Bästa och sämsta lotterna

17 juni 2019

Lottingsdags i Europakvalet! Uefa skojar till det och kör första omgången i både CL- och EL-kvalet i morgon tisdag men väntar med andra omgången till dagen efter. Här är lagen att undvika och hoppas på i kvalrunda 1!

AIK i CL-kval 1

Champions League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

AIK hamnade ju till slut på rätt sida seedningsstrecket i Champions League-kvalets första omgång. Det tack vare att Piast Gliwice spurtade ner Legia Warszawa i polska ligan.

De 32 lagen i CL-kval 1 delades i fjor upp i tre lottningsgrupper där två hade tio lag och en tolv. Hälften av klubbarna i varje lottningsgrupp är seedade och hälften oseedade. Någon form av geografisk indelning görs, men den är inte på något sätt säker. I fjor hamnade Malmö FF i en lottningsgrupp som till största delen bestod av lag från norra Europa, men även innehöll mästarna från Bulgarien och Andorra. Chansen borde alltså vara större att AIK får möta en klubb från norra Europa (Baltikum, Norden, Brittiska öarna med Irland) än från södra Europa.

De lag AIK kan få möta är på den undre halvan i tabellen. Jag håller fast vid att ungerska Ferencvaros är klubben att undvika. Om Piast Gliwice behållit formen från ligaavslutningen kan det också vara bra att undvika dem. Lägg till rumänska mästarna Cluj så är där tre lite svårare lotter.

Bra lotter är det gott om: färöiska HB, estniska Nomme Kalju och nordirländska Linfield är tre.

Lottningen till Champions Leagues första kvalomgång sker på tisdag klockan 14.30.

MFF och Norrköping i EL-kval 1

Europa League kvalomgång 1 2019, seedningstabell

Det finns 47 oseedade lag (de till höger i tabellen, klicka för större) som Malmö FF och IFK Norrköping (båda seedade) kan få möta i Europa League-kvalets första omgång. Det finns alltså ingen anledning att någon av dem åker på irländska Shamrock Rovers (pressade AIK till förlängning i fjor) eller rumänska Universitatea Craiova, som kan vara de värsta lotterna. Sedan är det svårt att säga hur de två svenska klubbarna klarar sig mot okända lag från Georgien eller Montenegro, det kan finnas okänd kvalitet i klubbarna, dåliga planer och tuff publik som ställer till det. Och både MFF och IFK har åkt ut mot lätt motstånd tidigare (makedonska Vardar och litauiska Trakai).

Lättast? Tja, lag från Finland, Island och Estland tror jag passar både Malmö och Norrköping bra, så där är en hel del att hoppas på.

En sen ändring, som inte hunnit in i tabellen, är att litauiska Stumbras inte får någon Uefa-licens och utesluts från EL-kvalet. Kauno Zalgiris kan komma att ersätta, men det är inte bekräftat.

Vid lottningen i fjor delades de 94 klubbarna upp i nio grupper med tio eller tolv lag i, hälften seedade, hälften oseedade. Här finns en bas av geografisk indelning, men en eller ett par klubbar bryter mönstret i varje grupp. Utgå från nordiskt, baltiskt eller brittiskt/irländskt motstånd för svenskklubbarna, men gardera med syd- eller östeuropeiskt.

Lottningen till Europa Leagues första kvalomgång sker på tisdag klockan 15.30.

Tolva för att gå direkt till EL

En del av er har kanske hört senaste avsnittet av Skånesports podd Blått snack, där jag pratar uefaranking, Uefaranken och MFF med Ole Törner och Hasse Strandberg. Jag lyckades virra till det i resonemanget om Danmarks ljusnande framtid i Europaspelet. Kommer de bland de femton bästa på nationsrankingen får de två lag i CL-kvalet, så långt var det korrekt. Men för att få cupvinnaren direkt till Europa Leagues gruppspel krävs att man är bland de tolv bästa på Uefas nationsranking. Dit har Danmark en bit kvar.