UEFARANKEN

Första seedningstabellerna för 2019

28 november 2018

Allsvenskan är färdigspelad sedan någon vecka så det är hög tid att ge de första seedningstabellerna för kvalet 2019 och läget för de tre svenska lag vi vet ska vara med: AIK, Norrköping och MFF. De kompletteras med antingen cupvinnaren eller allsvenska fyran Hammarby.

Om allt går som det ska, det vill säga att högra rankade lag slår ut de med sämre poäng, kommer AIK och Malmö FF att åka ut i Europa Leagues playoff, medan Norrköping och cupvinnaren/Hammarby åker ut redan i andra omgången.

Malmö FF har ännu chansen att förbättra sina förutsättningar genom att gå vidare från det pågående gruppspelet i Europa League. En seger över Genk i morgon torsdag skulle sitta finfint. För AIK:s del är risken snarare att man får ett sämre läge genom att den plats man har på den seedade halvan i Champions League-kvalets första omgång förvandlas till en oseedad plats.

Det kommer att hända en hel del i tabellerna fram till den sista ligan avslutas de första dagarna i juni, men redan nu är tolv av de tretton ligor som spelar kalenderår klara, liksom en handfull cupvinnare (nio för att vara exakt).

AIK i Champions League-kvalet

De allsvenska seriesegrarna AIK går in i Champions League-kvalets första omgång med 5,5 poäng. Det ger AIK just nu en seedad plats i CL-kvalets första omgång, men den platsen är inte alls säker. Med bara två lag mellan sig och seedningsstrecket finns det ett klart hot att de ska åka ned under strecket. Det finns flera ligor där ett skifte på ledarplatsen gör att AIK tappar i seedningstabellen. Det gäller Polen, Azerbajdzjan, Rumänien, Ungern och Wales.

AIK kan hoppas på att den klubb som vinner den pågående Champions League-turneringen även kvalificerar sig till nästa CL genom sin ligaplacering. Då kommer mästarna i den elfterankade nationen att gå direkt till CL-gruppspelet, vilket får följdverkningar ner till första kvalomgången där AIK då åker upp en plats.

AIK har fördelen av att få en andra chans i Europa League-kvalet. Mästarlagen som åkt ur CL-kvalet får ett eget spår där de får fortsätta att slåss om åtta platser i Europa Leagues gruppspel. Klarar AIK förstarundan och åker ur CL-kvalet i andrarundan blir de seedade i EL-kvalets tredjerunda (de som blivit utslagna senast blir seedade där) och får chans till ett hyfsat lätt motstånd. I så fall återstår bara EL-playoff där man behöver överprestera för att gå till gruppspel. Så länge AIK håller sig på rätt sida seedningsstrecket i första kvalomgången i CL ser det alltså just ut.

Malmö FF och IFK Norrköping i EL-kvalet

Allsvenska trean Malmö FF går in i Europa League-kvalets första omgång och kommer att vara ett av de högst rankade lagen där. Om inte AIK eller Norrköping själv tar hem cupen så kommer även Norrköping att gå in i EL-kvalets första omgång och börja som seedade, dock med mindre marginal än MFF. Malmö FF har just nu 17,0 i uefakoefficient vilket räcker till seedning ända fram till tredje kvalomgången. För att bli seedat även i playoff krävs troligen att man tar sig vidare i det pågående Europa League-gruppspelet. För varje match man vinner i EL kan MFF lägga till 2,0 poäng till sin klubbranking medan oavgjort ger 1,0.

För varje seger MFF tar får dessutom IFK Norrköping 0,1 poäng att lägga till sina 4,030. Det kommer dock inte att ändra på Norrköpings chanser att gå vidare: de kommer att vara seedade i första omgången men inte i andra, såvida inte MFF tar hem hela Europa League.

Om någon av de lag som redan är klara för Europaspel vinner cupen blir det Hammarby som får den sista EL-kvalplatsen. Då kommer de att ha precis samma poäng som IFK Norrköping (4,030) och starta i första kvalomgången som seedat.

Alla seedningstabeller finns som vanligt i menyn till höger/under (med undantag för Champions Leagues League route som kommer inom kort). Hittar ni fel eller konstigheter så bara hör av er: mejl, twitter och facebook funkar bra, liksom ståplatstorget på Stadion på torsdag.

Comments (2)

  1. Uefaranken (Post author)

    Ja. Då får Malmö FF den första EL-platsen och väntar till andra kvalomgången att gå in i turneringen. Men det gör ingen skillnad i seedningen.

  2. Måns Holmgren

    Blir resan annorlunda för MFF om de vinner cupen?

Comments are closed.