UEFARANKEN

För mycket hockey i fotbollen

9 augusti 2016

Hockyfieringen inom Europas fotboll breder ut sig. När höst/vår-ligorna nu startar är det var tredje liga som avgörs med ett slutspel på något sätt. Det är en uppgång från fjorton till nitton ligor som försöker öka intresset genom att minska den sportsliga rättvisan.

Fortfarande håller 35 av Europas länder fast vid den hederliga raka serien där alla möter alla lika många gånger och den som är bäst över hela säsongen belönas med guldet. Men det är oroväckande att allt fler går över till slutspelsvarianten. Danska Superligan är en av de sex som i år tar steget över till slutspelsvarianten. De gör det ordentligt och inför inte bara den sedvanliga uppdelningen i en mästerskaps- och en nedflyttningsserie när grundserien är färdigspelad, utan kryddar det med ett extra playoff om den sista Europa League-platsen. Där gör trean i mästerskapsserien upp med ettan i nedflyttningsserien om vem som får spela i Europa. Den sportsliga rättvisan i att sjuan och åttan i grundserien (som får möta de sämsta lagen i nedflyttningsserien) får en betydligt lättare väg till en match om EL-platsen än femman och sexan (som får tampas mot de bästa klubbarna) är svår att hitta. Här har viljan att skapa ett incitament för att vinna nedflyttningsserien och för att få till några fler spännande matcher gått före det sportsliga.

Men danskarna är inte värst. Belgien har legat långt framme i hockyfieringen redan tidigare, men tar nu ett kliv som bör imponera även på SHL-bossarna. De sex första i grundserien gör upp i en vanlig mästerskapsserie och sistalaget flyttas ner direkt, och sen börjar det. De nio lagen på platserna 7-15 delas upp i två grupper där de får sällskap av DE TRE BÄSTA I ANDRALIGAN (lär er, SHL)! Vinnarna i dessa två grupper möts i ett dubbelmöte om att få möta fyran från mästerskapsserien i ett dubbelmöte om den sista EL-platsen. Det innebär att trean i andraligan (som bara består av åtta klubbar) har chansen att ta sig till Europa League-kvalet men kan inte gå upp i förstaligan – det gör bara ettan i andradivisionen, oavsett hur det går i det här gruppspelet. Det säger rätt mycket om hur Belgien ser på Europa League när man är villig att skicka ett lag från andraligan dit. ”Spännande matcher” som gäller något verkar vara allt det handlar om där.

Färdiggnällt? Inte riktigt. Förutom Belgien och Danmark går också Bulgarien över till liknande trams. De byter ut sin raka 16-lagsserie mot en 14-lags med liknande format som Danmark.

Gnäll behövs också på de länder som envisas med att bara låta klubbarna ta med sig hälften av poängen från grundspelet till slutspelet. Vad jag kan se är det fyra: Belgien, Polen, Kazakstan och Serbien.

Slutspel och experiment med serien är något som toppligorna brukar hålla sig borta från. Belgien utmärker sig här genom att hålla på med hockeyslutspel trots att man huserar på tio-i-topp på Uefas nationsranking. Tyvärr gör Ukraina Belgien sällskap när de som topp-tio-land går ner från en rak 14-lagsserie till 12 lag med mästerskapsserie.

Undantaget från slutspelshysterin är Makedonien som har prövat, men nu förkastar. Man behåller tio lag i ligan men struntar i mästerskapsserien och kör istället dubbla dubbelmöten. Rätt så!

Värt att notera är att antalet ligor som spelar vår-höst, som Sverige, utökas med en. Georgien blir den tolfte ligan som spelar enligt kalenderår. De andra är de fem nordiska (utom Danmark), de tre baltiska samt Kazakstan, Vitryssland och Irland. Georgien kör i höst en minivariant av serie med bara fjorton matcher för att 2017 blomma ut i en helårsserie igen.

Europas ligor i siffror
54 ligor avgörs. 42 enligt den kontinentala höst-vår-modellen, 12 enligt den nordiska kalendermodellen.

12 lag är det i den vanligaste ligan. Det är fjorton ligor som har den storleken,de allra flesta på den undre halvan av nationsrankingen. Undantaget är Ukraina som byter till den modellen i år.

20 lag är det som gäller för framgångsrika ligor. Fyra av de sex högst rankade ligorna har 20 lag (Spanien, England, Italien och Frankrike). De två övriga i toppen (Tyskland och Portugal) kör med 18. Även Nederländerna och Turkiet, som båda ligger topp-15, har 18 lag men har varit bättre.

13 lag är genomsnittet i en europeisk liga. Vilket visar att statistiken bryr sig väldigt lite om verkligheten. Ingen liga består av 13 lag, däremot finns två med andra udda antal. San Marino har 15 lag i sin eftersom de inte har fler klubbar i landet (om jag förstått saken rätt), men varför Moldavien envisas med 11 lag är en gåta.

6 lag består den minsta ligan av. Det är Armenien som drar ner sin serie från åtta lag. Där kan man snacka om att hela serien är en derbygrupp när lagen möter varandra sex gånger.

5 ligor har Sveriges spelform med 16 lag i en rak serie där alla möter alla två gånger. Det är Sverige, Norge, Ryssland, Vitryssland och Tjeckien.

33 matcher spelar ett genomsnittligt europeiskt ligalag den här säsongen.

19 länder kör med någon form av slutspel. De är (nya på listan i fetstil): Andorra, Belgien, Bosnien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Georgien, Grekland, Israel, Kazakstan, Litauen, Nordirland, Polen, Rumänien, San Marino, Serbien, Skottland, Ukraina och Wales.

Comments (4)

 1. Uefaranken (Post author)

  Jo, som MFF:are minns man den tiden med olust. Vi vann serien varje gång men bara två av de fem (?) slutspelen. Därav bråket om antal stjärnor på Malmös bröst – en för 18 SM-guld eller två för 21 seriesegrar.

 2. Peter A

  Allsvenskan hade ju någon form av mix mellan seriespel och slutspel runt 1990. Minns tydligt att jag var på Malmö stadion och tvingades se MFF slå GAIS i kvarten (eller var det semin?) sen höst 1989.

 3. Uefaranken (Post author)

  Tack! Kul att bloggen uppskattas!

 4. Fredrik

  Fyfan! Fram med chipspåsen och krypa upp i soffan och njuta varje gång jag ser ett nytt inlägg från dig! Sjukt intressant allt du skriver.

Comments are closed.