UEFARANKEN

Champions League-kvalet – så funkar det

22 april 2018

Inför 2018-19 års Champions League har Uefa gjort förändringar i spelformatet som premierar de stora ligorna och gör det svårare för klubbar från de mindre att ta sig in i huvudturneringen. I korthet innebär förändringarna ur ett svenskt perspektiv tre minus och tre plus.

Tre minus med nya CL-formatet

  • Mästarlagen i Europas mindre ligor får färre platser att kvala om till Champions Leagues gruppspel: fyra mot tidigare fem.
  • Det blir fler svåra klubbar i kvalet eftersom mästarna i 11- och 12-rankade nationerna nu måste kvala – tidigare gick de direkt till Champions Leagues gruppspel.
  • Svenska mästarna måste ta sig igenom ytterligare en kvalomgång för att nå gruppspelet. Från och med i år startar de i kvalomgång 1 (tidigare i CL-kval 2) som är lika svår som tvåan var tidigare.

Tre plus med nya CL-formatet

  • Alla förlorare i CL-kvalet får en andra chans i Europa League-kvalet. Tidigare var det bara förlorare från och med kvalomgång 3 som fick en ny chans i EL-kvalet.
  • Förlorarna från Champions League-kvalets mästarspår (där svenska mästarna spelar) har ett eget spår i Europa League-kvalet och slipper möta lag från de bästa ligorna.
  • Uefa har höjt poängen (Uefa-koefficienten) för Europa League-kvalet, där det finns stor risk att de svenska mästarna hamnar.

Så funkar CL-kvalet

Hur många klubbar ett land får med i Champions Leagues kval eller huvudturnering bestäms av dess plats på Uefas nationsranking. Där läggs resultaten i CL och EL (både gruppspel och kval) från landets samtliga klubbar från de senaste fem åren samman. De tio bästa ligorna får platser direkt i Champions Leagues gruppspel medan de sämre ligorna måste kvala (sist i artikeln finns en lista över hur platserna i kvalet och huvudturneringen fördelas).

Observera att det är slutställningen för rankingen ett år tidigare som används. Det vill säga att platserna för 2018–19 års turnering fördelas efter hur rankingen såg ut när turneringen 2016–17 var färdigspelad.

Champions Leagues gruppspel

32 klubbar deltar i Champions Leagues gruppspel. De fyra stora ligorna har tillsammans 16 platser, ytterligare 8 platser går till ligorna 5–10 och två platser är reserverade för regerande mästarna i Champions League och Europa League. Om de sistnämnda också tagit sig till CL-spel genom sin placering i inhemska ligan finns det specialregler, mer om dem längre ner.

Kvar för klubbarna som kvalar finns 6 platser att slåss om. De fördelas i två parallella kvalspår: Champions route (mästarspåret) som har 4 platser och League route (ligaspåret) som bara har 2 platser.

Champions route

I Champions League-kvalets mästarspår deltar bara ligamästare. Säsongen 2018-19 är det 44 ligamästare som gör upp om de fyra platserna som står till deras förfogande i Champions Leagues gruppspel. Kvalet avgörs genom ett förkval, tre kvalomgångar och ett playoff.

I förkvalet gör de fyra sämst rankade ligornas vinnare upp om en plats i det riktiga CL-kvalet. Här pratar vi blåbärsnationer; 2018–19 är det mästarna i San Marino, Gibraltar, Kosovo och Andorra som deltar.

I första kvalomgången går huvuddelen av Europas mästarlag – 34 stycken – in, däribland Sveriges. De är från nationerna rankade 18–51. Vinnarna går vidare till kvalomgång två där ytterligare tre mästarlag ansluter (från nationerna rankade 15–17). Samma princip gäller för kvalomgång 3 där mästarna från nation 13 och 14 ansluter och playoffet där de sex vinnarna från föregående kvalomgång får sällskap av mästarna från 11- och 12-rankade nationerna.

League route

League route är kvalspåret för klubbar från de bättre ligorna som inte lyckades ta en direktplats till Champions League. Det här spåret fick de stora ligorna fick offra nästan helt för att få igenom att de skulle få fler direktplatser till gruppspelet. Tidigare gjorde femton klubbar upp om fem platser i gruppspelet, nu är det nere i elva klubbar som gör upp om två ynka platser. Namnet kommer från att det bara är tvåor, treor och fyror i ligorna som hamnar i det här spåret – inga mästarlag.

Innan regeländringen var det ett lag var från de femton högst rankade ligorna som gick hit. Efter regeländringen tappade de fyra högsta ligorna sina platser i League route, så nu är det en klubb vardera från nationerna rankade 5–15.

