UEFARANKEN

Hagi lyfter MFF och lite mer om nya CL-reglerna

14 december 2016

Malmö FF åker upp till nionde plats i seedningstabellen för Champions Leagues tredje kvalomgång, mycket tack vare Gheorghe Hagi – den rumänske VM-hjälten från 1994. AIK går också på rätt håll i Europa League-seedningen, och så har jag tittat närmare på de nya CL/EL-reglernas effekter.

Ledarbytet i Rumänien
Rumäniens storlag Steaua Bukarest kom sist i sin Europa League-grupp, åkte ur rumänska cupen på straffar i kväll och i ligan går det heller inget vidare just nu. I helgen förlorade de mot Astra Giurgiu (de som alltid slår ut West Ham) vilket gör att Steaua bara tagit fyra poäng på de fem senaste matcherna och nu har förlorat serieledningen. Det har varit stormigt i storklubben länge med bland annat supporterbojkott, namnbråk och ägarstrul. I måndags kom också nyheten att den rumänska armén står bakom ett nytt Steaua som börjar från början i fjärdeligan nästa säsong. Från klubbens bildande 1947 fram till 2003 var Steaua arméns lag. Nu försöker de bygga upp den gamla klubben igen med det gamla klubbmärket, uppbackade av bland annat Marius Lacatus som spelade i Rumäniens landslag under VM 1994.

Att det kan gå snabbt för ett nystartat lag att klättra igenom seriesystemet i Rumänien är nya serieledarna Viitorul Constanta ett bevis för. 2009 startade Gheorghe Hagi klubben som köpte in sig i tredjeligan. Det tog två år att klara uppflyttningen till Liga 1 och i helgen tog de över serieledningen för första gången. Samtidigt med klubben startade Hagi också  en ungdomsakademi i Ovidiu, en förstad till Constanta på Svartahavskusten, som ska leverera spelare till klubben. Hagi gick från Steaua Bukarest till Real Madrid efter murens fall och spelade även för Brescia, Barcelona och flera år i Galatasaray. Efter en inte särskild lyckad tränarkarriär startade han Viitorul som han nu både äger och tränar. Han satsar på att ta in de unga spelarna från akademin i laget och sedan sälja dem vidare med vinst. Hitintills har Hagi varit sin idé trogen: snittåldern i A-laget är extremt låga 22,3 år enligt Transfermarkt.

Måndagens seger mot tolfteplacerade Concordia Chiajna gör att Viitorul leder serien med 2 poäng före Gaz Metan Medias och Steau Bukarest.Ytterligare 1 poäng bakom kommer Universitatea Craiova. Det är bara Steaua som har högre Uefapoäng än Malmö FF, vilket gör att Malmö alltså klättrade till den nionde av de tio seedade platserna i CL-kval 3. Fredag-måndag spelas sista omgången i Rumänien innan vinteruppehållet och de tre topplagen har alla hemmamatcher mot överkomligt motstånd.

CL-seedningen
I Österrike låg två lågrankade ledarlag 2 poäng före två högrankade förföljare. Efter helgens omgång är det bara ett lågrankat ledarlag före en högrankad förföljare 2 poäng bakom – om det är bättre eller sämre vet jag inte. Det är MFF-bekantingarna Redbull Salzburg som flåsar Altach i nacken efter att ha besegrat Sturm Graz med 1-0 trots en man mindre i helgens toppmöte. Samtidigt vann Altach och går upp i serieledningen medan Austria Wien överraskande förlorade mot jumbon S:t Pölten. Tabelltoppen nu är Altach etta, Salzburg 2 poäng efter, Sturm Graz 3 poäng och Austria 5 poäng bakom Altach. Det är Altach eller Sturm Graz som ska vinna för att inte MFF ska åka ner på seedningen.

I Slovenien hade lågrankade Olimpija Ljubljana chansen att gå upp i topp sedan ledande Maribor förlorat mot Domzale, ständig utmanare till de två topplagen. Tyvärr fick Olimpija bara 1-1 mot Krsko och har samma poäng som Maribor, men ligger efter på inbördes möten. Här vill vi inte att Maribor ska vinna serien.

Inbördes möten är också det som avgör ordningen på topplagen på Cypern. Där har storlaget Apoel kommit ikapp AEK Larnaca och AEL Limassol poängmässigt, men får nöja sig med tredjeplatsen. Vem som helst utom Apoel får vinna den jämna cypriotiska ligan.

EL-seedningen
AIK går upp en plats i seedningen till Europa Leagues tredje kvalomgång men behöver ta tre platser till för att hamna på rätt sida seedningsstrecket. Poängmässigt har avståndet knappt rört sig. För MFF:s del är man nu nere i den lägsta seedningsgruppen i gruppspelet, dit de kommer om de förlorar playoffet till CL.

