UEFARANKEN

Fair Play bort – cupvinnaren direkt till omg 2

Korrekt tabell - utan Fair Play-platser.

Korrekt tabell utan Fair Play-platser.

2 januari 2016

Fördelen med att ha en påläst läsekrets: Den ser det jag missat.

Martin Lindhe uppmärksammade mig på att Uefa från och med säsongen 2016-17 inte längre belönar de tre schysstaste länderna med direktplatser till Europa League. Dessa Fair Play-platser har varit omdiskuterade, bland annat för att det lett till att den belönade nationen förlorat på det när ett bottenlag fått friplatsen och åkt ut direkt, vilket lett till sämre nationspoäng. Alla belönade lag verkar inte heller ha uppskattat det. I fjor krävdes straffar för att West Ham skulle slå ut maltesiska Birkirkara i andra omgången. Britterna lyckades dock få respass i nästa runda mot Astra Giurgiu från Rumänien.

Att de tre Fair Play-platserna försvinner innebär att den svenska cupvinnaren (tillsammans med Norges och Bulgariens) flyttas upp ett pinnhål och går in först i Europa Leagues andra kvalomgång. I mina seedningstabeller är det IFK Göteborg som håller cupvinnarplatsen så länge cupen inte är avgjord. Detta för att Göteborg får den om Norrköping eller de själva vinner den. Följdverkan blir då att ligafyran Elfsborg går in på Sveriges sista Europa League-plats. I Norge har den situationen blivit verklighet när Rosenborg lyckades ta dubbeln. Där får ligatvåan Strömsgodset ta över cupvinnarplatsen och ligafyran Odds BK halkar in på den sista EL-platsen.

Uefa har inte lagt ner tanken på rent spel trots att man tar bort EL-platserna. Istället belönas vinnarna av de tre olika Fair Play-ligorna med en prissumma som det nationella förbundet får fördela enligt vissa regler. De tre sätten att vinna på är att ta hem hela Fair Play-ligan, göra störst förbättring jämfört med säsongen innan samt ha bäst publik.

Seedningstabellerna för Europa League är nu korrigerade och uppdaterade.