Europa League och vann till slut hela turneringen. Det gör att Malmö FF tappar en plats i seedningen till EL-playoff. MFF är nu elva av tretton seedade när det är tre avgöranden som återstår.

På fotbollsplanen gör Rapid Wien och Sturm Graz upp om Österrikes sista plats i Europa League-kvalet. De möts två gånger, den första matchen är i kväll, den andra på söndag. Seger för högrankade Rapid Wien och MFF åker ner ytterligare en placering i EL-playoffseedningen, seger för Sturm Graz och MFF ligger still.

De andra avgörandena sker vid skrivbordet. Det ena är Uefa som ska besluta om vilken bestraffning Trabzonspor och Fenerbahce ska få för att ha brutit mot Financial Fair Play. Om Trabzonspor stängs av från Europaspel men inte Fenerbache är det en placering ner för MFF i seedningen.

Det andra är belgiska förbundet som ska besluta i det matchfixningsärende som gäller cupmästarna Mechelen. Om Mechelen blir avstängt från Europaspel är frågan om det blir förlorarna i den interna EL-kvalsfinalen, lågrankade Charleroi , eller nästa lag på tur i ligan, högrankade Gent, som går in i EL-kvalet istället för Mechelen. Blir det Gent är det en plats ner för MFF, blir det Charleroi händer inget. Beslut fattas senast i början av nästa vecka.

Datum för Europa League-kvalet

19 juni: Lottning EL-kval 2

22 juli: Lottning EL-kval 3

25 juli: Match 1 EL-kval 2

1 augusti: Match 2 EL-kval 2

5 augusti: Lottning EL-playoff

8 augusti: Match 1 EL-kval 3

15 augusti: Match 2 EL-kval 3

22 augusti: Match 1 EL-playoff

29 augusti: Macht 2 EL-playoff

30 augusti: Lottning: Europa Leagues gruppspel