UEFARANKEN

Bara svaga lag (nästan) i MFF:s lottgrupp

18 juni 2018

Uefa är inte att lita på när det gäller hur lottningarna ska gå till. Beskedet på deras hemsida om att det inte blir några lottningszoner stämde inte. Under Sveriges VM-match mot Sydkorea släpptes de tre lottningszonerna till CL-kval 1, där Malmö FF är Sveriges representant.

Malmö har hamnat i en riktigt bra lottningsgrupp och det är upplagt för avancemang. I gårdagens genomgång av de oseedade lagen i CL-kval 1 placerade jag tre av  dem i kategorin ”drömlotter” medan isländska Valur hamnade i ”okej motstånd” och endast svenskdödarna Cork i ”undvik”. Det var dessutom med tvekan jag satte Valur i ”okej” istället för ”drömlott” och Cork i ”undvik” var mest riskminimering. Gruppindelningen kunde knappast ha blivit bättre. Här är mina rader om de fem i repris:

Vikingur. Trots flitigt Europaspel under hela 2010-talet är färöingarnas enda skalp norska Tromsø 2013. Normalt förlorar de mot såväl balter som islänningar. I den svaga färöiska ligan går det inte heller bra för Vikingur: när halva är spelad ligger de femma av tio lag, elva poäng efter toppen. Enda minuset för MFF är att de spelar på plast. Drömlott!

Crusaders. Nordirländska mästarna är en kanonlott! De enda som förlorat mot Crusaders i kvalspel är två baltiska lag. I fjor åkte de ut mot lettiska Liepaja och 2014 var Brommapojkarna för svåra. Inga problem! Dock spelar de på plastgräs. Drömlott!

Förkvalsvinnaren. Oavsett om det blir Lincoln Red Imps eller något av de andra tre lagen i förkvalet ska det här vara en enkel uppgift för Malmö FF. Kan inte se något problem med att besegra mästarna från någon av lilleputtstaterna Andorra, Gibraltar eller San Marino. Om Drita vinner förkvalet blir det mer omständigheterna runt matchen i Kosovo som kan ställa till det. Drömlott!

Knattspyrnufélagið Valur.  På 21 försök har islänningarna gått vidare till nästa runda bara tre gånger: 1967, 1993 och 2017. Senast slog de lettiska Ventspils i EL-kval 1 men åkte ut mot slovenska Domzale.  De har en VM-spelare, Birkir Mar Sævarsson (ex-Hammarby), och ytterligare två med allsvensk erfarenhet: Kristinn Freyr Sigurðsson (Sundsvall) och Eiður Sigurbjörnsson (Örebro). Valur leder ligan efter 9 av 22 omgångar och skulle vara en bra lott att dra. Helt okej

Cork City. Även i nuvarande form är Malmö FF säkert bättre än irländska mästarna Cork. Men det är onödigt att möta klubben som slår ut svensklag på löpande band. 2016 gjorde Häcken bort sig i EL-kval 2 mot Cork (det var då Häcken vann cupfinalen mot MFF), Djurgården förlorade 2005 och vi har ännu inte glömt fiaskot i Intertotocupen 2004 när MFF fick stryk i båda matcherna mot just Cork. Det var då som Cork var som bäst. Efter en svacka utan Europaspel är de nu tillbaka i den irländska toppen och leder ligan när 23 av 36 omgångar är spelade. Undvik!

Vad gäller CL-kval 2 har inte några lottningsgrupper synts till (än).

EL-kvalets mästarspår

Nu har Uefa gått ut med en ny variant på hur de kommer att lotta CL-förlorarnas eget spår i Europa League-kvalet (alla som åker ur CL-kvalet får en andra chans i EL-kvalet).

I det officiella reglementet står det att de lag som blivit utslagna senast blir seedade. Om det är fler seedade än oseedade (eller tvärtom) är det fri lottning mellan dem som är över.

den senaste informationen om mästarspårets lottning blir det lika många seedade som oseedade klubbar. De tre lag som blev utslagna redan i förkvalet blir oseedade tillsammans med de sex förlorarna från CL-kval 1 med lägst uefapoäng. De nio förlorarna med högst uefapoäng blir seedade. Det skulle i så fall vara bra för Malmö FF eftersom de har stor chans att bli seedade tack vare sin hyfsade uefapoäng.