UEFARANKEN

Full pott ger topp-20 för Sverige

13 juli 2018

Det blev en bra start på Europakvalen för Sverige. De tre inblandade klubbarna hade alla överkomligt motstånd på papperet och såg till att vinna sina inledande bortamatcher. Både Malmö FF och Häcken har i praktiken säkrat avancemang till andra kvalomgången genom sina 3-0-segrar mot Drita (Kosovo) respektive Liepaja (Lettland). AIK vann med 1-0 mot Shamrock Rovers och behöver bara låta bli att förlora hemmamatchen på torsdag för att vi ska ha alla tre vidare.

Utsnitt ur Uefas nationsranking.

De tre segrarna som ger Sverige 0,75 poäng innebär också att vi avancerar på nationsrankingen. Sverige slutade efter förra säsongen som 22:a. Nationsrankingen baseras på de fem senaste årens resultat, så när de 3,2 poäng Sverige tog  säsongen 2013/14 räknats bort (de ska ersättas med dem som spelas in nu 2018/19) tog vi oss upp en placering, till 21:a. Tack vare den felfria inledningen på CL- och EL-kvalen har Sverige tagit ytterligare ett steg, till 20-platsen. Men det är riktigt jämnt kring Sverige: mellan Polen på 19:e plats och Serbien på 23:e skiljer bara 0,75 poäng, vilket gör att vi måste titta lika mycket bakåt som framåt. Med ett bra kval är en artondeplats för Sverige inte orimlig, vid ett dåligt kan vi åka ner till plats 25 utan problem.

Noterbart från inledningsmatcherna är poängtappen för Azerbajdzjan, Cypern och Israel. Azererna flämtar Sverige i nacken, men förlorade två inledningsmatcher i EL-kvalet. Israel har åkt kana i nationsrankingen sedan deras succéår 2013 strukits (två lag i Europa Leagues gruppspel) och ligger nu efter Sverige. Cypern på en artondeplats är inom räckhåll, bara 1,5 poäng före. Det blir inte sämre av att deras poängmaskin Apoel förlorade med 3-1 mot litauiska Suduva Marijampole. Det cypriotiska målet kom på tilläggstid och kan bli det som räddar Apoel kvar i CL-kvalet.

För Sveriges del bör siktet i första hand vara inställt på just artondeplatsen. Då får svenska mästarna börja i Champions League-kvalets andra omgång istället för i den första. Detta förutsatt att Champions League-vinnaren också är kvalificerad till gruppspelet genom sin ligaplacering, vilket oftast är fallet. En sjuttondeplats ger EL-klubbarna lite senare starter: istället för två i första och en i andra kvalomgången blir det en i tredje, en i andra och en i första.

Riktigt skojigt blir det först med en femtondeplats. Då får svenska mästarna sällskap av de allsvenska tvåorna i CL-kvalet. För att nå en femtondeplats krävs det ett snitt på en bit över 5,0 poäng per år för landet. Där är Sverige enstaka år, men vi behöver göra det varje år. Då krävs minst ett lag i gruppspel och vi har inte råd med fadäser som när Häcken åkte ut mot irländska Cork 2016 eller MFF mot Vardar från 42-rankade Makedonien året efter.