UEFARANKEN

Europalagen klara (väl?) och tre matcher att hålla koll på

20 oktober 20126

Efter den senaste allsvenska omgången ska det mycket till för att det inte ska bli Malmö FF som kvalar till Champions League och AIK och Norrköping som lägger beslag på två av de tre Europa League-platserna.

161019cl3Än så länge fortsätter det att se oförskämt bra ut för Malmö när man tittar på seedningstabellen för tredje omgången i Champions League-kvalet. Att slippa lag som Sparta Prag och Salzburg där och istället få typ HJK från Helsingfors eller Zilina från Slovakien skulle vara mumma.Två ändringar har skett i seedningstabellen – en positiv och en negativ – vilket gör att MFF fortsätter att ligga på den sjunde av de tio seedade platserna. Det är högrankade Olympiakos som tagit sig upp i topp i grekiska ligan medan lågrankade Mlada Boleslav petat ner Sparta Prag i den tjeckiska.

Bland kvällens Europa League-matcher finns det tre som påverkar Malmös chanser till seedning i tredje omgången. Det är grekiska Panathinaikos, azeriska Qarabag och kazakiska Astana som alla har en möjlighet att få högre Uefapoäng än Malmös 16,945 om det går tillräckligt bra för dem i det pågående gruppspelet. De ska alltså förlora i kväll. För Qarabag och Astana väntar grekiskt motstånd i form av Paok och Olympiakos medan Panathinaikos möter Standard Liege i Belgien. Det är väl Göteborgs övermän Qarabag som har bäst läge för en seger av de tre, och då kommer de bara att behöva en oavgjord till för att klättra förbi Malmö på Uefas klubbranking. Sedan måste de också vinna kazakiska ligan för att komma förbi i seedningstabellerna. Just nu leder Qabala (där Ricardhino håller till) med fyra poäng före Inter Baku och Qarabag.

Så långt räcker de svenska klubbarnas poäng jämfört med seedningsgränserna de senaste sju åren.

Så långt räcker de svenska klubbarnas poäng (tjocka linjer) jämfört med seedningsgränserna de senaste sju åren.

Hur blir det för AIK och Norrköping i Europa League-kvalet nästa år då? Diagrammet visar poängen för det sist seedade laget i de olika kvalomgångarna de senaste sju åren jämfört med poängen för AIK, Norrköping och MFF. Norrköping kommer att bli seedat i första omgången men får svårt att bli det i andra – deras 4,945 har inte räckt sedan 2014. AIK på 9,945 blir seedat i de båda första omgångarna och ligger på gränsen även i den tredje, om de tar sig dit. Det som talar emot är att seedningsgränserna oftare ökat än legat still så det kan bli en strid på kniven för Solnalaget.

Om Malmö FF förlorar i CL-kvalets omgång 3 ansluter de till Europa Leagues playoff. Där kommer de i så fall med största sannolikhet vara seedade. I ett eventuellt gruppspel har 16,945 hittills alltid räckt för att undvika den lägsta seedningsgruppen, även om det var på håret i år.