UEFARANKEN

Fyra EL-matcher att hoppas på och lite AIK

9 mars 2017

Europa League har nått fram till åttondelsfinalerna vars första runda spelas i kväll. Trots att Malmö FF just nu ligger på nionde plats i seedningen till CL-kvalets tredje omgång ska vi nog fortsätta att hoppas på rätt segrare i Europa League, så att en elfteplats i seedningstabellen kan räcka. Det krävs alltså en EL-segrare som antingen tar en direktplats till Champions Leagues gruppspel genom sin inhemska liga eller en EL-segrare som ligger före MFF i seedningstabellen till CL-kval 3 (mer utförligt om hur det fungerar här).

De riktigt bra hoppen är inte många. Och inte blev de fler efter helgens ligaomgång där spelbolagens favorit till EL-pokalen, Manchester United, klantade till det mot Bournemouth och har 7 poäng och en hel bunke lag upp till en CL-plats. Andrahandsfavoriten Roma bjöd in Napoli i kampen om den sista CL-platsen i Italien genom att förlora deras inbördes möte i lördags. Nu skiljer bara 2 poäng där.

Här är åttondelsfinalerna med lag vi kan hoppas på:

Lyon – Roma. Roma ligger på direktplats till CL och har stora chanser att vinna EL. Låt inte ett avhängt Lyon sätta hinder i vägen.

Apoel – Anderlecht. Apoel leder ligan på Cypern och skulle lämna plats för ett lågrankat lag i CL-kval 3 om de vinner EL. Å andra sidan ligger Kiese Thelins Anderlecht  på samma poäng i ligan som Club Brügge, som just nu har Belgiens direktplats till CL. Jag väljer att hoppas på Anderlecht som har större chans på slutsegern än cyprioterna.

FC Köpenhamn – Ajax. FCK vinner danska ligan och försvinner ur seedningstabellen om de vinner hela EL. Ajax är 4 poäng från en direktplats till CL i Eredivisie. Ajax har kanske något större chans att vinna hela turneringen, men kommer de verkligen att gå förbi Feyenoord i ligan? Svarar du ja på den sista frågan är Ajax valet här, annars FCK.

Olympiakos – Besiktas. Besiktas har den turkiska direktplatsen till CL, bara jagade av orutinerade Basaksehir. Olympiakos kommer att vinna ligan och försvinna ur seedningstabellen för CL-kval 3 om de vinner EL, men kan då ersättas av högrankade Paok som är på väg mot andraplatsen i ligan (just nu trea).

I de övriga fyra åttondelarna deltar bara lag som inte får vinna Europa League om elfteplatsen i CL-3-seedningen ska bli värd någonting.

AIK 33:a. Klicka för större.

AIK i Europa League
Trenden är vikande. AIK åker ner ytterligare två platser ner i seedningen till Europa Leagues tredje kvalomgång till 33:a och behöver nu passera fyra lag för att hamna på rätt sida strecket. Det är turkiska och rumänska ligan som påverkar AIK:s placering. I Turkiet har Trabzonspor tagit över den sista EL-platsen från Antalyaspor, som helt saknar egna Europapoäng. I Rumänien har Astra Giurgiu varvat upp på allvar och efter åtta raka segrar klättrat upp till tredjeplatsen i ligan. Astra har samlat ordentligt med Europapoäng i år efter att ha tagit sig ända till Europa Leagues slutspel, där de åkte ut mot belgiska Genk i sextondelsfinalen. Med över 7 poäng i årets turnering är Astra Giurgiu nu uppe på 17,87 poäng vilket innebär att de är ett hot mot MFF (16,945) om de skulle börja utmana om seriesegern i Rumänien. De ligger just nu 7 poäng efter ledande Viitorul Constanta. Astra Giurgiu har fått mest uppmärksamhet för att de två år i rad slagit ut West Ham ur Europaspelet.