UEFARANKEN

Allt om seedningsdramats upplösning!

2 maj 2017
/ Uppdaterad 9 maj /

Nu är det drama! Det är jämnt i flera viktiga ligor och efter lite vågspel landar Malmö FF på samma elfteplats som innan, precis på fel sida seedningsstrecket. För att göra det hela extra dramatiskt har flera livetjänster med tabelluppdateringar olika ledare när lag hamnar på samma poäng, vilket är fallet både i Tjeckien och Rumänien. Var MFF tia eller tolva? Förvirringen var stor ett tag, men jag tror att jag har fått fram vad som gäller. Har någon ännu bättre info så bara hör av er! Här är i alla fall förutsättningarna för MFF och de fyra ligor som det handlar om.

Malmö FF
MFF ligger alltså elva i seedningstabellen för Champions League-kvalets tredje omgång. Det gäller att komma tia – eller elva om allt slår in (mer om det längre ner). Det är fyra ligor där ledarskifte påverkar Malmös placering – två till det bättre, två till det sämre. Det är i Tjeckien och Cypern vi hoppas på ledarskifte, medan vi håller tummarna för att tabellen ska stå sig i Rumänien och Polen.

Cypern
Efter helgens seger mot Apollon Limassol har AEK Larnaca tagit över som främste utmanare till högrankade ledarlaget Apoel. AEK är 4 poäng efter med bara tre omgångar kvar, men möter Apoel på söndag. Vinner AEK där blir det strid in på mållinjen – vinner Apoel är guldet deras.

Ställningen just nu: 1) Apoel 75 poäng, 2) AEK 71, 3) Apollon 68.
Ska inte vinna: Apoel.
Återstår: 3 omgångar, slut den 20 maj.
Håll koll på: Apoel-AEK på söndag.
Vid lika poäng: Inbördes möten.

Tjeckien
Så jämnt så att det lika gärna kan vara tvärtom. Rutinerade Viktoria Plzen och uppstickaren Slavia Prag på samma poäng, men Plzens 3-1-seger i höstas slår Slavias 1-0-seger i vårens returmöte. Vårt hopp Slavia tappade poäng hemma i söndags vilket släppte förbi högrankade Viktoria. Fyra matcher återstår och de har ungefär lika svårt schema kvar. Största chansen till poängtapp för Viktoria Plzen är mot fyran Mlada Boleslav.

Ställningen just nu: 1) Viktoria Plzen 59, 2) Slavia Prag 59.
Ska inte vinna: Viktoria Plzen.
Återstår: 4 omgångar, slut den 27 maj.
Håll koll på: Viktoria Plzen-Mlada Boleslav, 12 maj.
Vid lika poäng: Inbördes möten.

Rumänien
Dinamo Bukarest tog chansen att blanda sig i guldjakten genom ett andra straffmål i 96:e minuten (!) i det stekheta derbyt mot högrankade FC FCSB (ex-Steaua Bukarest). Genom 2-1-segern tappade FCSB serieledningen till Gheorghe Hagis akademiprojekt Viitorul Constanta samtidigt som Dinamo smög upp till att bara vara 2 poäng bakom toppduon. Två omgångar återstår och alla topplagen har mött varandra. Sämst nerver förlorar.

Ställningen just nu: 1) Viitorul 38, 2) FCSB 38, 3) Dinamo Bukarest 36.
Ska inte vinna: FCSB (ex-Steaua).
Återstår: 2 omgångar, slut den 13 maj.
Vid lika poängMålskillnad i hela serien (inte bara slutspelet). Inbördes möten*.

Polen
Polackerna kan hålla oss på halster längst. Först den 4 juni spelas sista matchen. Då hoppas vi att något annat av topplagen än Legia Warszawa får hänga guldmedaljerna om halsen. Det är fyra lag inom tre poäng och efter Legias oavgjorda i helgen ser det hoppfullt ut. Men det är hela sex matcher kvar av slutspelet och Legia bör ju ha bäst rutin på sådant här. De har dock missat förr: 2015 snodde Lech Poznan segern trots att Legia ledde efter grundserien. Det är en fördel att Jagiellonia Bialystok vann grundserien eftersom det är första kriteriet vid lika poäng i sluttabellen (en kompensation för att poängen från grundserien bara räknas till hälften?).

