UEFARANKEN

Det nya CL-formatet – så mycket svårare blir det

11 december 2016

Uefa gick i fredags eftermiddag ut med att formatet för hur Champions och Europa League ska spelas 2018-21 är klart, men de berättade bara delar av det. Till exempel har någon access-list ännu inte publicerats. Enligt uppgifter ska en sådan finnas färdig men bli offentlig först i mars. Dock har nestorn på Uefastatistik, Bert Kassies, lagt samman det som Uefa hittills publicerat och det som läckt ut från trovärdiga källor till en trolig access-list för det nya formatet. Det är den jag utgår från här nedan. Han brukar ha koll och den ser trovärdig ut, men är inte officiellt bekräftad.

För Sveriges del
Nyheterna gör det svårare för ett svenskt mästarlag att ta sig till Champions Leagues gruppspel. Först och främst blir det bara fyra platser i gruppspelet för kvalspåret för mästare (Champions Route) mot dagens fem. När dessutom direktplatserna till gruppspelet för nation 11 och 12:s mästare försvinner blir det än svårare. Det blir då två oftast högrankade lag ytterligare i kvalet.

Det nya formatet innebär att det blir en omgång till för svenska mästarna att ta sig igenom innan man är i gruppspelet. Idag startar de flesta i kvalomgång 2, bara några blåbär i omgång 1 och de tre mästarlagen från nationerna 13-15 i omgång 3. Från 2018 blir det normala att starta i omgång 1, medan mästarna från nationerna 11-17 går in i senare skeden.

Fördelen med det nya systemet är att alla mästarlag som slås ut i CL-kvalet får chansen i ett speciellt mästarspår i Europa League-kvalet varifrån 12 lag går vidare. Så situationen i år med ett lågrankat Norrköping som åker ut direkt i andra omgången och sedan inte får spela mer kommer inte att upprepas. Jag har inte kollat detta än, men misstänker att Norrköping med det nya systemet hade fått en lugnare start genom att vara seedat i omgång 1 och fått komma in i turneringen mot lite sämre motstånd.

På pluskontot ur ett svenskt perspektiv får också läggas att det blir mer pengar i Europa League.

Champions League
Om man ser på formatet 2018-21 i stort så blir den stora vinnaren fyran på nationsrankingen, Italien, som går från 2 till 4 direktplatser. Förlorarna är nationerna 11-12 (just nu Tjeckien och Schweiz) som går miste om sina direktplatser. League Route – kvalet för icke-mästare – blir en skugga av sitt forna jag och de elva inblandande klubbarna får slåss om ynka 2 platser.

De 32 plasterna i Champions League fördelas så här:
CL och EL-mästarna  = 2 lag (ingen förändring)
Nation 1-4: 1-4 i ligan = 16 lag (+5 lag)
Nation 5-6: 1-2 i ligan = 4 lag (ingen förändring)
Nation 7-10: mästarlaget = 4 lag (-2 lag då nation 11-12 inte längre är med)
Mästarspårets kval = 4 lag (-1 lag)
Ligaspårets kval = 2 lag (-3 lag)

Champions League-kvalets mästarspår (Champions Route) avgörs så här:
Förberedande runda: Nationerna 52-55 slåss om en plats i kvalet, vilket genomförs i form av två rundor där bara segraren går vidare. Det rör sig om Gibraltar, Andorra, San Marino och nykomlingen Kosovo.Förlorarna till mästarspåret i EL-kvalet.
Omgång 1: Mästarna i nationerna 18-51 + blåbärsvinnaren från förberedande rundan. Det är här Sverige kommer att börja de närmsta åren. Förlorarna till mästarspåret i EL-kvalet.
Omgång 2: De 17 vinnarna från omg 1 får sällskap av mästarna i nationerna 15-17. Förlorarna till EL-kvalet.
Omgång 3: De 10 vinnarna från omg 2 får sällskap av mästarna i nationerna 13-14. Förlorarna till EL-kvalet.
Playoff: De 6 vinnarna från omg 3 får sällskap av mästarna i nationerna 11-12 . De fyra vinnarna till Champions Leagues gruppspel, förlorarna till Europa Leagues gruppspel.

Europa League
I Europa League blir den största förändringen att det bildas ett separat CL-spår där de utslagna klubbarna från Champions League-kvalet gör upp om 12 platser. I övrigt är skillnaderna små. En direktplats ytterligare går till de topprankade nationerna (från 16 till 17) samtidigt som färre lag från CL-playoffet går till EL-gruppspelet (från 10 till 6). De 22 platserna i gruppspelet som de kvalande gjorde upp om har nu blivit 25, fördelade på 13 till det vanliga kvalet och 12 till utslagna från CL-kvalet. Om det är bättre eller sämre för den allsvenska tvåan och Sveriges cupmästare återstår att se.

Fördelningen av de 48 platserna  i gruppspelet ser ut så här:
Nation 1-4: Cupmästaren + ligafemman = 8 platser
Nation 5: Cupmästaren + ligafyran = 2 platser
Nation 6-12: Cupmästaren = 7 platser
Kvalet (det vanliga) = 13 platser
Kvalet för CL-utslagna = 12 platser
Förlorare i CL-playoff = 6 platser

Vill än en gång påpeka att detta är baserat på trovärdiga men inte konfirmerade uppgifter. Konfirmerat är däremot det nya systemet för att beräkna Uefa-koefficienten – här kallat Uefapoäng för enkelhetens skull. Där hade det pratats mycket om poäng för tidigare titlar, men de kommer inte att påverka seedningen på något sätt, utan bara fördelningen av pengar efter genomförd turnering. Enligt pressmeddelandet kommer dock inte titlar i Uefacupen vara värda något, vilken gör att IFK Göteborgs två inteckningar där inte ger något extra. Däremot kommer Slovan Bratislava kunna kapitalisera på sin triumf i Cupvinnarcupen 1968 när de spelar i Europa. I år blev de utslagna av lettiska Jelgavas i EL-kvalets andrarunda, så de kan nog behöva pengarna.

Jag har tidigare skrivit om vad det nya poängräkningssystemet innebär här. I korthet handlar det om att vad de andra klubbarna från samma land gör kommer inte att påverka den egna klubbens poäng på samma sätt. Idag får alla klubbar tillgodoräkna sig 20 procent av nationspoängen till sin klubbpoäng. I fortsättningen får man bara gör det om klubbens egna poäng inte når upp till den summan.

Comment (1)

  1. Pingback: Hagi lyfter MFF och lite mer om nya CL-reglerna – UEFARANKEN

Comments are closed.