Spelformen är tre omgångar med start i kvalomgång 2. Där är det sex klubbar som går in. De tre vinnarna i CL-kval 2 får sällskap av fem klubbar från de högre rankade nationerna i kvalomgång 3. De fyra vinnarna där gör upp i ett playoff om de två platserna i Champions Leagues gruppspel som står på spel.

Seedningen i CL-kvalet

I framför allt de två första kvalomgångarna är det viktigt att vara seedat. Man undviker gärna klubbar som Celtic och Red Bull Salzburg så länge som möjligt när det finns mästare från Färöarna, Albanien och liknande lättare fotbollsnationer att lottas mot.

Klubbarna i varje kvalomgång seedas enligt Uefas klubbranking. Där är det klubbens egna insatser i Europaturneringarna de fem senaste åren som i första hand räknas.

Principen för seedningen är enkel: de klubbar i kvalomgången som har högst Uefapoäng får möta den halva med klubbar som har lägst.

Dock finns här ett viktigt undantag när en kvalomgång lottas innan den föregående är färdigspelad. Då utgår man från att de seedade lagen tar sig vidare och seedar efter deras uefapoäng. Om ett oseedat lag vinner i kvalomgång 1 tar det bara över platsen som dess seedade motståndare lottats på i kvalomgång 2. I praktiken betyder det att ett oseedat lag kan hoppas på en lättare motståndare än den det har lottats mot.

Det var tack vare den regeln som Europadebutanterna Östersund (extremt lågrankade) kunde få möta ett superlätt lag från Luxemburg i Europa League-kvalets andra omgång 2017. Då hade ÖFK slagit ut högrankade Galatasaray i första omgången och ”tagit över” deras lottning.

Vinnarna av Champions League och Europa League

Både Champions League-vinnaren och Europa League-mästarna är numera direktkvalificerade till Champions Leagues gruppspel. Om någon av dessa redan har kvalificerat sig till Champions League (kval eller gruppspel) får det något olika följder beroende på vilken turnering de vunnit och var de kvalat in.

Om Champions League-mästaren redan fått en plats i CL:s gruppspel genom ligan (något som nästan alltid är fallet) flyttas den 11-rankade nationens mästarlag upp från CL-playoff och går direkt till gruppspelet. Det får följdverkningar genom hela kvalet på så sätt att 13-rankade nationens mästare flyttas upp från CL-kval 3 till playoff, 15-rankade från CL-kval 2 till CL-kval 3 och 18-rankade från CL-kval 1 till CL-kval 2.

Om Europa League-mästaren redan fått en plats i CL:s gruppspel genom ligan är det istället i League route förändringarna händer. Då slipper den 5-rankade nationens lag där att kvala och går direkt till gruppspelet. I praktiken betyder det att den 5-rankade nationen får tre istället för två direktplatser om EL-vinnaren redan är klar för CL-gruppspelet genom ligan.

Om mästarlagen i CL och EL istället lyckats ta en plats i Champions League-kvalet genom ligan blir deras plats i kvalet vakant och då flyttas alla klubbar bakom upp ett steg.

Platsfördelningen i Champions League

Så här fördelar sig platserna i Champions League. Nationernas placering på rankinglistan först.

1–4: Ettan till fyran i ligan direkt till gruppspel. Inga platser i kvalet.

5–6: Ettan och tvåan direkt till gruppspelet, trean går in i CL-kval 3 (League route).

7–10: Mästarna till gruppspelet, tvåorna till CL-kval 3 (League route).

11–12: Mästarna till CL-playoff (Champ route) och tvåorna till CL-kval 2 (League route).

13–14: Mästarna till CL-kval 3 (Champ route) och tvåorna till CL-kval 2 (League route).

15: Mästarna till CL-kval 2 (Champ route) och tvåorna till CL-kval 2 (League route).

16–17: Mästarna till CL-kval 2.

18–51: Mästarna till CL-kval 1 (här återfinns Sverige).

52–55: Mästarna till förkvalet.

Notera att förskjutningar kan inträffa om CL- och/eller EL-vinnaren även kvalificerar sig för gruppspelet eller kvalet genom inhemska ligan (se ovan).
Eftersom Liechtenstein inte har ett seriespel utan bara utser en cupmästare har landet ingen plats i CL-kvalet.

Felaktigheter, oklarheter eller frågor: Ta kontakt via Twitter (@uefaranken) eller Facebook eller mejla uefaranken/at/hedstigen.se.