Ställningen just nu: 1) Jagiellonia 33, 2) Lech Poznan 31, 3) Legia Warsawa 30, 4) Lechia Gdansk 30.
Ska inte vinna: Legia Warszawa.
Återstår: 6 omgångar, slut den 4 juni.
Håll koll på: Den 17 maj möts de fyra topplagen Lechia-Jagiellonia och Legia-Lech Poznan.
Vid lika poäng: Flest poäng i grundserien avgör. Då är turordningen 1) Jagiellonia, 2) Legia, 3) Lech Poznan 4) Lechia Gdansk.

Elfteplatsen
Vi måste ju reda ut det här med elfteplatsen – när den kan ge seedning och inte. Det första kravet är att de tjeckiska mästarna är före Malmö FF i seedningstabellen. Om Slavia vinner så blir elfteplatsen värdelös – om Viktoria Plzen vinner kan den bli guld värd.

Vad det handlar om är den så kallade mästarplatsen i Champions Leagues gruppspel som är reserverad till årets CL-vinnare – om de skulle missa att ta en direktplats till gruppspelet genom sin liga. Om inte heller EL-vinnaren behöver utnyttja mästarplatsen går den till den som står i tur på nationsrankingen, i det här fallet Tjeckien. Läget just nu är att alla fyra semifinallagen i CL går direkt till gruppspelet genom ligan, medan det är betydligt värre i Europa League. Ingen är tillräckligt högt upp, Manchester United är närmast, 4 poäng efter Liverpool men med en match mindre spelad. Ajax har fyra matcher på sig att ta in 4 poäng på Feyenoord för att få Hollands enda direktplats. Lyon och Celta har inte ens teoretisk chans att nå en CL-plats genom ligan.

Dessutom …
Vi har noga följt den israeliska ligan här, men det behövs inte längre. Lågrankade Hapoel Beer Sheva tryckte till högrankade  Maccabi Tel-Aviv i toppmötet med 2-1 och säkrade andra raka ligaguldet. Det tackar vi för!

I helgen vann Linfield den nordirländska ligan. Det är ett av de lag som är presumtiva motståndare till Malmö FF i CL-kvalets andra omgång.

Cuperna har börjat avgöras och en Europa League-plats står på spel. Än så länge är det inget som har påverkat situationen för AIK i EL-kvalets tredje omgång. De ligger kvar två placeringar från seedningsstrecket. En av de nykorade cupmästarna är Lokomotiv Moskva som vann en överhettad final mot Ural med 2-0. Matchen avslutades med fyra röda kort i den 98:e minuten.

I seedningstabellen för Europa Leagues playoff har tyska Freiburg klämt in sig före MFF som nu ligger på den sista av de seedade platserna.


 • Den rumänske journalisten Emanuel Rosu, som bevakar landets fotboll på Twitter och för the Guardian, slår fast att det är inbördes möten som avgör vid lika poäng i Rumänien. Avgår naturligtvis.

Comments (3)

 1. Uefaranken (Post author)

  Tre av fyra måste sluta rätt. En av Slavia Prag i Tjeckien och AEK på Cypern måste gå upp i topp i sin liga och vinna. Samtidigt får varken Legia i Polen eller FCSB (dvs fd Steaua) i Rumänien vinna sina ligor.

 2. Simon

  Hallå, måste kanske lägga till e-mail adress. Tack för god information.

  Räcker det med att en av dessa ovan nämnda ligor slutar ”rätt” för att MFF ska gå upp på 10:e plats?

  Tack

 3. Simon

  Hallå! Tack för grundlig information.

  Räcker det med att en av de ovan nämnda ligorna slutar ”rätt” för att Malmö ska gå upp på 10:e plats?

Comments are closed.