UEFARANKEN

EL-kvalet: Bättre än befarat för svenskklubbarna

20 juni 2018

Lottningen till de två första kvalomgångarna i Champions League och Europa League är klara. För de svenska klubbarna i EL-kvalet ser det bättre ut än befarat och minst en klubb bör ta sig vidare till EL-kval 3. Här är lottning klubb för klubb:

Tufft för Häcken

BK Häcken kommer inte att överleva andra kvalomgången. Om de tar sig dit får de möta Emil Forsbergs RB Leipzig, vilket är en övermäktig uppgift hundra gånger av hundra. Det enda som talar för Häcken är att Bundesliga inte drar igång förrän den 24 augusti (EL-matcherna spelas 26 juli och 2 augusti), men det skulle förvåna mig om Leipzig går in med samma arroganta attityd som Galatasaray gjorde mot Östersund i fjor (”hade vi tränat hade vi vunnit”). Förra året var debutsäsong för RB Leipzig i Europasammanhang. De kom trea i Champions League-gruppen och tog sig till kvartsfinal i Europa League där Olympique de Marseille blev för svåra.

I första kvalomgången får Häcken åka till södra Lettlands kust för att möta FK Liepaja. Det är faktiskt en ännu yngre klubb än RB Leipzig, bildad så sent som 2014. FK uppstod på resterna av den gamla Metalurh Liepaja vars ägare gick konkurs. Debutsäsongen blev de fyra i ligan, vilket är deras sämsta placering. I år blev de tvåa. De två Europakvalen har slutat med förluster mot Redbull Salzburg och litauiska Süduva Marijampole medan enda segern har kommit mot nordirländska Crusaders. Om Häcken inte tar sig vidare mot Liepaja är det ett fiasko i klass med Corkförlusten 2016.

Bra chans för AIK

AIK startar EL-kvalet mot irländarna med det tuffa klubbnamnet Shamrock Rovers. Dublinklubbenn skrämmer inte. Trots ständig försök i Europa sedan 1957 är det respass direkt för det mesta. Med ett undantag: 2011 då Shamrock helt plötsligt fick en lidnersk knäpp och tog sig till Europa Leagues gruppspel genom att slå serbiska Partizan i playoff. I gruppspelet blev det sedan noll poäng vilket var mer väntat. Därefter har det fortsatt som tidigare med snabba sortier. 2016 var till exempel finska RoPS för svåra. Bara underskattning kan göra att AIK förlorar.

I andra omgången (om de tar sig dit) ställs AIK mot segraren CliftonvilleNordsjälland. Vi utgår ifrån att de seedade danskarna slår nordirländarna och ställs mot AIK. Senast Nordsjälland kvalade var 2013 då de hade gått till Europa League om de besegrat Elfsborg i playoffet. Deras största merit är gruppspelet i Champions League 2012, men det var helt tack vare FCK som fört upp Danmark så långt på nationsrankingen att danskarna fick en direktplats till CL. Nordsjälland knep en pinne, hemma mot Juventus, i en svår grupp och kom naturligtvis sist. I år blev Nordsjälland trea i ligan, rejält distanserat av topplagen Midtjylland och Bröndby, men före FCK. Tränare är ständigt MFF-aktuelle Kasper Hjulmand. Trots att Nordsjälland är det seedade laget är det inte stor skillnad i ranking, det skiljer bara en dryg poäng mellan dem och jag ger AIK minst lika stora chanser att gå vidare.

Svårbedömt för Djurgården

Djurgården går in i EL-kval 2 och får där möta ukrainska Mariupol. Staden ligger på sydkusten nära ryska gränsen och var så sent som för tre år sedan ett slagfält. Det är svårt att få något grepp om klubben som från sitt bildande 1960 har bytt namn ett otal gånger. FC Mariupol infördes till den gångna säsongen – innan dess spelade de under namnet Illichivets. 1997 var första gången Mariupol gick upp i högstaserien och de har aldrig blivit bättre än fyra. Ukrainska ligan är rankad åtta i Europa, men det är tre klubbar som står för i stort sett alla poäng: Sjachtar Donetsk, Dinamo Kiev och numera tvångsnedflyttade Dnipro Dnipropetrovsk. Ytterligare två klubbar har samlat hyfsat med poäng sett med svenska ögon (Zorya Luhansk och Odessa Choromets) medan övriga ukrainska klubbar brukar missa gruppspel trots att de ofta går in sent i kvalen.Var Mariupol står internationellt är svårt att säga. De har bara varit med en gång tidigare och det var i Uefacupen 2004 (ut i kvalet mot Austria Wien). I år kom de femma i ukrainska ligan, långt långt efter Sjachtar och Dinamo. Kan man tänka sig att Djurgården har en bra chans även om Mariupol är favoriter?

Bättre än väntat

Summerar man lottningen bör både AIK och Häcken ta sig vidare från första omgången utan större problem. I EL-kval 2 (om AIK och Häcken nu kommer så långt) har det blivit betydligt bättre utfall än man kunde befara. Med tanke på att det fanns så många bra lag de tre oseedade svenska klubbarna kunde fått är det positivt att bara en av dem fått omöjligt motstånd. Häcken ska inte ha en chans mot RB Leipzig, men både AIK och Djurgården har bra chanser att ta sig vidare till tredje kvalomgången. Med sämre lottning kunde det redan nu varit uppgivet kring chanserna att få ett lag vidare från omgång två.

Malmö FF i CL-kvalet?

Som de flesta redan vet lottades CL-kvalet i tisdags. Malmö FF fick drömlotten förkvalsvinnaren (avgörs 29 juni) i första kvalomgången. I andra (om de tar sig dit) möter MFF rumänska mästarna CFR Cluj, som också de är svårbedömda. Återkommer i ett senare inlägg om rumänerna.

Uefas kommunikationshaveri

Jag måste få gnälla lite på Uefa för deras kommunikation inför lottningen har varit ett stort skämt. Det är otroligt att en så stor organisation som omsätter flera miljarder kan ha en så usel kommunikation. På deras egen hemsida lade de veckan innan lottningen ut felaktig information om hur det skulle gå till, dagarna innan kom ytterligare inlägg med nya felaktigheter och under CL-lottningen lyckades man förvirra tidsschemat på hemsidan. Under hela hösten var det dessutom förvirrade sifferuppgifter i rankingtabellerna, som ibland innehöll direkta felräkningar.

Speldagar

10–11 juli Förkvalsvinnare–MFF
12 juli  Liepaja–Häcken, Shamrock–AIK
17-18 juli  MFF–förkvalsvinnare
19 juli Häcken–Liepaja, AIK–Shamrock
23 juli Lottning kvalomgång 3 (CL och EL)
24-25 juli Cluj–MFF*
26 juli Djurgården–Mariupol, Leipzig–Häcken*, Nordsjälland*–AIK*
31 jul-1 aug MFF*–Cluj
2 augusti Mariupol–Djurgården, Häcken*–Leipzig, AIK*–Nordsjälland*