Fördel Sverige och bortamålsregeln

23 juli 2019

Samtliga svenska klubbar är favoriter inför veckans returer, åtminstone enligt statistiken. Den omdiskuterade bortamålsregeln hjälper till, men kan vara den som stjälper Häcken, som stod för den främsta prestationen när de nollade AZ.

Alla har fördel!

Match ett i andra kvalomgången kan för svensk del sammanfattas som positiv. Trots de mindre imponerande insatserna i Slovenien av Malmö FF (matchen) och AIK (baklängesmålen) ser det bra ut. Enligt statistiken är alla de fyra svenska klubbarna favoriter att ta sig vidare från kvalomgången.

I 82 procent av fallen som en klubb vunnit förstamatchen hemma med 2-0 har man gått vidare. Norrköping ska alltså inte tappa sitt guldläge mot Liepaja. Malmö FF:s 2-2 borta i förstamatchen är nästan lika bra (81 procent vidare) och missar man det är det ett rejält fiasko. Häckens starka 0-0 borta mot holländska AZ är ett resultat som ger avancemang i 67 procent av fallen, men jag har svårt att se det ske för Häckens del (mer om det nedan).

Tack vare bortamålsregeln har även AIK ett litet övertag trots sin 1-2-förlust mot Maribor: i 51 procent av fallen går den som förlorar med 1-2 borta vidare.

Bortamålsregeln

Att det lag som gjort flest mål på bortaplan går vidare vid lika sammanlagt resultat infördes i Cupvinnarcupen 1965. I Europacupen (Champions Leagues föregångare) väntade man till 1967 för förstarundan och ända till 1970 innan bortamålsregeln var införd i hela turneringen. Innan dess fick en tredje match avgöra om det var lika efter dubbelmötet. Förlängning var inget som tillämpades annat än i finalen.

Syftet med bortamålsregeln var att få till mer offensivt spel från bortalaget i första matchen. Där gick man ofta in för 0-0 för att sedan kunna avgöra i returen på hemmaplan. Utfallet blev inte som förväntat i den första turneringen med de nya reglerna. Där sjönk målproduktionen i kvartsfinalerna från 13 till bara 6 mål, trots att bortamålsregeln skulle gynna en offensiv satsning.

Det är lite förvånande att se att det inte var ofta som bortamålsregeln fällde avgörandet. I den första turneringen med bortamålsregeln spelades 29 matcher, men det var bara ungerska Honved som drog nytta av den när man i åttondelsfinalerna slog ut Dukla Prag tack vare fler gjorda bortamål. I de övriga 28 dubbelmötena hade det ena laget gjort fler mål än det andra när domaren blåste av den sista matchen. Året innan - den sista turneringen med de gamla reglerna - var det fyra möten som gick till omspel, tre av dem hade avgjorts av bortamålsregeln om den funnits.

Samtidigt som bortamålsregeln infördes 1965 togs omspelet bort och ersattes med förlängning. Dock hade man ännu inte tagit steget till avgörande straffläggning vid lika resultat efter förlängningen, så 1966-67 slog Rangers ut Zaragoza genom slantsingling.Först 1970 togs den bort till förmån för straffläggning som sista utväg för att skilja två klubbar åt.

Bortamålsregelns framtid

I vintras lät det från Uefa som att bortamålsregeln var på väg bort, och att den kunde försvinna redan till årets kval. Det hände inte, utan bortamålsregeln är kvar och påverkar hur klubbarna lägger upp matchplanen. Frågan är om den finns kvar när nästa treårsperiod inleds, 2021-22.

Av de 271 dubbelmöten som spelats i kvalen 2018 och 2019 (både CL och EL) har 18 avgjorts av bortamålsregeln, lika många har gått till förlängning. Skulle man ta bort bortamålsregeln pekar det på att dubbelt så många matcher går till förlängning, vilket skulle gynna hemmalaget i returmötet ytterligare. Nu gäller ju bortamålsregeln även i förlängningen vilket är ett plus för bortalaget.

Bortamålsregeln i andra kvalomgången

Hur bra de svenska klubbarnas resultat i första matchen är styrs mycket av bortamålsregeln. 2-2 borta (som MFF mot Domzale) är närmast att likna vid en vinst. Att hålla nollan hemma (som Norrköping mot Liepaja) kan ses som ett extra plusmål - om man själv gör mål borta. Efter 2-0 hemma för Norrköping räcker det med ett mål borta för att Liepaja ska behöva göra fyra. Utan bortamålsregeln hade AIK:s 2-1-förlust mot Maribor varit en tung uppförsbacke: nu är det jämnt om vem som går vidare, och det räcker med 1-0 för AIK.

På papperet ser det ännu bättre ut för Häcken som klarade 0-0 borta mot AZ från Alkmaar. Men i verkligheten har jag svårt att se Häcken som favoriter: man måste vinna för att gå vidare, eller hålla 0-0 och hoppas på straffsparkarna. Tack vare bortamålsregeln räcker ett mål för AZ för att alla oavgjorda resultat utom 0-0 ska vara en seger för dem. Utan bortamålsregeln hade läget varit bättre för Häcken, då alla oavgjorda resultat hade gått till förlängning.

Skottland och Norge drar ifrån

Uefas nationsranking 2019-20

Norrköpings seger och MFF:s och Häckens kryss i den här kvalomgången ger 0,5 poäng till den svenska nationsrankingen, vilket totalt det här kvalet ger 1,750 poäng. Det innebär att Sverige ligger kvar på 22:a plats, men halkar efter ett par av länderna precis före och drar ifrån dem som är efter.

Det är Skottland och Norge, på platserna 19 och 21 som ökat försprånget till Sverige. Norge marginellt med 0,125 poäng (motsvarar en oavgjord match) medan Skottland har tagit mer än 0,6 poäng mer i detta kvalet och är nu totalt 1,75 poäng före.

Till viss del beror Norge/Skottlands högre poängskörd på att båda hade alla sina fyra klubbar igång direkt, medan Häcken väntade med att gå in i spel till andra kvalomgången. Skottland har dock gjort det fantastiskt bra trots att Kilmarnock åkte ut redan i första kvalomgången. De fyra skotska klubbarna har vunnit 9 av de 11 matcher de spelat. Som jämförelse har de svenska klubbarna vunnit 6 av 10 matcher.

Att Sverige närmat sig Schweiz och Kroatien (20 och 18 på nationsrankingen) ska man inte dra för stora växlar på. De har legat betydligt högre upp på rankingen för några år sedan och har ännu inte alla sina klubbar i spel. För Schweiz har bara Luzern (EL) och Basel (CL) gått in i kvalet och spelat en match var, vilket förklarar deras låga 0,2 poäng hittills.

Försprånget neråt ökar

Sveriges 1,75 i årets kval är bättre än fyra av de fem närmast bakomvarande länderna, bara Kazakstan håller jämna steg med Sverige. Värst är det för Israel som endast fått ihop 1,125 poäng och redan passerats av Sverige.

Till skillnad från de fem efter har Sverige alla sina fyra klubbar kvar i andra omgången. De andra har tappat varsin, utom Vitryssland som tappat två. Det talar för att Sverige kommer att utöka försprånget ytterligare i nästa veckas matcher, liksom det faktum att tre av de fyra svenska klubbarna har hemmaplan och borde kunna bärga några fler segrar.