UEFARANKEN

Bara en plats till!

25 april 2017

MFF upp till elfte plats. En till behövs för seedning (klicka för större).

Jomen, helt plötsligt börjar det hända positiva saker! Men frågan är om det är tillräckligt många och om det kan hålla hela vägen. Tack vare ledarbyte i Tjeckien har MFF avancerat till elfte plats, precis under seedningsstrecket, och det finns ett par ljuspunkter till.

Nu när ligorna slutspurtar brukar de tunga klubbarna gå starkt och uppstickarna malas ner. Vi har kunnat se det i Österrike och Slovenien, där Redbull och Maribor på bara några veckor förvandlat en hård kamp till ren defilering. Båda klubbarna har ryckt till sig ett 15-poängsförsprång bara sådär.

Men undantagen finns. I Tjeckien gick ledande Viktoria Plzen på pumpen i prestigemötet mot ligans andra internationellt renommerade lag, avhängda Sparta Prag (vi minns dem från CL-kvalet 2014). Samtidigt fortsätter lågrankade uppstickaren Slavia Prag sitt vinnande flow, vilket gör att de tagit över förstaplatsen. Viktoria Plzen ligger 2 poäng bakom med fem matcher kvar att spela.

Ledarskiftet där gör att Malmö FF avancerar till elfte plats i seedningstabellen till Champions League-kvalets tredje omgång. För att bli seedade krävs tio i topp, så minst en av klubbarna före behöver tappa sin serieledning. Hoppet står till Rumänien och Cypern.

I Rumänien sjönk det dock lite sedan VM-hjälten Gheorghe Hagis akademiprojekt Viitorul Constanta inte kunde besegra FCSB (mer känt som Steaua Bukarest) i måndagens möte. 1-1 slutade det och högrankade FCSB behåller sin ledning med 3 poäng när bara tre matcher återstår. Kanske trean Dinamo Bukarest kan ge oss en hjälpande hand på måndag? Då möter de lokalrivalen FCSB och vid seger är de bara två poäng efter. Om Viitorul vinner mot Astra Giurgiu är det öppet race de två sista omgångarna.

På Cypern klarade varken ledande Apoel eller tvåan Apollon av att vinna senast, vilket gör att AEK Larnaca tagit sig in i matchen igen. Högrankade Apoel är 4 poäng före de två lågrankade lagen med bara fyra matcher kvar. Men det smått diaboliska är att de tre topplagen möter varandra inbördes. Upplagt för raffel!

Mycket positivt var det bakom Malmö, i Israel. Där utökade våra favoriter Hapoel Beer Sheva sitt försprång till Maccabi Tel-Aviv till hela 8 poäng. Det återstår fortfarande fem matcher, men Beer Sheva bör kunna bli mästare för andra året i rad.

Även lågrankade Rijeka utökade sitt försprång i kroatiska ligan till Dinamo Zagreb. Men Rijeka tog inte chansen att göra ett ordentligt ryck utan nöjde sig med oavgjort sedan Zagreb förlorat mot rivalen Hajduk Split. Nu skiljer 5 poäng till Rijekas fördel, men det återstår ännu sju omgångar.

Lite positivt är det också att Jagiellonia Bialystok leder polska ligan när grundserien är färdigspelad, om än bara med ett poäng före högrankade Legia Warszawa. Om båda lagen slutar på samma poäng gäller flest poäng i grundserien. I Polen återstår sju matcher och sedan poängen halverats är det fyra lag inom tre poäng: Jagiellonia 30, Legia 29, Lech Poznan 28 och Lechia Gdansk 27. Bara Legia har bättre Uefapoäng än MFF.

Europa League
I Europa Leagues seedningstabeller är det status quo för AIK som ligger kvar två platser under seedningsstrecket i kvalomgång 3. För Malmös del backar man en plats i playoffseedningen, men är fortfarande på seedad plats. En del cupfinaler avgörs i helgen, vilket kommer att kunna stöka om i EL-seedningen.