UEFARANKEN

Fler turneringar men inte fler platser

1 december 2018

I kväll meddelade Uefa att det blir en tredje europeisk klubbturnering från och med säsongen 2021-22. Kallduschen kom när man såg hur platserna fördelas i turneringarna: Europa League blir nu en affär för förlorarna i Champions League-kvalet tillsammans med ett antal klubbar från de femton högst rankade länderna. Sverige blir helt utan kvalplats till Europa League!

Istället flyttas de svenska klubbarna (och de andra nationerna under topp-15) ner till den nya, ännu namnlösa turneringen, som går under arbetsnamnet EL2.

Från 2020 blir det ännu viktigare att vinna Allsvenskan – tar man sig förbi första kvalomgången i CL ligger vägen vidöppen till ett gruppspel.

Det nya Uefa-formatet i korthet

  • Champions League-kvalet och Champions League blir oförändrat. Svenska mästarna kommer att fortsätta gå in i första omgången (Q1) och slåss om fyra platser i huvudturneringen.
  • Europa League-kvalet förändras helt. Det blir bara 9 lag från nationerna 7-15 som går direkt in i EL-kvalet. Resten av de kvalande är förlorare från CL-kvalet. Så länge Sverige ligger kvar på runt tjugonde plats kommer vi alltså inte att ha  någon plats i EL-kvalet.
  • Europa League krymper till 32 lag fördelat på åtta grupper (som CL är nu). De åtta gruppettorna går direkt till åttondelsfinalen medan grupptvåorna möter treorna från Champions League om de resterande åtta platserna.
  • EL2 blir den nya turnering där de mindre länderna ska kunna konkurrera om platser i gruppspelet. Gruppspelet får samma format som Europa League, med grupptvåor som möter EL-gruppernas treor om platserna i åttondelsfinal.
  • I EL2-kvalet går de tre svenska klubbarna högst troligt in i andra omgången. Först om Sveriges 22:a-plats blir sämre än 28 eller bättre än 16 förändras det.
  • Med EL2 får mästarlagen i CL-kvalet får ännu en fallskärm. Vinner man i CL Q1 räcker det med att vinna i en runda till för att gå till gruppspel. Om man förlorar i CL-kvalets förstarunda ligger man dock risigt till. Då åker man förbi EL och ner i nya EL2:s mästarkval direkt. Då krävs det tre raka segerrundor för att ta sig till EL2-gruppspelet.
  • Det blir svårare för mästarlag att ta sig in i EL-gruppspelet, eftersom det egna kvalspåret i EL för utslagna mästare tar slut efter Q3. I EL-playoff blandas alla, utslagna både från CL-kvalets mästarspår och icke-mästarspår  möter EL-kvalande treor från nationerna 9-15. Alla förlorare i EL-playoff får dock en plats i EL2:s gruppspel.

Varför gör Uefa om formatet?

Uefa menar att fler nationer nu kommer att få med klubbar i något av gruppspelen – 34 mot dagens 26.

Poäng och pengar

Hur man gör med poängfördelning för klubb- och nationsrankingen är ännu inte bestämt utan kommer att meddelas under 2019. Detsamma gäller pengafördelningen, där Uefa dock skriver att minimisumman för en klubb som deltar i någon av turneringarna kommer att höjas.

Bra eller dåligt?

Efter att chocken över att de svenska klubbarna slängs ut från Europa League lagt sig lutar jag fortfarande åt att det är dåligt, men är inte tvärsäker. Mästarlagen på Sveriges nivå gynnas, men inte revolutionerande mycket jämfört med hur det är idag. Att de övriga svenska klubbarna petas ner till EL2 har jag svårt att se är positivt, även om chansen att gå till gruppspel borde bli större.

Utan att ha räknat på det tror jag att ligorna under toppskiktet (typ 10-15) gynnas, liksom de som ligger precis utanför Europa League-nivå idag, säg nationerna på plats 30-40. För de sämsta är det nog ingen större skillnad. Förhoppningsvis får jag tid i veckan att göra en test av det nya formatet och se hur det faller ut jämfört med det format turneringarna har i dag.  I så fall återkommer jag här.

Comment (1)

  1. Pingback: Så slår det nya formatet – UEFARANKEN

Comments are closed.