Nya reglerna
Jag har simulerat de nuvarande seedningstabellerna med de nya regler som kommer att användas i CL/EL-kvalet 2018-21 (läs mer om dem i mitt förra inlägg). Det gäller både vilka klubbar som går in var i kvalet och hur klubbarnas Uefakoefficient beräknas. I korthet går den nya poängberäkningen ut på att nationspoängen försvinner från klubbdelen (om det inte är så att man har lägre poäng än 20 procent av nationspoängen, då får man den summan).

I Champions League-kvalet hade Malmö FF, om 2018 års regler använts redan nu, gått in i CL-kval 1 där de absolut hade varit seedade. I CL-kval 2 hade läget motsvarat rätt exakt det vi har nu i tredje kvalomgången (en niondeplats av tio seedade) medan man definitivt hade varit oseedade i CL-kval 3. Idag – om MFF blir seedat i tredje omgången – ska man bara överprestera mot ett bättre rankat lag i playoff för att ta sig till gruppspelet, med de nya reglerna hade man behövt överprestera både i CL-kval 3 och playoffet. Klart svårare alltså.

Om Sverige hade gjort som i år och skickat ett lag utan egna Uefapoäng till CL-kvalet så hade inte det nya systemet räddat oss. Ett Norrköping med 3,945 poäng hade hamnat precis utanför de sjutton seedade platserna i CL-kval 1. Detta gäller också för klubbar som inte själv samlat ihop till den summa som 20 procent av nationsrankingen ger, det vill säga alla svenska klubbar utom MFF, AIK, Elfsborg och, på håret, Göteborg. Skillnaden hade varit att Norrköping med de nya reglerna fått en andra chans i Europa League-kvalet mot de andra förlorarna från CL-kvalet. Och där hade de faktiskt varit seedade i andra omgången och på gränsen till seedning i tredje. Den vägen, som förlorare i CL-kvalet, ser hyfsat lätt ut att ta sig till EL-playoff. I tredje omgången hade Rosenborg varit svårast möjliga motståndare för ett oseedat lag med Vardar från Makedonien eller isländska Hafnarfjördur som betydligt trevligare alternativ. Det är först i playoff det hettar till, men även där går det att få överkomligt motstånd som oseedad, till exempel slovenska Maribor, kazakiska Astana eller kroatiska Rijeka. För Malmös del hade man i nuläget (efter förlust i CL-kval 3) varit seedat i EL-playoff med tydlig marginal, men också med de nya reglerna hamnat i sista seedningsgrupp. Där hade man åkt ner från dagens 37:e plats till en 40:e av de 48 lagen.

IFK Göteborg tillhör de stora förlorarna på det nya sättet att räkna poäng. De blir av med i stort sett hälften av sina nuvarande 7,945. När man drar bort nationspoängsdelen har de 4,0 kvar – ynka 0,055 mer än vad Östersund, Hammarby eller någon annan nykomling hade haft. I EL-seedningen (där de finns med som platshållare för cupmästarna i kraft av sin allsvenska fjärdeplats) backar de rejält. I EL-kval 2 är de med dagens regler seedade som nummer 22 av 33, med de nya är de utanför de seedades skara på en 43:e plats (37 seedade). AIK tappar också på det nya räknesättet men inte lika mycket. De skulle som idag vara seedade till andra omgången, men vara chanslösa på en seedning i tredje.

Vinnarna på det nya poängräkningssystemet är riktigt bra lag från sämre ligor, som Celtic och Ajax. För Malmös del är utfallet i stort sett plus minus noll av poängräkningen. Det är vad jag kan se bara Astana som tar sig förbi. Malmö är inte tillräckligt bra eller Sverige tillräckligt dåligt för att MFF ska gynnas av den nya poängräkningen. De stora vinnarna på hela omläggningen är förstås de fyra översta ligorna som får hälften av direktplatserna till Champions Leagues gruppspel, men det visste vi ju redan.

Comments (3)

  1. Uefaranken (Post author)

    Kul idé – kör på!

  2. Marcus S

    Vad tror du Hedstigen – Om att komma på en egen svensk verision av klubbsranking som man sedan applicerar på Svenska Cupen? Men som samma uppbyggnad som UEFAs med 5 år tillbaka. Då hade man fått färsk statistik på vilka klubbar som är bäst. Själv pillar jag med en svenska-cupen hemsida som är under konstruktion. http://www.svenskacupen.n.nu/ Tänkte skriva dit en svensk klubbranking också och ranka lag utifrån placeringar i Allsvenskan, Superettan, Division 1 och Svenska Cupen.

  3. Marcus

    Fantastiskt bra kvällsläsning. Keep the good work! Mvh

Comments are closed.